В Хасково отказаха почетно гражданство на тракийски бежанец


В Хасково отказаха почетно гражданство на тракийски бежанец
Общинският съвет в Хасково не склони да удостои посмъртно Георги Сапунаров със званието „Почетен гражданин”
02 Май 2014, Петък


Общинските съветници в Хасково отказаха да удостоят посмъртно със званието „Почетен гражданин” патрона на тракийската организация „Георги Сапунаров“.

Автор: Христо Христов

Предложението за това бе внесено от Димитър Шалапатов във връзка със 100-годишнината от рождението на тракиеца. Идеята получи одобрението едва на 10 съветници от БСП и ГЕРБ. Останалите 25 в залата се въздържаха и предложението бе отхвърлено. Председателят на „Коалиция за Хасково“ Албен Манджуков, чиито хора гласуваха „въздържал се“, обясни от името на групата си: „Не смятаме, че Георги Сапунаров е направил достатъчно за Хасково, за да бъде удостоен с почетно звание“. Коста Костов от ГЕРБ пък, който е потомък на тракийски бежанци, каза, че неговата група ще подкрепи предложението на Димитър Шалапатов, който е избран от гражданската квота на БСП.

Тракийската организация в Хасково приема Георги Сапунаров за свой патрон през 2001 г. заради изключителните му заслуги към каузата.
Той е роден на 6 май 1914 г. в Доганхисар, тогава в Царство България, днес в Гърция, пише в докладната си записка Димитър Шалапатов. През 1923 г. семейството му е принудено да емигрира в България и се установява в Хасково. Георги Сапунаров завършва география в Софийския университет и дълги години е учител в хасковската мъжка гимназия, а по-късно е експерт по география в Инспектората по образование.

Като дългогодишен председател на тракийската организация в Хасково, той взема активно участие в подпомагането на бежанците от Беломорска Тракия. По време на неговото председателство е построен паметникът костница в Маджарово в памет на избитите тракийци от 1913 г., с негово съдействие е издигнат известният мемориал на Капитан Петко войвода в областния град, а през 1959 г. е построен Тракийският дом.
Георги Сапунаров подготвя и участва в създаването на Ансамбъла за народни песни и танци „Китна Тракия“. Той е автор на много студии и статии на историко-географска тема, свързани с Беломорска Тракия.

Животът му е посветен на каузата на тракийските българи, а хората го тачат заради неговата скромност, всеотдайност и съпричастност към мъката на всички, загубили родното си огнище, мизерията и глада на бежанските неволи. Умира през 1993 г., а признателните тракийци го приемат за свой патрон.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки