Политици с лачени чепици се смесиха с овцевъди


Политици с лачени чепици се смесиха с овцевъди
Министерска ласка за породистия кон
12 Май 2014, Понеделник


Народни избраници газиха в калта, за да хапнат мръвка на аванта и да ръснат по някоя лъжа като предизборна агитация

Автор: Здравка Христова

Десетки политици в лачени чепици, с костюми и вратовръзки нагазиха в калта и станаха за посмешище на хилядите посетители на Третия национален събор на овцевъдите в България, който се проведе между Петропавловския манастир над Лясковец и Арбанаси от 3 до 6 май.
Решили, че хем на аванта могат да си хапнат мръвка и да боднат парченце истинско козе сиренце и хем с пълна от слюнката уста ей така, безплатно, докато са между народните маси, да им кажат по две-три купешки приказки за предизборна агитация, те зарязаха жълтите павета в столицата и нагазиха калните арбанашки поляни. Между стотиците овце, коне и козици се защураха тълпи от социалисти, гербери и хората на Доган.

Решени на всяка цена в края на май да се доберат до лъскавите булеварди на Брюксел и Страсбург, те занареждаха между залъците лъжа след лъжа. Първи в ролята на Пинокио влезе аграрният министър проф. Димитър Греков. Той замая овчарите с великото прозрение, че се губят 4 милиона лева от обещаното и гласуваното по програмата „Де Минимис” за изхранването на селскостопанските животни-майки, в това число крави, биволици, кози и овце.

„Търсим възможност за тези четири милиона лева повече и мисля, че ще я намерим. До края на май ще започнем изплащането на субсидиите по програмата”, щедро занарежда той, но си замълча защо делата не отговарят на думите.
Аграрният министър за малко да се прероди и в Архимед, правейки епохалното откритие, че животновъдството като отрасъл не е в цветущо състояние и държавата му е длъжник. Той очерта пакет от мерки, които Министерството на земеделието е предприело за подобряване на ситуацията.

Сред тях е не какво да е, а заповед, според която ливадите и пасищата от държавния поземлен фонд трябва да се предоставят с предимство на животновъдите. До края на юни щяла да бъде готова и нова методика за получаването на акциза върху газьола, която също щяла да облекчи животновъдите и зеленчукопроизводителите. Защо обаче това ще се случи в средата на годината, министър Греков пропусна да уточни.

Но не изтърва възможността да изтъкне, че не е засечена нито една негодна пратка агнешко месо при масираните проверки в навечерието на Гергьовден. И подхвърли поредния си бисер, че видите ли – налице било  постепенното излизане на търговията с агнешкото от сивия сектор, тъй като самите животновъди предпочитали да си фактурират продажбите.
„Самият аз си купих агнешко месо от магазин на цена 13,50 лева за килограм, което за мен е нормална цена”, отбеляза нравоучително аграрният министър, но не попита колко ли българи могат да си позволят тази цена и защо масово в магазините по Великден и Гергьовден агнешкото беше новозеландско, а яйцата – полски.

Един по един към него – очевидно с цел да попаднат в обектива на камери и фотоапарати, се присламчиха депутатът от ДПС Хасан Хаджихасан, който в парламента не е имал нито едно изказване от трибуната, и кандидат-евродепутатът на социалистите Пламен Чернев, сегашен кмет на Сухиндол.
Сред стадата с овце се разходи по синя вратовръзка и костюм и Бойко Борисов. Покрай него пърхаха кандидат-депутатите му Мария Габриел и Томислав Дончев. Експремиерът дръпна поучителна тирада на журналистите, че кусурът на предизборната кампания бил в клиповете, където охраните на една партия участват в рекламните спотове на друга партия срещу трета партия - „по европейски стандарт”.

След това – насред апетитно миришещи чевермета и носещият се от кошарите аромат на овчи екскременти – бистришкият тигър от Банкя направи подробен анализ на предизборните послания на БСП, заливащи ни от синия екран:  „160 милиона евро дават, или, по-лесно за българите – 320 милиона лева, за клипове с боксьори, шахматисти и подобни глупости, които на всички избори опорната точка на Станишев прави.

Псевдоевропеецът Станишев е с най-жалките клипове по телевизията, всеки път. Този, който говори за европейски дебат и европейско поведение. Простотия голяма. Всяка партия може да направи такива клипове. Това ли е европейският дебат?”, повиши мъжкарски тон Борисов и повдигна вежда, а покрай него не много разговорливата в Брюксел и Страсбург Мария Габриел се заусмихва и закима угоднически.

„Правителството на ГЕРБ давахме по 40 лева на глава за овце, сега дават 4 лева. Затова хората на нас ни се радват”, сложи розовите очила Бойко Борисов и паметта му угоднически изтри събитията, когато неколкократно земеделските производители водиха на стачки на жълтите павета трактори и говеда, не за да му се радват, а за да негодуват срещу селскостопанската политика на кабинета му.

В амнезия изпадна и бившата шефка на парламентарната земеделска комисия Десислава Танева. „Представеният нов проект на Програмата за развитие на селските райони за следващия 7-годишен период е проект, напълно в ущърб на районните земеделски производители, да не говорим за животновъдите”, почти проплака гербаджийката, а за проектите по тази програма, с които бяха накупени луксозни джипове, яхти, че дори имаше искане и за хеликоптер, депутатката дори не си спомни.

В общия хор на недоволството на видните функционери на ГЕРБ солова партия изпя и Томислав Дончев, коментирайки спирането на оперативна програма „Околна среда”. Бившият министър на еврофондовете и настоящ кандидат-депутат за Европейския парламент прехвърли вината върху правителството на Орешарски, забравяйки че попарата, заради която Брюксел врътна кранчето, беше надробена от кабинета, в който той самият беше министър.

„След резолюцията на Европейския парламент и глупостите, които се направиха в България, опасността е огромна. Това е проблем за общините, за строителните фирми, проблем за социалната сфера и най-вече проблем за бюджета, защото когато се спре европейското финансиране, всичко трябва да бъде продължено с пари от бюджета“, посочи Дончев. И прогнозира, че ако сегашната ситуация се запази, направените към момента от държавната хазна разходи за около 1,6 милиарда, до края на годината ще стигнат сумата от 4-5 милиарда, „при което бюджетът няма да издържи”.

„Да се отъркат у хората, че това ще им остане” – коментираха овцевъдите по адрес на пофръцкалите се на събитието политици. Впрочем, любопитно е да отбележим, че в официалното прессъобщение на Министерството на земеделието и храните е отбелязано, че на форума са присъствали „народни представители от Коалиция за България и ДПС“, като колегите им от ГЕРБ напълно са пренебрегнати в комюникето.
Иначе обикновените труженици, занимаващи се с овчарлък, си направиха събор за чудо и приказ. Посетителите бяха приятно изненадани с ястия, приготвени по уникални готварски рецепти, останали от стари времена, а на поляната до Петропавловския манастир се въртяха чевермета, докато производители на сирене, кашкавал и извара демонстрираха на място майсторството си.

Яки и сръчни мъже пък мериха сили в ръчната стрижба на овце, пехливани се бориха, имаше и състезания по доене на овце и кози, по теглене на товари от най-големите коне-тежковози в България и други атрактивни мероприятия.
В исполински казан с диаметър 2 метра и вместимост 600 литра беше приготвен курбан, а в тиган, изработен от стар локомотив, готвачите забъркаха мръвка с лук. Шоуто беше съпроводено със състезание между фермерите по майсторско обезкостяване на агнета.
Над 300 изложители от цялата страна и представители на 15 браншови организации от Европа се включиха в тазгодишното трето издание на събора. Над 2100 изпълнители се надпяваха за втора година в националния фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“. Не липсваха дори кукери и нестинарки.


Над 300 фермери от цялата страна представиха редки породи овце на националния си  събор И на форума на овцевъдите Бойко Борисов не пропусна да позира за снимки за спомен  с хората от народа

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки