Женшен


Женшен
24 Април 2014, Четвъртък


Наричат го корен на младостта и дълголетието. Родината му е Китай и се използва за лечение вече 5000 години.


Фармакологичната активност на растението е обусловена от съдържащите се в него ценни сапонинови глюкозиди, етерични масла, алкалоиди, пептиди, витамини (С и от групата В) и минерали.
Основната биологично активна съставка на женшена са гликозидите, най-вече гликозида жинзенин, който стимулира синтеза на гликоген и понижава нивото на захарта в кръвта. Растението съдържа и паваксен, който има способноста да укрепва кръвоносните съдове и нормализира сърдечната дейност, а панаксоновата киселина способства за ускоряване обмяната на веществата.

Женшенът се препоръчва като стимулиращо средство при умствено и физическо напрежение, особено при възрастните хора, при ниско кръвно налягане, неврози и неврастении. Той стимулира централната нервна система, намалява общата слабост и сънливостта, стимулира функцията на половата система.
Успоредно с това  растението намалява съдържанието на холестерина и глюкозата в кръвта. То активизира и дейността на надбъбречната жлеза.

Препаратите от него обаче са противопоказни при високо кръвно налягане, повишена възбудимост и трескави състояния, протичащи на фона на остри инфекциозни заболявания. Приемът им трябва да се ограничава в детска възраст, при бременност и в период на лактация.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки