Свинете сънуват, а овцете разпознават лица


Свинете сънуват, а овцете разпознават лица
13 Май 2014, Вторник


Има солидни доказателства, които показват, че свинете, овцете, пилетата и кравите са така умни и общителни, както и кучетата. Въпреки това хората даряват едните


с любов и уважение, а другите колят, за да ги превърнат в храна.
За да привлекат внимание към този парадокс, застъпници за хуманното отношение към животните от Ню Йорк, САЩ, започват специална кампания. Тя има за цел да изтъкне научни изследвания, които показват, че селскостопанските животни са много по-интелигенти и емоционални, отколкото хората смятат.

Кампанията се надява да накара повече хора да разглеждат тези животни със същото съчувствие, което те показват спрямо кучетата, котките, слоновете, маймуните и делфините.
„Когато попиташ някого защо яде кокошки, а не котки, единственото, което може да ти отговори е, че някак си усеща, че кучетата и котките имат по-високи познавателни способности, отколкото животните, които ядем, а ние знаем, че това не е така“, споделя Брус Фридрих от Animal Sanctuary („Резерватът на животните“), организация за защита на животните и за подкрепа на веганството, която е координатор на кампанията.

Водещ учен на проекта е Лори Марино, лектор по психология в университета Емъри, Атланта. Тя е проучила внимателно интелекта на китовете, делфините и приматите, а сега планира да прегледа съществуващата научна литература за интелекта на селскостопанските животни.

Главните асоциации на птицефермерите и свиневъдите казват, че вече взимат мерки за ограничаването на жестокото третиране на селскостопанските животни и смятат, че целта на кампанията и на веганите е да откажат колкото се може повече хора от месото. “Веганите имат право да изразяват мнението си и ние уважаваме това тяхно право, но те не трябва да налагат своя светоглед на другите хора”, смята Дейвид Уърнър от Националния съвет на производителите на свинско месо. Подкрепят го Гуен Венебъл от Асоциацията на американските птицевъди и Томас Сюпър от Националния съвет по птицевъдство, които смятат, че усилията да свържат селскостопанските животни с домашните е част от стратегията за създаване на общество „без месояди.“

Хората, които ядат месо, вероятно ще си кажат, че не са знаели, че кравите и свинете умеят да се разпознават и имат специални приятели помежду си, както при хората", казва Лори Марино. 
Тя изрежда и много други способности на фермерските животни. Свинете могат да сънуват, да разпознават собствените си имена, да учат различни трикове, примерно да седнат преди да получат лакомство. Подобна сложност на социалния живот преди се е срещала само при приматите. 

Някои учени твърдят, че познавателните способности на прасетата са по-високи, отколкото на тригодишните деца, както и от тези на котките и кучетата.
Според сайта на организацията „Хора за етично отношение към животните“ свинете са общителни, игриви и имат над 20 различни вида грухтене. ”Като хората, свинете се радват на музика, обичат да се заиграват с футболни топки и да ги масажират". Уебсайтът представя истории за свине, спасявали живота на хора.

Други животни пък сами спасявали живота си, като скачали от камионите, които ги карали към кланицата. Свине, поставени в родилни клетки, показват симптоми на депресия, казва Боб Мартин, експерт по хранителните системи в университета Джонс Хопкинс.
Затова отношението към тези животни е политически проблем в няколко американски щата, където се настоява да се приемат закони срещу затварянето на майките-свине в родилни клетки.

Според Animal Sanctuary, кравите се вълнуват от интелектуални предизвикателства, пилетата умеят да излизат от лабиринти, а овцете могат за запомнят лицата на дузина хора и други себеподобни за повече от две години.
Дена Джоунс, мениджър на програмата за селскостопанските животни към Института по хуманно отношение към животните, предсказва, че обществената осведоменост за наличието на разум в тези животни непрекъснато ще се увеличава и ще налага все по-голям натиск върху селскостопанската индустрия, от хранителните търговци на дребно до ресторантьорските вериги.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки