Можем да направим двора стилен и красив


Можем да направим двора стилен и красив
29 Април 2014, Вторник


Има начини да се намери място за всичко – и за цветята, и за овошките, и за зеленчуците

Автор: Дина Харизанова

Гражданите, които могат да отидат на вилата си или на село само през почивните дни, често се двоумят дали да си направят и малка овощна и зеленчукова градинка, или да поддържат двора си само в декоративен вид.
По-възрастното поколение никога не би се отказало да си отгледа малко краставици и домати или пък ябълки и круши, но на внуците им се иска повече простор, където да ритат на воля топка да речем. По-младите, уморени след трудовата седмица, пък предпочитат просто да си отпочинат, любувайки се на красивите цветя покрай димящото на скара барбекю и хич не им е до копане, плевене и т. н.

Разбира се, най-добре е, ако има възможност да се удовлетворят желанията на всеки член на семейството. Затова въпросът как да се съчетаят цветята със зеленчуковите лехи винаги е актуален. В идеалния случай не е невъзможно дворът да се организира, че да се намери място за всичко.  Например, може да се засадят плодни дръвчета – ябълки и круши – които да са от нискостъблените сортове. Те по-рано влизат в плододаване, дават обилна реколта и запазват постоянно малките си габарити. Под старите клонести дървета може да се разположи зоната за отдих, като ниските им клони се изрежат, а към средата на лятото да се прищипят краищата на буйно растящите им леторасли, за да се поддържа короната им в компактен вид.

Вишните и сливите прекрасно може да се впишат в „живи стени” заедно с такива декоративни храсти като глог, калина, леска или облепиха. Всички тези дървесни форми отлично се развиват в смесени насаждения, но е важно да има достатъчно слънце – тогава ще цъфтят обилно, а плодовете им може да се събират през цялата година. Край тях е мястото и за френското грозде, киселия трън и други плодни храсти. Може да се пробва да се посади малина не само като традиционната редичка край оградата, но и като отделни храсти. Един такъв храст ще украси всеки ъгъл в двора, като окраската на различните сортове може да бъде не само червена, но и жълта или оранжева.

Мнозина градинари засаждат редом с цветните лехи и обикновени градински култури. Преди всичко това са листните растения – целина, магданоз, манголд; ароматните подправки – копър, резене, анасон, кориандър, и дори чери домати, готварски тиквички и патисони. Декоративните грах и боб също се съчетават добре със своите градински родственици.
Сред цветята може да се засадят като бордюр ягоди. Там може да намерят място и салвията, ментата и маточината. А много видове лук отдавна са прескочили от градината в цветарниците.

Когато дворът се организира грамотно и се въведе ред сред насажденията, стопаните ще останат учудени колко място се е освободило. Тогава ще може да си наредят всичко – и саксиите, и шезлонгите, и хамака… И пак ще има достатъчно простор само с трева или райграс, където да тичат децата.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки