Общини ще връщат евросредства заради нарушения


Общини ще връщат евросредства заради нарушения
Най-мащабни нарушения са установени в Костинброд при изграждането на нов воден цикъл на града
02 Май 2014, Петък


Сред тези с най-тежки санкции са Бургас, София и Костинброд

Автор: Георги Ваташки

За допуснатите нередности и финансови злоупотреби някой е виновен и това не е финансовият министър Петър Чобанов, нито българският данъкоплатец. Правителството не е съд, затова си има си разследващи органи като ДАНС и Главна прокуратура, които трябва да си кажат думата.

Тези думи на премиера Пламен Орешарски, произнесени след изнесеното заседание на кабинета в Бургас на 30 април, показаха, че управляващите смятат да гонят до дупка, макар и с предизборни цели, общините, на които бяха наложени финансови глоби от екологичното министерство за нарушения по оперативна програма „Околна среда“, спряна окончателно от Европейската комисия в началото на април.

Министерството на околната среда и водите (МОСВ), в лицето на кадъра на протурската партия ДПС Искра Михайлова, наложи на 50 общини в страната глоби от 5 до 25 процента върху изпълнявани от тях проекти. С две думи, държавата си иска обратно 129 милиона лева заради новооткрити нарушения при обществени поръчки. Причината е, че така МОСВ се надява да убеди ЕК да пусне отново плащанията преди края на май, когато изтича срока, даден на България да коригира програмата.

Решението за санкции към общините беше една от двете възможности пред "Околна среда", ако искаме 1,5 млрд. лв. невъзстановени пари по програмата да дойдат в бюджета от Брюксел. От там искат или всички проекти, по които е установена една от пет нередности (смесване на критерии, съкратени срокове, затвореност към други страни от ЕС, неравно третиране или удължаване на срока по поръчката, обявено само в България), да бъдат санкционирани, или цялата „Околна среда" да приеме намаляване на бюджета си с определен процент.

Правителството, очевидно с предизборна цел, избра първата и доста по-тежка възможност. Това се потвърждава и от факта, че в списъка на наказаните общини управлявани от ДПС са 8, на БСП са само 6, а на ГЕРБ - цели 40.

Най-пострадала от санкциите е Община Костинброд, която трябва да върне близо 24 милиона лева. От тях 21 млн. са отпуснати за изграждане на нов воден цикъл на града и два милиона за пречиствателна станция. Хората на Михайлова твърдят, че и при двата проекта има опорочаване на обществените поръчки. От самата местна власт обаче, в лицето на кмета Милен Димитров (ГЕРБ), са категорични, че е невъзможно да се върне такава сума, защото тя е равна на местния бюджет за следващите две години.

Сред най-провинилите са още Габрово и София, които също са управлявани от ГЕРБ. Те имат  да връщат по близо 6 милиона лева. Градът на хумора е наказан заради нарушения по строежа на новото крайградско депо за отпадъци и провеждане на търг за изграждане на нов воден цикъл. Габровската община обаче не приема санкцията и вече е завела дело срещу решението на МОСВ. Столицата пък е глобена заради нарушения в проектите за изграждане на инсталацията за битови отпадъци „Хан Богров“ и строеж на канализация в крайните софийски квартали.

В дъното на класацията на наказаните е Община Марица, която е глобена да върне само пет хиляди лева. Тамошните местни власти са убедени, че става въпрос за грешка, защото вече има два напълно приключили проекта - подготовката за изграждане на ВиК в селата Труд и Граф Игнатиево на стойност е 230 000 лв. Дори не е ясно дали направените проекти ще се използват скоро, тъй като за тях финансиране по „Околна среда” в периода 2007-2013 г. няма и не знае дали ще има някога.

Сред най-големите нарушители е градът – доскорошна витрина на ГЕРБ – Бургас. Ръководената от кмета Димитър Николов община трябва да върне 5 281 618 лв.
МОСВ е наложило глоба в размер на 25 процента от отпуснатата сума по „Околна среда“ заради „неясна“ методика в договора за проектиране и изграждане на регионалната система за управление на отпадъците. С

ледващото нарушение е свързано с опорочена тръжна процедура за избор на изпълнител за надзор за сметището в Братово. Хората на Николов са нарушили правилата и при договора за консултант за надзор на интегрирания воден проект за Минерални бани-Банево-Ветрен. Най-скъпо на бургаските данъкоплатци ще излезе проектът за интегриран воден цикъл в ж.к. „Меден рудник“, за който общинският бюджет ще олекне с 25 на сто от стойността му.

Общинската администрация в морския град обаче не само, че не признава многобройните нарушения, но и възнамерява да съди екологичното министерство заради наложените финансови корекции. Самият кмет пък се счита за непогрешим и търси политическо оправдание за собствените си грешки.

„Тази неясна методика, за която ни обвиняват, беше одобрена от финансиращия орган. Сега ни в клин, ни в ръкав министерството ни казва, че всичко било наред, но имало съмнения по процедурите. Причина за това е, че Бургас е голяма община с голям бюджет, а и кметът е от опозиционна партия, не е проблем тя да бъде санкционирана с 5 милиона лева“, оплака се  бургаският градоначалник пред журналисти на 25 април.
Неговата наглост стигна дотам да поиска в началото на седмицата от кабинета средства, за да замаже друг голям провал на управлението на ГЕРБ в морския град.

В сряда, след правителственото заседание, проведено в Бургас, Орешарски обяви, че ще бъдат отпуснати 1,8 милиона лева за възстановяването на бургаския катедрален храм „Св. св Кирил и Методий“, който се разцепи заради строежа на подземен паркинг на едноименния площад, непосредствено до него. Заради изкопните работи по обекта църквата се напука фатално и има реална опасност морският град да загуби своята светиня, построена преди 106 години.

При строежа не беше взето под внимание това, че основите на храма са на дълбочина само на 1,20 м и съществува риск издълбаването на над 20-метрова дупка до него и наличието на подпочвени води да подкопаят сградата, както и стана впоследствие. През последните две години, откакто храмът не функционира, „Десант“ телевизия СКАТ и групата общински съветници от НФСБ призоваваха да бъде прекратен безумния проект за паркинг.

Но от общинската администрация дори самодоволно отричаха, че изобщо има проблем.
Отпуснатите сега от кабинета пари според експерти са крайно недостатъчни за пълната реставрация на разцепилата се църква и няма да стигнат за окончателното й възстановяване, вкл. и на стенописите в нея. Така отново българските данъкоплатци ще платят от джоба си за продължаващите закононарушения на един самозабравил се кмет.


Депото за битови отпадъци край Габрово, за което общината бе глобена, но пък заведе дело срещу МОСВ

В категории: Общини , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Fatima
17.06.2014 10:22:12
0
0
If you're looking to buy these arteilcs make it way easier.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки