Потомци на малоазийски изселници се събраха в Орешино


Потомци на малоазийски изселници се събраха в Орешино
Момент от празничната програма в Орешино
12 Май 2014, Понеделник


Източнородопското село Орешино отстои само на 12 км южно от общинския център Ивайловград, но обезлюдяването му е в пълен ход.

Автор: Яна Славянска Христо Христов

Днес в него са останали да живеят едва седемдесетина човека. Но пък на 3 май улиците му се изпълниха със стотици гости. Защото в този ден то бе домакин на честванията по случай отбелязване 100-годишнината от завръщането на малоазийските българи.
Това става през 1914 г. по време на гоненията на нашите сънародници в Турция.
Самите орешенци са потомци на настанените в тогавашното село Козлуджа 62 семейства или общо около 293 българи от намиращите се на територията на Северозападна Мала Азия малоазийски села Урумче, Чатал тепе, Чифлик, Мандър, Коджа бунар. Те биват настанени в опразнените къщи на изселилите се гърци и турци.

Празникът в Орешино започна с литургия в над стогодишната църква "Света Анна", където по-късно бе осветен и раздаден курбан за здраве.
В последвалата празнична програма взеха участие фолклорната група към читалището в Свирачи, ивайловградският хор „Яни Попов" при клуб „Тракия", детски танцов състав – също от общинския център, както и танцов състав "Пъстро хоро" от Кърджали.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки