Валери Симеонов: НФСБ няма зад гърба си покровители и скрити капитали


Валери Симеонов: НФСБ няма зад гърба си покровители и скрити капитали
12 Май 2014, Понеделник


Изберете кучета вълкодави, които да бранят стадото. Не избирайте овце да го пазят, казва съпредседателят на партията на СКАТ


На 4 май, на „горещия стол“ пред легендарния водещ на „Всяка неделя“ Кеворк Кеворкян седна съпредседателят на НФСБ Валери Симеонов. Поради огромния интерес към дискусията между двамата, посветена на Евроизборите и ролята на българските евродепутати в ЕП, публикуваме стенограма на разговора, с незначителни съкращения и корекции.

Кеворк Кеворкян: Въпросът е защо хората да изберат Национален фонт за спасение на България (НФСБ)?

Валери Симеонов: Защото НФСБ, макар и една сравнително нова политическа формация, е партия на честните патриоти, с гръбнак и позиции. Хора, които не са се отклонявали от пътя, който са вървели. Националният фронт е само на две години, но все пак да не забравяме, че ние, които го представляваме, участваме в политиката от доста време. Да не говоря, че като телевизия (СКАТ) ние сме първите, смея да твърдя, че сме може би и единствените, които от дълги години работят в защита на патриотичната линия, на българщината. Не сме правили компромиси с принципите си, не сме загърбвали интересите на българския народ, отстоявали сме вътрешнополитически и външнополитически позиции.

Така че тези, които ни познават, имат основание да не се съмняват в нашата праволинейност, твърдост и последователност. И още нещо - защото НФСБ няма зад себе си скрити капитали, покровители, банкери, политически брокери. Изправя се сам срещу всички останали – с непоколебими принципи, изцяло подчинени на родолюбието и на службата в името на родината.


К. К.: Какво искате за хората? Фронтът какво иска?

В. С.: Предстоят европейски избори, които са трудно разбираеми за повечето от българите. Искаме да убедим избирателите, че те трябва да гласуват. И то така, че да изпратят в Европейския парламент свои представители, които ще се борят за България.
Нещо, което за съжаление в продължение на 7 години не видяхме. Имаше един Слави Бинев, който се превърна едва ли не в омбудсман на държавата пред европейските институции. От високата трибуна на ЕП той защитаваше както индивидуални случаи, така и общонационални. Една такава тема, примерно, е неизплащането на пенсии от страна на гръцкото правителство на българите, които са работили в южната ни съседка. Точно Слави Бинев я подхвана преди месец и половина, като направи остро изказване в Атина, в гръцкия парламент.


К. К.: Това беше ли казано от медиите?

В. С.: Беше казано от СКАТ. За съжаление, от други медии - не. Мога да припомня и случая с шестимата български моряци, несправедливо задържани в гръцкия град Напфлио по обвинение в контрабанда на цигари. След намесата на Слави Бинев, процесът срещу тях завърши с пълното им оправдаване. И още – Бинев бе единственият български евродепутат, който яростно защитаваше интересите на държавата, като освети дейността на канадската компания „Дънди прешъс“, нанесла непоправими щети на природата край Челопеч и Крумовград. Слави Бинев повдигна остро въпроса и за информационно медийното затъмнение в страната, липсата на свобода на словото, което се чувстваше осезаемо по време на управлението на ГЕРБ.
Ако щете, мина даже през искането да бъде арестуван бившия премиер на България Бойко Борисов.


К. К.: Малко екзотично беше.

В. С.: Да, малко екзотично, но в общи линии това е нашата позиция. Така че, ако трябва да се обърнем към избирателите, бихме им препоръчали: изберете кучета вълкодави, които да бранят стадото. Не избирайте овце да го пазят.


К. К.: Това беше красиво казано. В „Десант“ Стефан Солаков написа една интересна статия, но по-интересното е как е озаглавена. „Европлужеци” се казва тя. Подходящо ли е това определение за евродепутатите?

В. С.: Малко силно, но тъй като трябва да казваме истината, да, подходящо е.


К. К.: Защо обаче?

В. С.: Знаете ли, ако спрете на улицата произволни хора и ги попитате, познават ли някой български евродепутат, те с труд ще ви изброят две, най-много три имена. Което означава, че в ЕП сме имали в болшинството си разни безгласни букви, които не са полагали други усилия, освен да се харесат на своите „големи евросемейства“. За България – нищо. С изключение, пак казвам, на нашия евродепутат Слави Бинев.

Искам да ви припомня какво се случи на 3 април т.г. На тази дата ЕП гласува решение на България да й бъде прекратено финансирането по всички европейски програми. Най-парадоксалното е, че за спирането на субсидии към страната ни гласуваха и евродепутатите от ГЕРБ, двамата от НДСВ, Светослав Малинов от ДСБ. Двама от БСП гласуваха въздържали се, с което на практика също подкрепиха мерките срещу страната ни. Ето, с този пример олицетворявам истинността на това наименование на статията на г-н Солаков, „европлужеци”.


К. К.: Влечуги, пълзящи към Брюксел?

В. С.: Да. Колкото по-ясно го разберат избирателите, толкова по-добре.


К. К.: Вие не харесвате, Фронтът имам предвид, а и ти самият многократно си го казвал, политиката на Брюксел, обаче търсите място там.

В. С.: Така е.


К. К.: Защо?

В. С.: Защото трябва да сме прагматични политици. Трябва да използваме по всякакъв начин ЕС, най-малкото заради това, че 7 години вече внасяме там членски внос. А и ЕС донесе плюсове за България и ние не можем да го отречем. Правото на свободно движение, правото на свободно избиране на мястото за труд и редица други.
Всъщност ЕС ни подготви и за редица други облекчения в нашия живот, които обаче, за съжаление, нашите политици не приложиха. Така например Европейският съюз има една много ориентирана към населението практика за определяне на цената на енергоносителите, която не се прилага в България. Това обаче не се казва нито от нашите евродепутати, нито от нашите управляващи. България е нещо съвсем различно.

Тоест, има добри перспективи за страната ни, стига да има кой да защитава интересите й. Така например, нашите евродепутати са длъжни да подготвят за следващия програмен период по-големи селскостопански субсидии за България. Вижте само разликата – производителите на домати у нас получават по 15 евро на декар, а в Гърция тези помощи са по 70 евро. Огромното разминаване се получава в резултат на това, че сме нямали европолитици, които да защитават нашите позиции.

Същото се отнася и по отношение на квотите, по отношение на защитата на българските марки. Редица задачи има пред българските евродепутати, изключително сериозни, от които до голяма степен зависи икономическото развитие на България. Затова трябва да има хора отговорни там.


К. К.: Но как ще държите тази позиция там?

В. С.: Както и до момента. Между другото, там ние сме в семейството на евроскептиците, на хората, които казват в очите на всички евробюрократи и на цялата евроадминистрация, че те не са прави с глобалистичните решения, които прилагат спрямо всички държави. Европа трябва да бъде съюз на независими държави, всяка от които със собствените си интереси, със собствените си икономически особености, културни особености, ако щете етнически и т.н.


К. К.: Станишев каза тези дни, цитирам го: „Гласувайте за нас, ще направим една нова Европа”. Вие каква нова Европа искате?

В. С.: Както казах, ние сме се заклели да казваме само истината и да служим на България. От нас клишета не чакайте.


К. К.: Това клише ли е?

В. С.: Абсолютно клише. Каква нова Европа ще прави този? Откъде ще създаде тая нова Европа, как ще я направи? Досега защо не я направи новата Европа, нали беше лидер на една от най-големите европейски партии? Просто приказки за пред ограничения електорат и за пред техните партийни зомбирани привърженици – нова Европа, нови тениски, хубави момичета в червени одежди и шапчици.


К. К.: Кампанията започна. С какви активи влязохте в нея?

В. С.: Влязохме със своето минало и с опита от предните два избора. Ако позволите да припомня резултатите – между първите избори за органи на местна власт и президент, и вторите избори, на които бяхме сериозно ощетени - за парламент, разликата е едно към две. Така че, влизаме с едни амбиции да удвоим резултатите от парламентарните избори.


К. К.: Прогнозите сочат друго обаче.

В. С.: Лошо няма. Ето, това е мръсната предизборна кампания. Основно тя се води чрез платените социолози. Те са основното оръжие. Другото са ей тези шаблони, щампи и лъжи, с които кандидатите заблуждават хората, че ще им осигурят, отивайки в Европарламента, работни места, повишаване на доходите, енергийни независимости и всякакви други глупости.

Някой най-сетне трябва да се изправи пред хората и да им каже истината: това е невъзможно! Това е работа на правителството на една държава, а не на Европарламента. Това са проблеми, които трябва да бъдат решени тук, на местно ниво. Европа няма да ни осигури работни места, Европа няма да ни даде пари за заплати и за пенсии. Просто някой трябва да го каже, а всички партии лъжат. Аз такива чудеса вече видях в предизборните клипове…


К. К.: Кое е по-добре за България, кой да вземе превес на тези избори? Защото това е едно състезание, което след това ще влече едни последици за други избори и т.н.

В. С.: ПЕС или ЕНП ли? В евромащаб? Смятам, че трябва да бъде максимално увеличено влиянието на евроскептиците, тъй като това са разумни хора, мислещи за държавите си. И чрез взаимното съгласуване на интересите на нашите държави, мисля, че за цяла Европа ще бъде по-добре. Така че нашето семейство, на евроскептиците, дай, Боже, да бъде по-голямо.


В категории: Интервю , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки