Българската армия не е пушечно месо


Българската армия не е пушечно месо
Някога всявала страх и респект сред враговете, днес Българската армия има основно парадни функции
25 Април 2014, Петък


Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите настоява: "Участието в задгранични мисии трябва да е съобразено с националните ни интереси"

Автор: Велизар Енчев

Преди 99 години в България се създава Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите, в който влизат десетки хиляди войници и офицери, жертвали своето здраве по бойните полета на Балканите. Днес фронтоваците в съюза се броят на пръсти, а положението на неговите членове не е никак завидно.
На границата на социалното и здравното оцеляване са 6235 военноинвалиди и военнопострадали, а около 1000 са с под 50 на сто трудоспособност.

И точно тези хора, живеещи в недоимък и лишения, излязоха с тревожна декларация по повод десетата годишнина от влизането на България в НАТО. Председателят на съюза младши лейтенант о.з. Петър Велчев коментира юбилея с тъжната констатация, че това е десетгодишен дисбаланс между военните потенциали на съюзниците от Балканите.
Думите на мл. лейтенант Велчев са обезсърчителна диагноза за боледуващата ни армия, събираща се на един сектор на националния стадион "Васил Левски". Те обаче трябва да се чуят от нашите управници, защото в опасност е имунната система на държавата, гарантираща териториалната ни цялост.

Ето фактите за тази песимистична оценка. За 10 години България се превърна в слабото ядро на силната балканска периферия. Реформите в Българската армия (БА), преди приемането ни в Алианса и по време на десетгодишното ни членство, доведоха до отказ от поддържане на тежка военна техника, тактическо и оперативно-тактическо оръжие.
Добавим ли числеността на армията ни, нещата са трагични. С този състав, въоръжение и дислокация БА не е в състояние сама да гарантира суверенитета и независимостта на държавата.

Колкото и да е парадоксално, дори в документи на Военното министерство се посочва, че България ще осъществява отбраната на своята територия при активиран член 5 от Вашингтонския договор.
Онези, които се осланят само на член 5, трябва да знаят, че активирането му отнема време (не по-малко от 15-20 дни) и може да се осъществи само при наличието на пълен консенсус в НАТО.

На практика страната ни е единствената в НАТО, признаваща, че не е в състояние сама да отблъсне външна агресия и ще разчита единствено на помощ от пакта. Още по-притеснително е, че нито една друга държава в НАТО няма подобен текст в отбранителните си доктрини. Защото всеки разчита на своя военен потенциал.
След 1989 г. армията ни бе подложена на експерименти, граничещи с абсурда. Първо, ликвидирахме подводния флот, след което занемарихме Военновъздушните сили (ВВС). И нищо чудно охраната на българското небе скоро да се поеме от съседна натовска държава, напр. Турция.

Както сочи мл. лейтенант Велчев, през цялата 136-годишна история никога дислокацията на армията ни не е била по-лоша от сегашната. Освен това ние сме единствената държава в НАТО, поддържаща изцяло професионална армия, без да разполага с подготвен и териториално разположен резерв.
Затова военноинвалидите и военнопострадалите настояват армията ни да се превъоръжи с нова техника, да се увеличи нейната численост и да се създаде Национална гвардия.

Десет години след влизането ни в НАТО
Българската армия се нуждае от утвърдени критерии, стандарти и успешни практики на водещите държави в пакта. Едно от тях е постигането на оптимално съотношение между различните категории военнослужещи от кадровия личен състав. Прието е съотношението между офицери, сержанти и войници да бъде 15 : 30 : 55, а на 1000 души войска да се пада един генерал.

Особено опасна тенденция в армията, започнала при герберския министър Аню Ангелов, е засилване ролята на цивилния политически екип и принизяване на военните експерти.
При управлението на ГЕРБ ВВС и Военна полиция бяха използвани в политически мероприятия. Бе допуснато и безпринципно уволнение на стотици цивилни екперти, като значителна част от тях бяха подменени с военни пенсионери на пределна възраст.

Военните инвалиди настояват за преструктуриране на Военното министерство и за коренна промяна в модела на управление на армията. Те смятат, че акцентът трябва да се постави върху Специалните сили на Българската армия чрез създаване на общо командване и преминаването му под прякото ръководство на началника на отбраната.
Особено важно е да се възстанови статутът на командирите на видовете въоръжени сили като командващи Сухопътните войски (СВ), Военновъздушните сили (ВВС) и Военноморските сили (ВМС).

Съюзът на военните инвалиди признава, че членството ни в НАТО и ЕС налага участието на Българската армия в операции извън националната ни територия, но те трябва да са под егидата на ООН и ЕС. Ала не на всяка цена!
Присъствието ни в задгранични мисии трябва да е съобразено с националните ни интереси и финансовото състояние на държавата. За всяка военна мисия на чужда земя Народното събрание е длъжно да се произнася и приема решения, и то на базата на квалифицирано мнозинство.

В резултат от досегашното участие в различни мисии военните ни придобиха ценни умения и способности. Практиката обаче сочи, че тези мисии не помагат за придобиване на способности за ефективни бойни действия при национална отбранителна операция.
Тук експертите са категорични: войските ни при мисии навън изпълняват предимно полицейско-жандармерийски функции -  патрулиране, конвоиране, охрана на обекти и физически лица и устройване на контролно-пропускателни пунктове, което е високорискова дейност, при това в региони, където религиозни фанатици организират самоубийствени атаки.

Един пасаж от позицията на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите силно впечатлява:
"Нашият съюз не желае увеличаване на членската си маса, породено от прибързано участие и с недостатъчно добре подготвен личен състав във високо рискови мисии. Добре известен в това отношение е подходът на редица държави членки на НАТО, които се въздържат от участие в мироналагащи операции. Този подход роди и странното явление, наречено „Коалиция на желаещите”. В такива „коалиции” малка и бедна България повече не бива да участва.

България трябва да ограничи участието си в мисии извън националната територия. Не бива повече да се пилеят огромни финансови средства за участие в операции със съмнителен изход и постигнати резултати. Освен всичко друго, ще бъдат спестени и средства, които трябва да бъдат пренасочени към други дейности.

Например за превъоръжаване и за изпълнение на първата и основна мисия на БА - учебно-бойната дейност, свързана с териториалната отбрана и защита на суверенитета и независимостта на Република България. Част от спестените средства следва да се насочат и към социални дейности, свързани с неотложни законодателни промени, целящи подобряване на тежкото положение, в което се намират днес пострадалите защитници на Отечеството".

Странно е, но е факт - вместо политиците да говорят с грижа и болка за тежките проблеми на родната армия, това правят военните инвалиди. Вместо военният министър да иска от съюзниците в НАТО да ни предоставят безплатно излишната си военна техника, тази мисия е поета от военните инвалиди.

Добър пример в това отношение ни дава Гърция. В средата на тази година САЩ ще доставят безвъзмездно 460 гъсенични бронетранспортьори (БТР) М113 на сухопътните войски на южната ни съседка. През 2012 г. Атина прие подарените от САЩ 400 излишни за тях танкове Abrams M1A1. Неизвестно защо на нас такива щедри подаръци не ни правят.
Да видим как ще отговори на военните инвалиди Военното министерство. Какво ли ще им каже министър Ангел Найденов, който в опозиция говореше с техния остър език?

Анализирай това
Реформите в Българската армия (БА), преди приемането ни в Алианса и по време на десетгодишното ни членство, доведоха до отказ от поддържане на тежка военна техника, тактическо и оперативно-тактическо оръжие. Добавим ли числеността на армията ни, нещата са трагични. С този състав, въоръжение и дислокация БА не е в състояние сама да гарантира суверенитета и независимостта на държавата.


В категории: Анализи , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Анархист
13.05.2014 16:39:26
0
0
Въпросният о.з. Петър Велчев не е никакъв експерт по отбрана. Той е един представител на самонареклите се военнопатриотични съюзи, които са запленени от дебилската идея на НФСБ да се върне наборната служба. Жалко, че такъв ерудиран и културен журналист като г-н Велизар Енчев дава трибуна на подобни глупости.
1
26.04.2014 21:54:56
0
0
Да всички знаем това даже не знам къде и как ще се защитим от ядреното и химично и биологично оръжие след като вече няма граждансга отбрана а има корпуси само че те не ще ни защитят вземете Сирия Израел те са готови за такава атака а ние даже скривалища вече нямаме а трябваше ли да се саморазооръжаваме?.... вземете страните около нас Сърбия , Румъния, Гърция,Турция, да и в частност и Русия че какво им струва да навлязат и всеки да си вземе пая от Р.България и тогава ще се загубим като държава и народ без да има как и с какво да се браним върнете задължителната военна повиност макар само за по 1 година това ще гарантира сигурноста ни поне срещу евентуален агресор иначе ще продължим да членуваме в военен съюз без право на собствено мнение. възродете армията и не давайте българи да стават пушечно месо за чужди клаузи но винаги е било така и 1вата световна и последвалите ги войни също така че НАРОД КОЙТО НЕ ХРАНИ АРМИЯ Е ОБРЕЧЕН НА ГИБЕЛ ПОМИСЛЕТЕ ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ И ПРЕЗИДЕНТ / ВЪРХОВНОКОМАНДВАЩ АРМИЯТА НИ/!....
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки