Гърция не разреши българи да почетат Гоце Делчев


Гърция не разреши българи да почетат Гоце Делчев
Представителите на НФСБ Борис Ячев, Павлин Цветков и Георги Тренчев (от ляво надясно) не бяха допуснати до гроба на войводата
12 Май 2014, Понеделник


Представители на НФСБ бяха принудени от местната полиция да напуснат незабавно южната ни съседка

Автор: Георги Ваташки

Гръцките власти се отнесоха с български кандидат за Европейския парламент като с престъпник. При това без никакво законно основание. Това стана на 4 май, когато представители на „Национален фронт за спасение на България“ посетиха Гърция, за да отбележат 111-ата годишнина от смъртта на легендарния революционер и борец за свободата на македонските българи Гоце Делчев, чието лобно място се намира на територията на южната ни съседка.

Съставът на групата включва и лидера на „Национален идеал за единство“ Борис Ячев, който е кандидат за евродепутат от листата на НФСБ. С него пътуват също  членът на ръководството на Националния фронт и журналист от телевизия СКАТ Мария Цветкова, както и общинските съветници на родолюбивата формация Павлин Цветков и Георги Тренчев. Тяхното намерение е да посетят безлюдното село Баница, в чиито покрайнини на 4 май 1903 г. намира смъртта си в неравно сражение с турския аскер легендарният войвода.

Руините на населеното място се намират на 20 километра от Серес, а самото то е опожарено от гръцката армия през 1913 г. след края на Междусъюзническата война. Единствената оцеляла постройка от тези страшни времена е камбанарията на някогашната селска църква, до чийто олтар е гробът на легендарния войвода на ВМРО. Там през миналата година бе поставена и специална паметна плоча на националния ни герой и сега представителите на НФСБ решават да поднесат венци и цветя на това свято за всеки българин място.

Буквално на метри от него обаче, те виждат два спрели автомобила. Край тях имало няколко мъже, които извадили служебни карти и се легитимирали като полицаи и представители на гръцките спецслужби. Те обискират колата, с която пътуват патриотите, и измъкват от нея българския трибагреник, знаме на Националния фронт и венеца с надпис „В памет на Гоце Делчев“, приготвен да бъде поднесен пред гроба на войводата.

Въпреки че отлично владеещият гръцки език Павлин Цветков обяснява целта на посещението на активистите на НФСБ, гърците прибират личните им документи, включително и журналистическите карти на хората от екипа на телевизия СКАТ. Обяснението им е, че трябва да се извърши рутинна проверка, защото наоколо често били засичани иманярски набези. След което няколко от тях тръгват за най-близкото населено място, уж за да направят справката там, тъй като телефоните нямали обхват. Колегите им останали да „пазят“ патриотите.

„Те ни задържаха, като през цялото време ни разпитваха по какъв повод сме там. Не ни показаха никаква заповед за арест или протокол. От думите им стана ясно, че  знаеха всичко за Гоце Делчев, знаеха датата и по каква причина сме там. Ние не сме го и крили, а им обяснихме, че сме дошли да се поклоним пред паметта на български революционер. Преди това спряхме да снимаме табелата на село Баница и там питахме как можем да стигнем до мястото. След това те даже си признаха, че знаят с кой човек сме говорили и по какъв повод сме дошли“ – разказва Мария Цветкова.

Възраженията на българите, че така се нарушават правата им като граждани на ЕС не дават резултат. Всякакви опити за включване на камерата от страна на екипа на СКАТ  биват пресичани, а членовете му са посъветвани да не правят нищо, докато случаят се изясни.
След повече от три часа полицаите се връщат обратно и съобщават, че са говорили с прекия си началник в Серес, с началника на полицията в Атина и дори лично с гръцкия външен министър.

„Казаха ни, че официалната позиция на Гърция е, че не се разрешава да поднесем венци и цветя пред паметната плоча на Гоце Делчев. Абсолютно забраниха да снимаме дори с мобилните си телефони“ – уточнява Мария Цветкова.
Екипът на СКАТ и активистите на НФСБ са приканени да напуснат по най-бързия начин територията на Република Гърция. Те получават предупреждение, че всеки опит за неизпълнение на забраната за видеозаснемане или щракането на снимки с мобилни телефони на каквото или когото и да е в района ще бъде последван от задържане, конфискуване и унищожаване на кадрите.

В същото време гръцките полицаи не представят никаква писмена заповед, с която да се разпорежда на петимата българи да напуснат страната – условие, без което никъде в ЕС това не би могло да се осъществи.
Нещо повече – представителите на НФСБ са обвинени, че са организирали събитие, за което трябвало специално уведомяване на местните власти и тяхното разрешение. Гърците така и не приемат аргументите на активистите на партията на СКАТ, че става въпрос само за поклонение пред паметта на български национален герой.

„Беше ни казано с тон, нетърпящ възражение: „Не, щом има знаме, щом има венец, значи това е организирано. Не може да мине така. Вие може да накърните чувствата на местните хора и затова ви пазим, за да не стане нещо. Нямате право да снимате нищо – нито нас, нито да ни задавате въпроси, нито да снимате лобното място. Прибирате си всичко и си тръгвате по най-бързия начин“ – навлиза в подробности за случилото се Павлин Цветков.
Той уточни пред „Десант“, че в гръцкия закон, уреждащ митингите и събранията, няма текст, който да изисква специално разрешение за поднасяне на венец или неговото заснемане, защото това не се счита за масова проява.

„Проблемът далеч не е само юридически. По-скоро е политически. Буквално ни беше казано, че „ гръцката страна не приема на нейна територия да се устройват чествания на хора, воювали за друга държава. Лично за мен това е признание, че външната политика на Атина продължава да е откровено антибългарска, въпреки че и двете държави са в ЕС“, изтъква още активистът на НФСБ.
Представителите на патриотичната формация, принудени да напуснат югозападната ни съседка, при завръщането си в България поднасят венеца пред мемориал на Гоце Делчев в Благоевград.

„Гърците набързо измислят претекст да спрат нашата група, да я задържат и да предотвратят по всякакъв начин този опит за почитането на историческата памет. Защото там, на тяхна територия, се е случило нещо с един български национален герой. Това са територии с българско население, които по силата на историческите обстоятелства са подарени на Гърция след злополучните за нас Балканска и Втора световна война. Затова те по всякакъв начин се мъчат да изличат всякакви следи на българщината от тези земи. Наричат местното население не българи, а славяногласни елини, изтриват надписи и сриват всякаква историческа памет, все едно, че никога не е имало българско присъствие там“ – коментира скандалния случай съпредседателят на Националния фронт Валери Симеонов.

Той е на мнение, че случилото се е част от дългогодишните усилия на Атина да заличи делото и спомена за Гоце Делчев. Според него да се иска разрешение за поклонението е само предлог активистите на патриотичната партия да бъдат задържани. „Това е все едно да забраниш на някой грък да дойде в България и да положи цветя на гроба на някой роднина“ – изтъква съпредседателят на НФСБ.
По повод липсата на каквато и да е писмена заповед за извеждането на нашите сънародници от Гърция, той е категоричен: „Такова нещо в ЕС е недопустимо и представлява унижение за нас като нация и държава.

Може да си най-големият бандит, може да си като Куйович да речем, но щом си в Европа, за да изкараш някого от територията на страната, трябва писмена заповед“.
Партията на СКАТ настоява Министерство на външните работи да отправи протестна нота до гръцките власти. От патриотичната формация ще изпратят сигнал и до Европейския парламент за нарушаването на законите и принципите на свободно придвижване на хора и стоки в рамките на ЕС.

„Начинът, по който в Гърция се отнесоха към нашето желание да почетем един български герой на лобното му място, по никакъв начин не кореспондира с демокрацията. За съжаление няма да има достоен отговор на това унижение на нашите традиции и история. По случая не последва никаква реакция от хората на външния ни министър Кристиан Вигенин. Ясно е, че заради безнадеждното състояние на родната външна политика няма да има нито нота, нито питане“ – с огорчение заявява Валери Симеонов.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки