Тачим паметта на новоселските мъченици


Тачим паметта на новоселските мъченици
Иконата на мъчениците от Новоселския манастир 
12 Май 2014, Понеделник


Те са канонизирани от Светия синод през 2011 г. заедно с жертвите на Баташкото клане


В църковния календар 9 май се чества като Събор на новоселските мъченици. В този ден се тачи паметта на мъченически загиналите в новоселския манастир „Света Троица“ свещеници и монахини –  Никола Барбулов, Георги Дългодрейски, Сусана Сомлева, София Павкова, Елисавета Злийска, Ефросиния Мофтиева, Христина Калиста и Катерина, както и мирянката Сусана Чорбаджиева – неуспяла приживе да се присъедини към сестрите, но със смъртта си намерила място сред тях. Всички те, заедно с жертвите от Баташкото клане, с решение на Светия синод са канонизирани на 3 април 2011 г. за свети мъченици.

Датата на мъченическата им смърт по време на извършеното от башибузука на 9 май 1876 г. зверско клане в новоселската света обител се отбелязва за първи път през 2012 г.
Девическият манастир „Света Троица” край някогашното Ново село (дн. Априлци) е съграден около 1830 г.  По време на Априлското въстание той играе активна роля. Тогава негова игуменка е дъщерята на селския кмет Цонко Сомлев – Сусана. Както е описано в житието на новоселските мъченици – тяхното изпитание започва на 1 май през бунтовната 1876 г., когато на връх Бабан е даден сигнал за бунт. „Опиянението от полъха на свободата вдигна на крак хората и още на следващия ден ръководителите обявиха Новоселската република...

В следващите дни християните се опитват да се организират и да дадат отпор на агаряните. Неочакваният студ и снегът измъчват четниците на Цанко Дюстабанов, а гладът отслабва силите им. И тук тридесетте монахини от „Света Троица”, прибавяйки към молитвите и служението си с крепкостта на своята богоугодна всеотдайност, не дават сън на очите си, нито дрямка на клепачите си, но едни се редуват в готварницата и хлебарницата, а други се грижат за недообутите и недооблечени момчета, събирайки всичко, що може да им послужи за одежди – плетени от тях чорапи, шаеци за навои, топли фланели...“ - изрежда заслугите на монахините житието.

На 9 май 1876 г., след падането на отбранителните постове при Граднишки боаз и Дебневски боаз, част от местните жители успяват да се укрият в планината, но повечето от монахините остават в обителта, надявайки се, че башибузушките орди няма да посмеят да я осквернят.  Житието на новомъчениците продължава с ужасяващи подробности за тяхната кончина: „Свещеникът Георги Христов, залостил се в горния етаж на една от манастирските сгради, се опитва да забави врага и да даде време поне на някои от бягащите да се спасят. Там го съсичат къс по къс нахлулите през манастирската порта побеснели черкези.

Последното прибежище на част от монахините е църквата. Една от тях не успява да влезе заедно с другите и е посечена с ятаган на прага на храма... Богомерзките неверници стрелят през прозорците и улучват няколко от сестрите. После влизат в църквата и започват да секат когото сварят – и живите, и издъхващите...
Агаряните не само оскверняват телата на жертвите си. В манастирската църква те насичат на трески иконите, разграбват всичко и накрая започват да палят и светата обител, и къщите, така че да не остане какво да се погребе и оплаче...“

През 1890 г. манастирът е възстановен от родолюбиви българи от близките села. Единственият оцелял след въстанието параклис „Св. Йоан Рилски“ днес е превърнат в музей. На вратата на параклиса все още личат дупките от турските куршуми. Тук е изложен и портрет на Цвятко Златев – член на основания от Левски революционен комитет в Троян, който помага на избягалите новоселци след погрома на въстанието. Пред иконостаса в манастирския храм в специална мощехранителница са поставени черепите на изкланите защитници на новоселската света обител.


В категории: Вяра , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки