Плетенето на рибарски мрежи като живо човешко съкровище


Плетенето на рибарски мрежи като живо човешко съкровище
04 Май 2014, Неделя


Тазгодишната кандидатура на Регионален исторически музей-Бургас в националната система „Живи човешки съкровища“ е свързана с един от най-традиционните

Автор: Десант

и характерни занаяти за региона – рибарството.
Инициативата е озаглавена „Плетене на рибарски такъми – таляни, мрежи и винтери: хилядолетен занаят от Бургаския залив“, а носителят на традиционната дейност е Сталин Илиев и неговите приятели и колеги от рибарско селище Ченгене скеле.

Екипът на Регионален исторически музей – Бургас е избрал точно тази характерна за местното население дейност, тъй като занаятът „плетене на рибарски такъми“ е на отмиране в традиционния си вид. Археологически находки – куки за плетене и тежести за мрежи, намерени на нос Форос край бургаския квартал Крайморие, свидетелстват, че този поминък е бил практикуван в района на Бургаския залив още от дълбока древност.

Вносителят на кандидатурата и главен уредник в отдел „Етнография“ на РИМ-Бургас Пламена Кирова споделя: „При изработването на рибарските мрежи все повече навлизат модерни технологии и материали, а старите бързо се забравят. Въпреки това, този занаят все още е жив и за наше щастие се практикува в рибарското селище Ченгене скеле.
Основната ни цел е той да продължи да съществува в автентичния си вид и не само да продължи, но и да бъде предаден от сегашните му носители на идните поколения. Това е една голяма предпоставка да се съхрани самото рибарско селище Ченгене скеле, защото загине ли то, това означава, че и занаятът на тези хора ще изчезне“.

По регламент кандидатурите в националната система „Живи човешки съкровища“ на регионално ниво се събираха в областните администрации до 25 април 2014 г., определя се комисия, която най-късно до 31 май 2014 г. трябва да ги отсее и изпрати в Министерство на културата.
Церемонията по обявяването на регионалните и националните живи човешки съкровища е планирана за 24 юни 2014 г.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки