В отговор на вашите въпроси


15 Май 2014, Четвъртък


Как да се избавя с помощта на природната медицина от досадната хрема,


която вече е станала хронична при мен?
Василка Йорданова,
Павликени
Хремата представлява възпаление на лигавицата на носа. Тя може да бъде самостоятелно заболяване или пък симптом за остър катар на горните дихателни пътища, грип или друго инфекциозно заболяване, както и за травми на носната слизеста обвивка.
Като самостоятелно заболяване острата хрема се появява в студено и влажно време. Предразполагащи фактори са общо преохлаждане, механични или химични дразнители. Обикновено тя завършва с оздравяване, като рядко се наблюдават усложнения.

Хроничната хрема се появява като резултат на многократно прекарани остри хреми. Характерни за нея са наличието на постоянен гъст секрет, нарушения на носовото дишане и обонянието.
Алергичната хрема е проява на алергия в периода на появата на полени. По време на пристъпите се забелязва сърбеж в носа, често кихане, отделянето на обилен воден секрет и запушване на носа.

Рецепта 1: С 90-градусов медицински спирт или със силна ракия се заливат 1-3 нарязани на ситно скилидки чесън. Престоява 1-2 часа, потапя се памучен тампон в разтвора, изцежда се и се слага в ноздрите за 10 минути. Прави се по 2-3 пъти на ден.

Рецепта 2 (Мария Кузева, с. Труд, Пловдивско, народна лечителка): Потапя се памук в бадемово масло и се намазват ноздрите, колкото се може по-навътре. Повтаря се няколко пъти на ден. След 4 дни хремата преминава.

Рецепта 3 ( при сенна хрема, Пенка Стоянова, Свиленград): Обелват се ципите на корени от божур и се стриват на прах. Този прах се взема 30 минути преди хранене. Дозата е 3-4 с. л. на ден. Сенната хрема преминава за 2-3 дена.

Рецепта 4 (Паунка Пиронкова, Велико Търново): Замесва се питка с брашно, оцет и смлян пипер. Носът се намазва с крем. След това питката се слага върху него и стои от 5 до 15 минути.

Рецепта 5 (Стоян Петров, Казанлък): Смесват се 10 мл вряла вода и 10 г мумийо. От приготвения разтвор в ноздрите се капват по 3-4 капки.

Рецепта 6 (Мина Динчева, София): Смесват се 15 г камфор и 50 мл силен спирт. С разтвора се намокря памук и се поставя под носа да се диша. Прави се 2-3 пъти дневно до отпушването на ноздрите.

Рецепта 7 (Димитричка Йорданова,  Две могили, Русенско): В чайник с 200 мл вряла вода се слагат по 1 ч.л. лайка и мед. Докато разтворът ври, в продължение на десетина минути се  вдишват отделящите се от него пари, следствие на което носът бързо се отпушва.

Прилагането на рецептите не изключва
консултация с медицински специалисти


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки