Баташкото клане не може да бъде забравено


Баташкото клане не може да бъде забравено
Една от най-ранните снимки на църквата „Св. Неделя” в Батак след клането, правена през 1878 г.
20 Април 2017, Четвъртък


Много са свидетелствата за нечуваните жестокости, извършени при потушаването на Априлското въстание и най-вече за кървавите събития, случили се в Батак и тамошната църква „Св. Неделя”

Автор: Силвия Горанова

Очевидци на случилото се със сълзи разказват за кланетата и мъките, в които са загубили своите близки. Разтърсващо е описаното от снахата на баташкия кмет и духовен водач Трендафил Тошев Керелов – Босилка, съпруга на сина му Ангел Керелов:

„Моят свекър отиде да посрещне башибозуците, когато селото беше заобиколено, и се срещна с Ахмед ага, който каза, че иска да се събере оръжието от селяните. Трендафил отиде и го събра. След като то беше предадено, стреляха по него с пищов и куршумът му одраска окото. Тогава чух Ахмед ага да заповядва със собствените си уста Трендафил да бъде набит на кол и опечен. Думите, които използва, бяха „Shishak aor“, което на турски означава да се набие на шиш като парчетата месо, наречени „кебап“.

След това взеха от него всичките му пари, съблякоха му дрехите, извадиха му очите и зъбите и го набиха на кола бавно, докато той излезе през устата му. След това те го опекоха на огъня още жив. Той живя половин час в продължение на ужасната сцена.

По това време бях съвсем близо до Ахмед ага. Освен мене тук се намираха няколко български жени. Ние бяхме обкръжени от башибозуци, които ни ограждаха от всички страни, и бяхме принудени да гледаме какво става с Трендафил.“


Едно от децата на Ангел и Босилка Керелови, Владимир – още бебе в цедилка, е набодено на меч от башибозука пред очите на майка му. С огромна болка и горест тя описва този епизод:

„По времето, когато ставаше това, синът на Ахмед ага взе детето от гърба ми и пред очите ми го насече на парчета със сабята си. Овъглените останки на Трендафил лежаха там един месец и тогава бяха погребани.“

Стотникът Петър Керелов пък е убит жестоко, след като му избождат очите и отрязват езика пред очите на баща му Трендафил Керелов и други батачани.





В категории: Новини , История , Възраждане , Епопея на забравените

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Генади Савов
13.10.2014 07:48:12
0
0
В сечта над Батак нее взело участие населението от селата около Девин.Българите-мохамедани от с.Селча,Лясково,Михалково,Осиково те не са обшували и имали връзки с гр.Батак понеже този град и Девинско ги дели голям и висок баир-труден за изкачване.Сведения на г-жа.Димитрова-уредник в музея гр.Девин.[bluescreen]
1
Генади Савов
19.09.2014 08:58:17
0
0
Потушителите на Априлското въстание 1876 год.в Батак са били фанатизирани мюсулмани турци и българо мохамедани.Те са вярвали сляпо на Корана и ходжите за свещенна война срещу християните,които не приемат ислямската вяра.Клането са го започнали турците от с.Нова махала след тях са се включили турски отряди от с.Фотен,Борино и турския башибозук от гр.Пещера.В баташката сеч са влязли по турски пример и бълг.мохамедани от с.Барутин,Дорково-Чепинско,гр.Девин и др.Доста помаци са гледали сечта над българите без да участват в нея.Н.Хайтов История на Девин 1976 год.Йордан Венедиков История На Въстанието в Батак.1928 година.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки