В отговор на вашите въпроси


24 Април 2014, Четвъртък


Кръвното ми налягане винаги е ниско, често стига до стойности 60:90. Познати лекари са ми казвали, че това не е опасно за живота, а само човек изпада в сънливо състояние.



Все пак има ли някакво лечение, тъй като понякога ставам неработоспособна?
Стоянка Симеонова,
Костенец

Ниското кръвно налягане действително не представлява медицински проблем. Дори може да се предполага, че е свързано с по-голяма (над средната) продължителност на живота. Но е възможно да настъпи в резултат на заболяване или приемане на лекарства. Лечение се налага само когато кръвното налягане става твърде ниско, за да осигури достатъчно кислород и хранителни вещества за мозъка, сърцето и бъбреците.

Хипотонията най-често е причинена от дехидратиране, затруднения в работата на сърцето, при алергии и различни инфекции. Загубата на кръв, особено когато е обилна и бърза, също предизвиква спад на кръвното налягане. Клиничната картина се характеризира с главозамайване, появяват се и проблеми със зрението. Чувства се и отпадналост.
Това състояние на спад в кръвното налягане, за да се изключат заболявания със сходна симптоматика – примерно тези в главата, се констатира с неговото измерване. За понижено налягане при мъжете се счита това под 100/60, а при жените - под 95/60.
То може да падне и при съвсем здрав човек, например при силна преумора, при смяна от умерен на топъл климат при пътуване. Но може да бъде и болестно състояние.

Много хипотоници знаят, че могат да колабират в неподходящ момент и на неподходящо място. Припадъкът е краткотрайна загуба на съзнание - от няколко секунди до 5 минути. Причината е - мозъкът не получава достатъчно количество кръв и възниква остра съдова недостатъчност. Това състояние може да се предвиди, тъй като се предшества от ускорен сърдечен ритъм, притъмняване пред очите и пълзящо чувство на слабост.
В такава ситуация трябва бързо да седнете. Ако сте сред хора, не се притеснявайте да помолите някого да ви помогне. Разкопчайте дрехите си, дишайте дълбоко.
Ако сте вкъщи, незабавно легнете, като подложите под краката си възглавница. Не бързайте да ставате, когато се почувствате по-добре, а останете да полежите поне половин час.

Ето и някои практични и лесни начини да се борим както със самото състояние, така и да не допускаме появата му. Рецептите са на Невена Колчева, Пазарджик.

Рецепта 1: Да се яде редовно червен лук, да се пие червено вино – по една вивена чаша на ден, кафе и чай от червен кантарион. Прави се и масаж на слепоочията с кръгови движения по посока на часовниковата стрелка, като при това се втрива лимонов сок или одеколон. Масажира се, но не силно, и мястото между палеца и показалеца.

Рецепта 2: По два пъти на ден върху бучка захар се приема екстракт от златен корен.

Рецепта 3: В 2 л бяло вино се слагат 160 г салвия, кисне се 14 дни, като често се разклаща. Пият се по 2 с.л. 3 пъти на ден.

Рецепта 4: Смесват се добре 100 г очанка, лазаркиня, решетка заедно с по 50 г върбинка, мента, ефедра също и с по 30 г змийско мляко, дяволска уста, като се прибавят 20 г цвят жълт смил. 2 с.л. от сместа се заливат с 600 мл вряла вода, оставя се да кисне 2 часа. Пие се  4 пъти на ден по 150 мл преди ядене, като се подслажда с мед.

Рецепта 5: Смесват се добре по 50 г камшик, босилек, бял равнец, бреза, върбинка, салвия с по 100 г жълт кантарион, зайча стъпка и плод червена хвойна. Приготвянето и пиенето е като при предишната рецепта.

Прилагането на рецептите не изключва
консултация с медицински специалисти


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки