Българин с елитна галерия в Ню Йорк


Българин с елитна галерия в Ню Йорк
Стефан Стоянов
12 Май 2014, Понеделник


Стефан Стоянов е първият ни сънародник, който притежава своя изложбена зала в Манхатън

Автор: Георги Ваташки

Сънародниците ни зад граница отдавна са доказали, че с трудолюбие и вяра в собствените си сили могат да се докажат във всяка професия, независимо къде се намират по света и в коя страна живеят.
Едно от най-уникалните постижения обаче принадлежи на българин, който притежава собствена елитна галерия не къде да е, а в богаташкия квартал на Ню Йорк - Манхатън. Стефан Стоянов, които живее от 18 години в САЩ, е сред малкото галеристи, които лансират основно жени – майстори на четката, а от 2009 г. показва и изключително модерните зад Океана така наречени видеопроизведения.

Нашенецът е роден в Кнежа, учи в столичната английска гимназия, след което записва счетоводство във Висшия икономически институт в София (дн. УНСС). Скоро след промените в България през 1989 г. той заминава за Париж, където учи бизнесадминистрация в тамошния Американски университет. Отличната диплома му дава право на виза за Новия свят, където пристига през 1996 г.

В Голямата ябълка започва работа като брокер, продавайки акции на Уолстрийт.
Докато се надвиква с другите свои колеги на борсата, Стефан не се отказва от мечтата си един ден да се занимава с изкуство и да има своя собствена галерия.
„В Америка започнах да работя официално в света на изкуството от 2000 г. Преди това на частни начала в моята къща си бях направил галерия. Наех огромен апартамент в доста опасен район в Куинс и започнах“, разказва Стоянов.

Замисълът на българина при създаването й е да лансира некомерсиални автори, които големите галерии избягват да излагат. Днес някои от тях вече са звезди и представят платната си по цял свят. „Това са автори, които навремето никой не познаваше" – изтъква видният нюйоркски галерист с български корен.
След това Стефан започва работа като директор на голяма галерия в Манхтън, в която бил единственият служител, а собственичката идвала един път в месеца. Върху нашенеца пада цялата отговорност по продажбата на творбите и организацията на изложбите.

„В началото бях много несигурен и докъм третия месец не успях да продам нито една картина. Постепенно придобих смелост, издирих в интернет имената на първите стотина елитни колекционери в света и им звънях лично по телефона.“
Двама от тях посещават галерията и стават клиенти на българина. След това работата потръгва и Стефан успява да продаде няколко произведения и на музеите за модерно изкуство в Москва и Париж.

След десет месеца, през които клиентите започнали да асоциират галерията с неговото име, той решава, че не може повече да работи за други хора, продава цялото си имущество и открива своя собствена галерия. Тя приема първите си клиенти през 2002 г. в нова зала в най-скъпия район на Манхатън на ъгъла на „57-а улица” и прочутото „Пето авеню”.
„Нарекох галерията си „Лукс“. Идеята ми беше да предостави на авторите „лукса“ да показват на най-скъпата улица на Ню Йорк, на която има само банки, бутици и музеи. В началото бе трудно, защото когато откриех нов талантлив художник, често се случваше конкурентна голяма галерия да ми го „открадне“, давайки му по-големи комисиони“, спомня си нашенецът.

Той обаче не се отказва и постепенно идват първите успехи. Освен в Голямата ябълка, сънародникът ни започва да урежда експозиции в Хърватия, на прочутото художествено биенале в Прага, следват и многобройни изложби в музеи в Полша, Турция и Гърция.
През 2009 г. Стоянов мести галерията в близост до „Тайм скуеър“ в елитния квартал „Лорен Сайд“ и я прекръства на „Стефан Стоянов галери”. Този район е известен като център на ъндърграунд културата в Ню Йорк, където са работили големи имена като Анди Уорхол.
Две години по-късно българинът постига един от най-големите си успехи. Той поставя изложба на знаменитата хърватска художничка Рената Полжак под мотото „Шизо Юго" (съкращение от „Шизофреничната Югославия“).

„Експозицията беше много нетрадиционна като единия от двата етажа в галерията ми направихме зала, която не беше в типичния бял цвят, а я превърнахме в нелегално кино, както по времето на комунизма. Цялостният замисъл бе да се покаже разкъсването на източноевропейците между носталгията по някогашните ценности и желанието за живот в свободна страна“ – спомня си галеристът.
Нашенецът не пропуска да представи и творбите на родни автори. В края на миналата година с голям успех преминава съвместната изложба на живеещия в Америка художник Хубен Черкелов, и двама живописци от Варна.

Българският галерист е един от малкото по света, които се опитват да продават и видеопроизведения,  въпреки че цените им са по-ниски, клиентите са рядкост, продажбата –  по-бавна и несигурна, а същевременно понякога производството на творбите е скъпо. „Отне ми две години, ходейки по световните панели и близо 600 имейла, да продам първото си видео. Радващото е обаче, че към днешна дата нетрадиционите форми на изкуство придобиват все по-голяма популярност“ – отбелязва той по този повод.

Голямото признание в артсредите идва в началото на тази година. „Стефан Стоянов галери” е избрана за най-добрата изложбена зала за 2013 г. от нюйоркския седмичник „Войс вилидж“, явяващ се един от най-големите конкуренти на „Ню Йорк таймс“ по отношение на културните класации и рубрики.
Постиженията не главозамайват Стефан и той често се завръща в България.

В началото на февруари той взе участие и в конференция, на която бяха обсъдени идеи за трансформирането на индустриални и изоставени софийски сгради в зони за култура. През август пък ще помогне и на родни млади таланти от София и Пловдив да пробият в света на модерното изкуство, като им организира изложба в своята зала в Новия свят.
„Хората трябва да мечтаят и да вярват. Сами трябва да намерят сили в себе си да превъзмогват невъзможните неща – тогава успехът идва неусетно“ – категоричен е преуспелият ни сънародник.


Галерията на Стоянов на „Тайм скуеър”, покрита с видеопанели

В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки