Можем да си разменяме породи и сортове със САЩ


Можем да си разменяме породи и сортове със САЩ
29 Април 2014, Вторник


Страната ни може да обменя със САЩ генетични ресурси, а двете страни да сложат началото на нови сортове растения и породи животни.


Това заяви аграрният министър проф. Димитър Греков на българо-американската работна среща „Ролята на генетичните ресурси за развитието на успешно млечно и месно говедовъдство”. Тя бе организирана от нашето Земеделско министерство и Департамента по земеделие към американското посолство в София.
България разполага с изключително богато генетично разнообразие, което може да се включи в Световната генетична банка, но ние искаме да споделим опита на САЩ и да си сътрудничим, каза министър Греков.

Независимо от голямото разстояние между двете държави, имаме какво да разменим като генетични ресурси, а отдалечената хибридизация е в основата на новите сортове и новите породи, посочи още той.
Намеренията на аграрното министерство обаче не се харесват на много българи. "А не, благодаря! Имаме си всичко необходимо. Да не са посмели нашите продажници да правят тая беля, че живи ще ги одерем, ако прецакат и последното стойностно нещо, което притежаваме!", коментира Петър Петров. "Не желаем ГМО в България! Греков да не е посмял да ни пробутва лобистките си интереси", заявява друг потребител на социалните мрежи.

Повечето хора, които са против намеренията на министерството, смятат, че размяната на генетични ресурси със САЩ ще позволи свободното навлизане на генномодифицирани култури в страната ни.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки