Римската базилика в Пловдив вече е достъпна за туристи


Римската базилика в Пловдив вече е достъпна за туристи
Баптистерият на Малката базилика с мозайка на елен
25 Април 2014, Петък


Близо четвърт век, след като е била открита, Римската базилика от древния Филипопол ще бъде отворена за туристи за пръв път в края на април.

Автор: Камен Колев

Известният в Града под тепетата като Малката базилика паметник на културата бе прехвърлен преди дни на местната община с договор, подписан от кмета Иван Тотев и министъра на културата Петър Стоянович. Така с решение на Министерския съвет пловдивската градска управа получи правото да стопанисва новия музей. Базиликата се намира на бул. “Княгиня Мария-Луиза” до блок 23. Намерена е през 1988-1989 г. при строителството на нов жилищен блок. Тогава работниците се натъкват на стара църква и уникални римски мозайки.

В близост до нея се намират две други филипополски базилики, едната от които е смятана за митрополитската църква на града. Базиликата е построена при най-източната улица на древния град и източната крепостна стена.
При южната й страна имало параклис, а при северната - множество допълнителни помещения. Църквата била близо до източния некропол на града и до мартириума на 37-те филипополски мъченици край пътя за Константинопол.

Сред най-ценните находки в нея е ктиторски надпис пред олтара.
В текст от шест реда се възхвалява Базилиск, главният военен командир на провинция Тракия. Той имал собствено жилище във Филипопол и спечелил уважението на местните хора през 471 г., когато прогонил от града разбунтувалите се готи. Така базиликата била построена в негова чест.  Безценен за историята и науката е и т. нар. баптистерий - единственото открито у нас римско помещение за кръщенета.

Представлява мраморен басейн с  формата на кръст и изображение на елен и два гълъба.  Десет години след откриването на базиликата, мозайките са демонтирани и прибрани за съхранение в склад. През 2010 г. стартира проект за консервация и експониране на старината, за който фондация "Америка за България" отпуска 1,3 млн. лв.  Възстановяването продължава няколко години и базиликата е отворена за кратко единствено в Нощта на музеите и галериите миналата есен.

Сега с официалното й отваряне за туристи, хората ще могат да видят красивите подови мозайки върху площ от 110 кв. метра, както и баптистерия. Те са защитени с нова постройка. Експонирани са основите на колонади и стени, както и руини от крепостна стена на Филипопол от II век.

Общината и кметството в район "Централен" изградиха паркинг и облагородиха района около обекта. Входът за посещение ще е 5 лева, за групови посещения - 3 лева, а ученици ще заплашат 2 лв. В четвъртък стана ясно, че градската хазна ще отпусне 1 милион лева за облагородяване на Небет тепе. То е част от Трихълмието в Стария град.

Предложението за осигуряване на средства бе внесено от зам.-кмета по културата Стефан Стоянов и гласувано от общинските съветници с 37 гласа "за", трима "въздържали се" и нито един "против". Идеята е местната администрация за кандидатства за допълнително финансиране на тепето по програма „Културно наследство и съвременни изкуства“ на ЕС. Максималният размер средства, които общината може да получи за целта, е 1,5 млн. евро. Проектът трябва да е изпълнен до 30 април 2016 г.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки