Априлското въстание избухна в... Добруджа


Априлското въстание избухна в... Добруджа
Първите пушки изгърмяха
28 Април 2014, Понеделник


Над сто души истински родолюбци участваха във възстановката „Българският Великден 1876“

Автор: Пламен Николов

Годишнината (138 г.) от Априлското въстание бе отбелязана на нетрадиционно място – в Добрич, с историческата възстановка „Българският Великден 1876”. Исторически погледнато, въстание в Добруджа през бунтовната 1876 г. е нямало, не би могло да се говори и за особена революционна дейност в този край на поробеното ни тогава Отечество.

Възстановчиците от Национално дружество „Традиция” обаче решиха тази година да направят и добруджанци съпричастни към една от най-героичните и трагични страници в българската история, към времената на национален подем и безпримерна саможертва.
На Велика събота, сред автентичния декор на етнографския комплекс „Старият Добрич”, над 1000 жители и гости на добруджанския град станаха свидетели на впечатляваща, напълно реалистична и професионално изпълнена историческа жива картина, пресъздаваща върхът в националноосвободителните борби на народа ни за отхвърляне на петвековното турско робство.

Над 100 участници, самодейци от добруджански фолклорни състави, деца от добрички училища и детски ансамбли върнаха многобройната публика към, както е казал поетът, една „епопея тъмна, непозната нам”. За реалистичността на представените живи картини спомогнаха и ушитите по оригинални образци дрехи на участниците, които със собствени сили и средства точно и абсолютно коректно исторически пресъздават облеклата на въстанници, черкези, башибозук и редовна турска армия.

Автентични са и оръжията, с които „воюваха” групите на въстаниците и поробителите. В спектакъла благодарение на съвременните достижения на пиротехниката бяха включени турско армейско оръдие и черешово топче, пълна реплика на легендарната въстаническа артилерия. 

Историческите игри започнаха с носещ се в галоп по калдъръмените улици конник – куриерът, пренасящ „Кървавото писмо”. Той бе посрещнат от апостолите на Четвърти революционен окръг. Дикторът припомни на зрителите заветните думи на Каблешков...
Последва обявяването на въстанието в Панагюрище и всенародната радост в революционната столица от отхвърлянето на игото. След това бе показано и посрещането на „българския аскер” в околните селища – Мечка и Поибрене. Осветено бе и въстаническото знаме, понесено пред множеството от Райна Попгеоргиева.

След това Хвърковатата чета потегли по своя нелек път. А в същото време башибозушки орди и черкезки шайки опустошават селата. Така се стигна и до първата бойна сцена, в която за 15 минути по запомнящ се начин бе пресъздадена героичната десетдневна отбрана на Панагюрище. Но силите на въстаниците не издържат в неравния бой с редовната турска войска.

Втората сцена във възстановката ни върна към една от най-трагичните картини на Априлската епопея – клането в Батак, което някои безродници се осмеляват да нарекат мит. Тя бе толкова вълнуващо пресъздадена, че зрителите изтръпнаха от спомена за зверствата на развилнелия се поробител.

Последва нова героична картина – отбраната на Перущица и славната гибел на нейните защитници. Припомнен бе и потресаващият подвиг на Кочо Честименски, Спас Гинев и Спас Спицеринът, избрали смъртта пред безчестието на близките си.
Заслуга за въздействащия спектакъл имат организаторите от РК „46-ти пехотен Добрички полк” и Община Добрич и възстановчиците от регионалните клубове на Национално дружество „Традиция” в Шумен, Велики Преслав, Силистра, Панагюрище, Плевен, Русе.


Да живей българската княгиня Сган башибозуци – диви, побеснели Ставайте робове, аз не ща ярем Боят настана Топчето пукна Защитата на Перущица Помниш ли Батак Гдето храбро падна въстаналий роб Жено, виж настана сеч и по-лошо нещо. Ти разбираш веч...

В категории: Традиции , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки