По стъпките на света Богородица – от Хасково до с. Узунджово


По стъпките на света Богородица – от Хасково до с. Узунджово
Статуята на Дева Мария с Младенеца е пазителката на града
13 Май 2014, Вторник


Градът върху първите възвишения на Родопите влезе в Книгата на рекордите "Гинес" с най-високата статуя на Дева Мария в света

Автор: Камен Колев Снимки: Авторът

Ако Рио де Жайнейро си има своята величествена статуя на Исус Христос, известна по цял свят, над Хасково бди самата Света Богородица. Монументът на Дева Мария с Младенеца на хълма Ямача е най-високият в света и през 2005 г. получава своето признание в раздел "Религия" на Книгата на рекордите "Гинес".
От древни времена култът към Богородица в Хасково е бил много силно развит. Градът възниква най-напред на хълма Ямача, върху първите възвишения на Родопите.

До останките на крепостните му стени историци и археолози са намерили десетки находки и артефакти с изображения на Божията майка. Те, според учените, доказват силната почит на местните хора към пресветата Дева. Тя винаги е била почитана като покровителка на града, а в хилядолетната история на Хасково 8 септември, когато се чества Рождество Богородично, винаги е бил  един от най-светлите празници. Затова през 1993 г. тази дата е обявена за официалния ден на града. А десет години по-късно, с водосвет на покойния митрополит Арсений, на същата дата е открита официално и новопостроената статуя на  Богородица.

Тя е висока 14 метра, тежи 120 тона и се извисява върху 17-метров постамент. Скулптурата е направена от полимер-бетон и тежи 80 тона.
Идеята за нейното създаване е на тогавашния хасковски кмет Георги Иванов, а направата е поверена на колектив, под ръководството на Петьо Александров и Никола Стоянов.
Жителите на Хасково сами събират средствата, нужни за изграждането на монумента. Година след откриването в постамента под статуята е оформен параклисът "Рождество на Пресвета Богородица". Над портата му е поставен голям християнски кръст от мрамор и красива мозайка.

Вярва се, че който се помоли горещо на това място, молитвите му се сбъдват. Затова миряни от цял свят идват тук да запалят свещичка, а книгата на параклиса е пълна с благодарности към Божията майка.
Преди 4 г. на метри от статуята на Девата е издигната и внушителна камбанария. Със своите 30 метра тя е сред най-високите на Балканския полуостров, а от върха й се открива красива панорама към целия град.
За построяването й са били необходими 400 хил.лв., които също са осигурени изцяло от дарения.

Осемте камбани, с общо тегло един тон, се задействат с електронен механизъм и звънът им всеки ден в 12 часа оглася града с различна мелодия. Камбанарията е снабдена с красива спираловидна стълба, която извежда посетителите до три последователни нива. Мястото става култово за местните хора и по традиция младоженците, независимо от своя етнически произход, идват тук да си направят снимки.

Сред най-запленяващите църкви в Хасково е "Успение Богородично" - най-старият храм в града, построен върху древен параклис още по време на османското иго. За да го защитят, местните хора го оградили с четириметрова ограда.
Трикорабната базилика "Свети Архангел Михаил" е с позлатен купол, затова тук я наричат "Църквата на богатите". Другото й наименование е "Гръцката черква", тъй като иконите вътре се отличават с надписите си на гръцки език. В третата църква ”Свети Димитър” е основано единственото в града неделно училище.

Ако тръгнете по стъпките на Богородица, те ще ви отведат и в село Михалич. Тук се намира уникалната скална църква, обявена за национален паметник на културата. Тя е и  единствената с трихонкална форма, издълбана е направо в скалите. Към вътрешността водят изсечени стъпала от камък, а по стените са очертани кръстове.

В Хасковска област могат да бъдат видени още десетки култови обекти, гробници, черкви, светилища. Една от най-вълнуващите истории има църквата в хасковското село Узунджово, което се намира на 8 км от областния град. През 1500 г. тя била построена върху древно тракийско светилище. По време на Османската империя, през 1593 г., била напълно разрушена и превърната в джамия. Така станала част от голям "кервансарай", който приличал на крепост, свидетелства османският пътешественик Евлия Челеби.

Легендата разказва, че за преустройството на черквата в джамия бил нает местен жител християнин. Майстор Лалю се славел като най-добрият зидар в района на Узунджово и нямало как да откаже да строи. Той обаче сякаш имал предчувствие, че джамията един ден отново ще стане църква, проявил хитрост и направил леки вътрешни зидове, за да улесни бъдещото преустройство на сградата.

В началото на ХХ век Турция върнала имота на България и започнала реконструкцията на джамията отново в християнски храм. През 2007 г. община Хасково го възстановява напълно и го превръща в най-голямата селска църква в България. Тя е уникална и с това, че в украсата й са съхранени елементи от времената, когато е била и християнско средище, и джамия.

Стенописите и иконите са реставрирани, а потомъкът на тревненската резбарска школа - майстор Дарин Божков, прави уникален иконостас - единственият в света с надпис на глаголица. Иконостасът е един от трите най-големи у нас.
Той изсича в дървото двойните ДНК спирали-символ на живота, и глаголическата клетва: " Аз буки веди глаголи добро ест живете дзело земли иже како люди мъйслите наш он покой ръци слово твръдо” ("Помни буквите, научи се да говориш, добре е да стъпваш здраво на земята, защото както вие хората вярно мислите Той е нашата опора, изговаряй словото с твърдост").

По прозорците са направени витражи със сцени от живота на Божията майка. Открити са два средновековни надписа на арабски език с религиозно-философска тематика, но не е ясно точно от коя година датират те.
Сред чудесата на Узунджовската църква е и чудотворната икона на света Богородица. Тя е чула хиляди молитви от християни от цяла България, които идват да се молят за здраве, за рожба и за изцеление пред лика на Девата.

Църквата на с. Узунджово пленява и с уникалната си акустика - високите и ниските тонове се чуват с еднаква сила. Същият ефект е постигнат и в Рилския манастир, само че с глинени гърнета, зазидани в четирите ъгъла на храма. Тук акустиката се дължи на характерната храмова форма, стените, наподобяващи камбана, и разположението на прозорците.


Сертификатът, с който статуята на Богородица е вписана в Книгата на рекордите като най-високата в света Църквата в Узунджово е най-голямата селска църква у нас Камбанарията е построена с дарения от местните хора Камбанарията се превръща в любимо място за снимки на младоженците. На снимката - прясно оженени етнически мюсюлмани

В категории: Горещи новини , Пътеводител

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки