Жанровете в „Арена Евродепутат” – от комикси до филми на ужасите


Жанровете в „Арена Евродепутат” – от комикси до филми на ужасите
02 Май 2014, Петък


Примамват ни спортисти с офицерски пагони, с тоталитарни машини на времето и с обещания да се върне „пицата” на Симеон Дянков

Автор: Ани Петрова

Образно казано, цяла България в момента е като една „Арена Евродепутат”. И вътре денонощно се въртят всякакви филми – от комикси през сапунки  и ненаучни фантастики, та чак до откровено порно и филми на ужасите.

„П” като популизъм и „П” като пенкилер

Изглежда трудно, дори невъзможно, кандидат-депутатските бисери да бъдат събрани като подборка от кандидат-студентски скудоумия, но сигурно някой ден и това ще се случи.
Тук му е мястото да свалим шапки пред Бареков. Между другото, ако барон Мюнхаузен можеше да възкръсне, изваждайки се от задгробието за мустаците си, той пръв би свалил своята пред лидера на ББЦ и неговата команда.

В кампанията един от лайтмотивите на бившия журналист гласи: „В нашата нова история България е съграждана на два пъти за по една петилетка, но за да се случи това е нужен млад лидер, който да ги поведе”. След което следва обяснението, че от обиколките си из страната Бареков е научил, че пътят да помогнеш на хората е само един и той минава през властта.

И накрая е сърцераздирателната история за фланелката с лика на Нелсън Мандела (показва се на хората в залата). Самият Бареков в това време разказва, че тениската е получил от своя син като подарък. "Искам да бъдеш като него, ми каза синът ми. Ти, както и Мандела, сте родени да обединявате. Това е будно дете, смятам, че ние имаме най-много нужда от това – да се обединим", коментира новоизлюпеният политик.

Между другото той пече и яде кебапчета с циганите в столичния кв. „Факултето”, наби показно една боксова круша в местния „спортен клуб” и обеща като дойде на власт да върне НРБ. В смисъл – отново да обзаведе републиката с определението „народна”.
И освен това обеща по таблет за всеки ученик, безплатно здравеопазване от „А” до „Я” за всеки пенсионер, майка и дете до 18-годишна възраст, спортистите отново да са офицери в МВР и армията, както и да напише национална доктрина за Македония, да направи така, че Брюксел да стигне до село Иваново.

„Пари има, но те се крадат от крадливите политици, 80 млрд. минават през политиците. Аз ще взема тези пари и ще ги дам на хората”, обеща още Бареков.
Ако не сте забравили, преди време той рече: „Когато обикалям из страната и виждам страданията на бедните хора – аз плача и богатите ми приятели също плачат”.
Чудно е как на любимите му джипове „Порше Кайен” още не са появили сълзи и знаци като по Торинската плащеница…

АБВ-то на клонирането и властолюбието

В известна степен движение АБВ е нагледен пример за еднополюсно политическо ренегатство. Еднополюсно, защото прибраха от БСП всичките явни и доста от прикритите врагове на Станишев плюс един Румен Петков („П” като патологична жажда за власт и „П” като Първанов). За разлика от ББЦ например, които биха припознали дори Искра Фидосова, Татяна Дончева и Яне Янев, въпрос на сделка.
Мнозина експерти говорят сериозно за кръвната връзка между Първанов и Борисов. Тя е много по-малко парадоксална от абсурдната на пръв поглед симбиоза между Ахмет Доган и Волен Сидеров.

Просто Първанов и Борисов са кръвни братя по линия на огромната си любов към властта. В тази кампания обаче си пролича, че ги свързва и огромната им омраза към Станишев и БСП.  В случая Първанов и компания прилагат старата тактика „Разделяй и владей”.
„Много неприятно е когато в ХХІ век виждаме как някой (Станишев) се опитва да превърне една 120-годишна политическа сила в първа частна партия”, рече Първанов.
По време на кампания фронтмен на арията на омразата към БСП е самият Румен Петков. Иначе той обяви, че ще гласува за листата на АБВ, но оставам член на БСП на свободна практика.

И „призна”, че е притеснен от това, че Делян Пеевски управлява БСП, която блестяла не просто с липсата на идеология, но и на идеи и политика. Но вече повече от две седмици Петков ден след ден рецитира (най-вече чрез пресцентъра на АБВ) едни опорни точки срещу Орешарски, правителството и БСП, които са разпилени и нестройни като пишкането на хлапе във фонтан – в Брюксел има такъв.

Не липсват и чудатости. АБВ например посочва, че в стратегията им за здравеопазването „е заложена  сериозна структурна реформа, която предвижда сливането на Министерство на здравеопазването и Министерство на труда и социалната политика”.
Под формата на предизборна агитация и пропаганда Румен Петков например пита „нормално ли е МВР да се опитва да застраши живота на депутатите, като ги изкара посред нощ с бял автобус в пика на общественото недоволство, чрез замеряне с камъни, не поради стремеж да провокират, както би казал настоящият министър, а поради глупост и некадърност”?

Междувременно, за да не забравяме, че Първанов и Борисов често и в прав текст искат едни и същи неща, лидерът на АБВ често заявява: „Предсрочни избори може и да не се състоят, но са належащи”.
А ето и отговорът на въпроса за какво мечтае Първанов.
„Ние все повече клоним и обосноваваме идеята за президентска република”, заяви бившият… лидер на БСП по БНТ, попитан за идеологията на АБВ и разликата с тази на социалистическата партия.

Моля, г-жо Меркел, те не ми връщат кокала

ГЕРБ разсмяха доста журналисти с благодарствения си адрес ден след традиционно-помпозно-грандоманското откриване на кампанията си в „Арена Армеец”. Откритото писмо беше адресирано до всички възможни структури на партията по места и в него ИК на формацията и председателят на предизборния щаб Цветан Цветанов благодаряха на мало и голямо… за начина, по който бе открита кампанията.

В „Арена Армеец” пред 14 000 проверени за оръжие, самоличност и благонадеждност гербери, Бойко Борисов рече, че изборите на 25 май ще бъдат битка не само за европарламент, а битка за доброто и злото.
Обещавам ви, че този (Сергей Станишев) ще го побеждаваме, докато е лидер на БСП, защото той лъже, а и е некомпетентен. Премиерът Орешарски е никакъв експерт, нула експерт", рече Борисов и продължи с някои велики географски открития.

"Мога много да ви разсмивам с поведението на Пламен Орешарски. Да върти само Румъния, Виетнам, Китай. Сега голяма радост - ще ходи в Хърватска... На Орешарски са му казали: "Ще идеш до Виетнам пет шест дни, плаж, море, жени по бански, ще се разходиш, само стой премиер", обясни Борисов. Той допълни, че на мястото на управляващите досега да е бил подписал и построил "Южен поток".
Ден по-късно Борисов отлетя да се жали на фрау Меркел от лошите в България. И я увери, че ГЕРБ са готови да управляват, да продължат да строят и същевременно да пазят финансовата дисциплина.

Понеже това последното се повтаря и при всяка среща с избиратели, то може да се каже, че ако ГЕРБ се върнат на власт, постната пица на Симеон Дянков ще се превърне в символ на Гергьовско преяждане. Което може би не е лоша оферта към вегетарианците например.
Ето и още малко констатации, пророчества и откровения на Борисов от едно скорошно интервю: „Държавата лети към фалит и тежка катастрофа! Станишев действа по опорни точки! Само преди година Бареков казваше, че съм единственият политик…”

Що се отнася до кампанията – извинете, ако нещо ви звучи познато – Борисов оферира така: „ГЕРБ ще направи възможно най-семплата кампания. Ще покажем само това, което сме направили – Южната дъга, магистралите „Тракия“, „Люлин“ и „Струма“, зала „Армеец“, „Дунав мост“, метрото…”
По някое време експремиерът се оплака пред услужливи репортерки, че меркантилни медии са му поискали 10 000 лева, за да отразят срещата му с Меркел, а разни партии без партийни субсидии били всеки ден в централните новини.   

Столетницата демонстрира скука като от саксия

БСП е разтроена между това да управлява държавата като пред избори; да дисциплинира негласните си партньори в управлението, за да има кворум в парламента и желанието си за евтина и ефективна еврокампания.

Ефектът е закономерен. На държавата й спират еврофондове и заради това редица общини са пред фалит – също като много болници и т.н. В парламента кворумът се събира с родилни мъки и се разпада щом Борисов излезе от залата да си говори с репортерите. А кампанията е скучно… кампанийна.
Така преди дни пресцентърът на „Позитано” 20 разпространи поредните сърцераздирателни кадри как др. президент (на ПЕС) Станишев отишъл на един пазар да си поговори с женорята.

Председателят на БСП и мним водач на евролистата им подарил рози, с което ги шашардисал. А после си купил цвете в саксия, за да зарадва дъщеря си. Няма лошо…
Но някак си напомня един виц от времето на застоя в СССР и управлението на Брежнев. Генсекът също посетил един женски пазар. „Как сте, как сте?”, пошегувал се Брежнев. „Добре сме! Добре…”, пошегували се хората.

Заради статистиката е редно да кажем, че на откриването на кампанията на БСП присъстваха 4 000, а не 14 000, както в „Арена Армеец”. Тези членове и симпатизанти на обрулената от Първанов, но управляваща Станишева БСП бяха шашнати да чуят, че  България е върната вече към нормалността и демокрацията, но червените са длъжници пред правителството на Орешарски и трябва да му дадат самочувствие и сила да реализира програмата си.

Станишев обясни, че и правителството, и парламентът работят ужасно трудно с удари в гръб, под и над пояса, но са доказали, че водещо в политиката им е връщане на държавата на хората.
И керванът тръгна. В Пловдив БСП откри предизборната си кампании на среща със симпатизанти пред "Кафе Европа". Явно в града няма кафене „Шенген” или се държи от друга политическа сила.

Ден по-късно червената фурия и евродепутат Илияна Йотова (в отсъствието на напусналата БСП фурия Татяна Дончева и на потъналата в нелегалност Мая Манолова) призна, че политиците са се откъснали от живота и тегобите на хората, а европроблемите изглеждат чужди и далечни на обикновения българин. Но и Йотова обеща, че ако Мартин Шулц оглави Европейската комисия и наследи Жозе Мануел Барозу, на българите ще им стане по-добре – със свой или най-малкото – с човек на Станишев начело на управляващите ЕС от Брюксел.

Което е изцяло в духа на старата предизборна социалистическа парадигма, която обикновените хора знаят като: „Трай, коньо, за зелена трева!”.

„Реформаторски” скандал и „Подмосковски вечери”

Реформаторите, на които някои агенции все още присъждат теоретични шансове да пратят човек в Европарламента, се издъниха далеч преди официалното откриване на кампанията с предизборен клип, който се оказа изплагиатстван, меко казано. Последва и скромен концерт на площада пред Народния театър в София, където усмивките и седесарски вдигнатите ръце на лицата на реформаторите изглеждаха нелепо театрални.
Волният в хрумванията си Сидеров откри кампанията на „Атака” в Москва. Което така и не даде отговор на въпроса какво ще стане с партията, ако Сидеров отиде да евродепутатства в Брюксел и Страсбург.

„Синьо единство” пък откри кампанията си за предстоящите европейски избори с фото изложба "Пътят на десницата“. Водачът на листата на партията Надежда Нейнски каза, че иска да убеди хората да продължи битката за демокрация, а председателят на партията Христо Панчугов заяви, че десницата има нужда от рестарт.
Откъм ДПС още не се е чуло ново признание кой разпределя порциите в държавата, нито пък обещание занапред Пеевски да разпределя порциите направо от Брюксел…


Бареков на предизборна среща, нахлузил тениската с лика на Нелсън Мандела, подарък от сина му Снимка за спомен с лидера на ГЕРБ след помпозното откриване на предизборната кампания на партията Станишев пък предизборно купи цвете саксия за дъщеря си след среща с избиратели на… пазара „Хубавото Наде” заложи на името си в предизборен лозунг, гласящ: „Гласувай с надежда”

В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки