Комисията по земеделие отхвърли ветото върху Закона за земята


Комисията по земеделие отхвърли ветото върху Закона за земята
06 Май 2014, Вторник


Комисията по земеделието и храните в Народното събрание отхвърли във вторник с 10 гласа "за" и 8 "въздържал се" ветото на президента Росен Плевнелиев върху поправките в


Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. То бе наложено на 14 април, а мотивите на държавния глава са, че разпоредбите в него противоречат на Конституцията на страната и с правото на ЕС.  С въвеждането на новия текст, че право на собственост върху земеделски земи могат да придобиват физически или юридически лица, които са пребивавали или са се установили в България за повече от 5 години, Народното събрание на практика забранява на българските граждани в чужбина да придобиват собственост върху земеделска земя.

Това ограничение ще засегне над 2 млн. нашенци, които живеят зад граница, мотивира се президентът.
Отделно тази разпоредба вся смут сред представителите на земеделски фондове, нотариуси, адвокати и частни съдебни изпълнители, тъй като тълкуванието на закона е неясно - дали се отнася за последните 5 години, или въобще.
С наложеното преди две седмици президентско вето поправките на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи бяха върнати за ново разглеждане.

"Критериите и изискванията са изключително точни и не е вярно твърдението, че са ограничени над 2 млн. български граждани, защото законът изобщо не третира техните права", заяви при обсъжданията председателят на парламентарната Комисия по земеделието и храните проф. Светла Бъчварова. Тя е несъгласна с мотивите на държавния глава, че законът ограничава правото на свободно движение на капиталите, както и че нарушава правото на ЕС, защото не позволява правата на европейските граждани да се уреждат в националното законодателство.

Според проф. Бъчварова, текстовете на закона са консенсусни, защото са приети със съгласието на всички политически партии. От ГЕРБ също не са съгласни с ветото, но депутатите Владимир Иванов и Цвета Караянчева заявиха, че няма да вземат отношение. Мотивите на Плевнелиев са отхвърлени от ДПС и Атака, които също напомниха, че предложенията за поправки са били приети със съгласието на народните представители.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки