224 тръгват към Европарламента, кои 17 ще стигнат до финала?


224 тръгват към Европарламента, кои 17 ще стигнат до финала?
Валери Симеонов е доказан боец, а Слави Бинев бе най-активният досегашен български евродепутат. На снимката е и четвъртата в листата на НФСБ Силвия Трендефилова
25 Април 2014, Петък


Социолозите предвещават представителство в ЕП за 4-6 партии, интригата е как ще бъдат разпределени мандатите

Автор: Ани Петрова

Тегленето на жребия в ЦИК за номерата, с които партиите, коалициите и независимите кандидати за евродепутати ще фигурират в бюлетините за евровота, бе последната формална задача с 26 неизвестни (толкова са допуснатите за участие в изборите партии, коалиции и независими кандидати) преди същинската част от надпреварата за Европарламента – кампанията.

При все това жребият поднесе и изненади. Нито една от формациите фаворити не успя да се сдобие с номерче от първата десетка. Вярно е, че в нея като съседи с номера 9 и 10 присъстват развелите се преди време ПП „Синьо единство” и коалиция „Реформаторски блок”, но и почти никой – дори техните лидери – не очаква, че тези отломки от фрагментираното дясно пространство ще са сред фаворитите в състезанието на 25 май.
„Националният фронт за спасение на България“ получи 11 номер (виж карето долу), следван от БАСТА на Мирослав Найденов, който е и водач на партийната евролиста.
На АБВ се падна фаталният 13-и номер, което по никакъв начин не се отрази на самодоволството на Георги Първанов и на оптимизма на водача на листата Ивайло Калфин.

„Коалиция за България” се сдоби с 15-номер, а жребият бе коментиран от четвъртият в листата Петър Курумбашев с вече поизтърканото лично от него клише, че в коалицията на БСП си честитят единствено първото място, за което и щели да се борят… в случая с №18. Те също точат зъби, нокти и намерения за предсрочни избори на базата на очакванията, че първото място им е в кърпа вързано. Както и букетите от ГЕРБери за отказалия да оглави листата партиен лидер.

На „Атака” се падна № 20, „България без цензура” са 28-и, следвани от ДПС.
Толкова за неизкушените от нумерологията.
Вън от нея прави впечатление богатото разнообразие от зелени партии – цели три. На изборите се явяват Партия на зелените и „Зелените” (съответно с номера 3 и 4), както и ПП „Зелените” (№ 27).

Ако не издребняваме за не толкова големите идеологически различия, то левите и комунистически формации са доста повече, вкл. БКП и Съюзът на комунистите, плюс Станишевите и Първановите другари, плюс волният и в идеологията си Сидеров с „Атака”, та дори и Бареков, който обяви неотдавна в циганската махала на София, че като вземе властта ще върне името Народна република България, както и че партията му по същество е работническа (а защо не и работническо-селска?).
Което всъщност не е нищо повече от нагъл популизъм тип „ширпотреба”, но за всеки влак си има електорат, пардон – пътници.

Така или иначе в маратонското бягане към сградите в Брюксел и Страсбург са се записали цели 224 олимпийци, а медалите са 17 – толкова български евродепутати ще демонстрират интелект, ръст, патриотизъм и политически умения в 751-членния Европейски парламент.
В това второ за България издание на европарламентарния маратон правят впечатление имената на първите в листите. Председателят на БСП и ПЕС Сергей Станишев води списъка на „Коалиция за България“ - същият, който преди повече от година обяви, че няма намерение да става премиер, дори ако партията му спечели изборите. И който и сега ясно и недвусмислено заяви, че няма да става евродепутат. Така или иначе, реалната листа на червените започва от втория в нея.

Докато при ГЕРБ – другият фаворит според социолозите – по-скоро е обратното: от евролистата им липсват и двамата същински лидери на партията: Бойко Борисов и Цветан Цветанов.
Което може би е и своебразна сделка между тях двамата. Първият от които не би издържал и седмица на убийствените темпове с които се работи в Европейския парламент. Вторият би понесъл и два пъти по-големи натоварвания, стига да не му се налага да се разкарва по българските съдилища, за да се обяснява за преяждането си с власт в предишното му битие на вицепремиер и министър на вътрешните работи.

Цветанов държи Борисов, досещате се с какво, поради което Борисов предпочита Цветанов да му е под ръка и под око. Звучи колкото елементарно, толкова и логично.
Що се отнася до Томислав Дончев, то бившият кмет на Габрово и министър по еврофондовете, натрупа опит и лустро и българският парламент сякаш стана тесен за него. Със сигурност ще е не просто евродепутат, но и таранът на групата представители на ГЕРБ в ЕП.
Лидерско или по-точно сълидерско присъствие има и на първото място в листата на НФСБ. Съпредседателят на партията Валери Симеонов е доказан боец, както и любимец на патриотите.

Заслужава внимание и вторият в листата на НФСБ –

сегашният евродепутат Слави Бинев. За годините, прекарани в Брюксел и Страсбург, той успя да се извоюва името на политик със собствено мнение и яростен защитник на интересите на България.
Или както го определя Валери Симеонов - Слави Бинев е един от най-последователните български политици, непримирим враг на клиентилизма и на кариеристите в политиката. Списъкът със заслугите му към страната ни е дълъг.

Ще припомним само, че без неговото съдействие, шестима български моряци, обвинени несправедливо в контрабанда на цигари, сега щяха да гният в гръцки затвор. Слави Бинев бе единственият наш представител в Европарламента, който показа уродливото лице на „инвеститора“ от Канада „Дънди прешъс“ и се бори с всички сили срещу действията на фирмата в Челопеч и Крумовград.

Пак той предизвика вниманието на еврокомисарите към медийното затъмнение и цензура в България, по негова инициатива ЕК започна разследване защо Гърция не изплаща пенсии на нашите сънародници, работили в южната ни съседка. По настояване на Слави Бинев Евпокомисията изиска от Сърбия да подобри положението на българското малцинство в Западните покрайнини. 

Самият Бинев често се шегува, че групата, към която принадлежи в Европарламента, е позната като групата на евроскептиците, но лично той би я определил като групата на еврореалистите.
Валери Симеонов казва още нещо: евродепутатите на НФСБ ще са такива, какъвто е Слави Бинев.

Не вярвайте на прогнозите преди да се сбъднат

Този въпрос се отнася до още двама от партийните лидери на формации с шансове за Европарламента, които водят и своите евролисти.
Спорно е дали в момента № 1 по популизъм е председателят на „България без цензура” (ББЦ) Николай Бареков или предводителят на „Атака” Волен Сидеров. Единият обещава безплатни таблети за всички ученици, другият – минимални заплата и пенсия съответно от 1000 и 500 лева.

Бареков пече кебапчета в столичната циганска махала „Факултето” и блъска там боксова круша; Сидеров пък блъска от години по ЕРП-та и обещава тяхната национализация. Все пак между двамата има и едно голяма разлика – шефът на ББЦ все напира за предсрочни парламентарни избори, докато Сидеров се страхува от тях и затова търси по-дълготраен подслон в Европарламента.

В този смисъл, при евентуален успех на съответната формация, Бареков по-скоро би останал у нас, докато Сидеров най-вероятно ще се пазари до последно, преди да реши.
А иначе другото общо в евролистите на ББЦ и „Атака” е, че и двете са наблъскани до пръсване с партийни лидери. Но докато при ББЦ все пак има коалиционно представителство („Гергьовден” заточиха на 12-то място в листата като свой кандидат активистът на ББЦ Росен Петров), то при „Атака” в листата е половината парламентарна група, подредена по старшинство.

Лидер или не, но начело на листата на БАСТА е Мирослав Найденов, бившият партньор на карти на Бойко Борисов и настоящ Троянски кон на ГЕРБ. Скучно като театър, безуспешно като политическо инженерство…
Партиен началник е начело и на листата на №17 - Коалиция от партии „КОД – Антония Първанова, Илиана Раева – ОБ, НДСВ, СДП". Ако някой случайно е забравил, то в момента НДСВ се председателства от Антония Първанова, а не от Симеон Втори. В тази листа на второ и трето място също са партийни водачи - председателите на „Обединена България” Илиана Раева и на Социалдемократическата партия Тодор Барболов.

На въпрос, свързан със символиката на числата, Антония Първанова каза: „17 е прекрасен номер. 1+7 = 8, това е знакът на безкрайността.“ Всъщност вероятността тази коалиция да прати свои представители в ЕП по-скоро клони към минус безкрайност.
Но коректността задължава да кажем, че д-р Антония Първанова е евродепутат с много опит, както и политик с много класа в себе си. Което обаче не променя тълкуването на символа на безкрайността…

Съвсем друго е положението при ДПС. Филиз Хюсменова и Делян Пеевски почти със сигурност ще станат евродепутати, а логиката се бори с наглата провокация в тази подредба. Но както личи, в България някои редови следователи носят в раничките си повече от маршалски жезъл и освен това се непотопяеми и недосегаеми.

Не вярвайте на прогнозите преди да се сбъднат

Изборите са златно време за социологическите агенции и затова не вярвайте на прогнозите им повече, отколкото на казаното от метеоролозите за времето утре.
Всъщност напоследък синоптиците почти никога не грешат в краткосрочните си прогнози.
Социолозите като цяло също не грешат, когато казват, че между 4 и 6 формации ще преодолеят прага от 5,8 % и ще пратят свои представители в Европарламента. В тази прогноза „дяволът” е в детайлите. Ясно е, че БСП, ГЕРБ и ДПС (по азбучен ред) няма да имат проблеми с представителството си.

Оттам нататък става сложно и мъгливо. Тъй като някои агенции и политолози слагат сред сигурните изпращачи на евродепутати ББЦ, АБВ и НФСБ, а други прибавят „Реформаторския блок” и „Атака”, но практически никой не очаква, че повече от 6 партии и коалиции ще прескочат изборната бариера. Сигурно е и още нещо – никой от 10-те независими кандидати няма да успее. Поне не в тези избори.

А иначе са прави анализаторите, които казват, че за евровота основният сблъсък в ЕС между ПЕС и ЕНП очаквано се пренася и в България. Може да се каже също така, че представители на БСП и ГЕРБ активно си подливаха вода (и обвинения) в Брюксел и Страсбург през последната година.
Разбира се, когато става дума за подобен ред политическа деятелност, Борисов и Цветанов нямат равни на себе си, та дори ако от някои техни недоказани и недоказуеми твърдение следват неприятни последици за цяла България.

В битката за евродепутати у нас ще се включат лично и трима кандидати за президенти на Европейската комисия, стана ясно през последните дни. Макар и по различно време, в София ще агитират в полза на „Коалиция за България” и на ГЕРБ и двамата основни претенденти за президент на ЕК - Мартин Шулц (ПЕС) и Жан-Клод Юнкер (ЕНП). Почти сигурно е, че ДПС ще получи на по-късен етап подкрепа на място от Гай Верхофщад (АЛДЕ), който също е кандидат за поста на Жозе Мануел Барозу.


На избори... като на сватба 1+7 = 8, това е знакът на безкрайността, каза Първанова. Вероятността тази коалиция да прати свои представители в ЕП по-скоро клони към минус безкрайност Тези двамата липсват от листата на ГЕРБ, друг огън им гори на главите

В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки