Комюнике на ЦК спасява Вълко Червенков


Комюнике на ЦК спасява Вълко Червенков
Вълко Червенков
23 Април 2014, Сряда


Операция на ЦРУ внася смут и недоверие в страните от Източния блок

Автор: Борис Цветанов

В предишни публикации (особено тази за Мирчо Спасов) сме запознали читателя с шпионската операция, гордост на Алън Дълес – „Сплинтър фектър". Нейна жертва става Трайчо Костов. Но със същия успех въжето е могло да стегне врата на Вълко Червенков.
Дори в претеглянето на политическите качества на двамата в ЦРУ везните са клонили повече към 196-сантиметровия гигант, единствения от комунистическите ръководители, към които Сталин е изпитвал респект.

Женен за сестрата на Георги Димитров, две десетилетия Червенков прекарал в Кремъл, работил е за НКВД, бил е преподавател в идеологически институт. Своя тежест има и измишльотината, че бил партийният бик. Разобличаването на такъв функционер като англо-американски агент би имало ефекта на атомна бомба.

Но авторът на знаменитата фраза „Разузнаването е мръсна работа, затова трябва да бъде поверена на джентълмени" съчетавал на дело с мръсни номера. Алън Дълес е бил човек, изпипващ всичко до последния детайл. Операция „Сплинтър фектър” (Факторът „клин”), сполучливо преведено от французите като Голямата клопка, (у нас председателят на Асоциацията на разузнавачите Тодор Бояджиев я преведе като Разбиващ фактор) е засекретена до 2020 г., но поне до 1974 г. за нея се знае достатъчно. Стивън Стюард напише: „Алън Дълес състави план, който стана неговия най-голям успех. Целта беше унищожаването на кадърния елит на управляващите комунистически класи в страните с народна демокрация и постигна успехи, които надминаха очакванията".

Във всички сателити на Москва ЦРУ внедрява агенти в контраразузнавателните служби. Те трябва да ловят шпиони, за да могат да растат в йерархията. В един момент, когато спечелват висше доверие, поднасят на най-високо място документи, уличаващи емисари от най-висшия ешелон, че са агенти на американци и англичани.
Мнителността на Сталин е използвана за катализатор в разправата.

Пиер Файан дьо Виларме в "Подвизи и грешки на американския шпионаж" отбелязва, че „Сплинтър фектър” внесла смут и недоверие и докрай отровила съществуваща вече обстановка като ускорила започнал вече исторически процес. Генералният секретар на Чехословашката комунистическа партия Рудолф Слански, най-видният комунист на Унгария Ласло Райк, Кочи Джоузе в Албания, Гомулка в Полша, Петру Гроза и Ана Паукер в Румъния са белязаните. В България обаче има проблем. Георги Димитров не влиза в сметката - той е пътник. Погледите са отправени към младите лъвове - Вълко Червенков и Трайчо Костов. Най-добре е да се изчака битката между двамата, когато едната глава хвръкне, ударът ще бъде срещу оцелялата. Но няма време.

На 20 юни 1948 г. в София пристига със специална мисия опитен американски агент, работещ под прикритието на военен аташе на малка държава, акредитиран към всички балкански държави. Задачата му е да подпише смъртната присъда или на Трайчо Костов, или на Червенков. Той събира тримата най-добри агенти на ЦРУ, които най-добре познават кухнята на Политбюро и им заявява:
„В момента в Букурещ се провежда съвещание на Информбюро. Идвам от Югославия. Комунистическата партия там отказва участие, това е историческо събитие. Искам от вас да ми кажете с точност кои членове на Политбюро от страна на БКП са на съвещанието и кой е главният функционер там".

След това тримата агенти в тайни квартири с телефонни указатели в ръце, представящи се с измислени имена, последователно искат срещи с всички членове на Политбюро. В крайна сметка се оказва, че те могат да се свържат с всички тях, с изключение на Вълко Червенков и Трайчо Костов. Акцията обаче не очертава първенеца. Затова американският разузнавач изчаква официалното комюнике.

То се появява в "Работническо дело" на 29 юни и в него се казва: „През втората половина на юни в Румъния се състоя съвещание на Информбюро... От България участваха Трайчо Костов и Вълко Червенков". Кръгът се затваря. В официалните комюникета при подредбата на висшия ешелон на трибуните по неписан закон е спазвана строгата йерархия в ръководството. Ясно е, че определеният за наследник на пътника Георги Димитров е Трайчо Костов.

В ЦРУ започва изготвянето на „солидните доказателства" за шпионската дейност на Трайчо Костов в полза на „Сикрет сървис”, на отцепника на Тито и - то се знае - на Никола Гешев. Тия доказателства са толкова съвършена фалшификация, че дори в наше време изследователи не могат да отсеят зърното от плявата. В полза на ЦРУ работи и историческият факт, че през 1939 г. емисарят на „Сикрет сървис” Джулиан Еймъри провежда широкомащабна акция, в резултат на която цялото ръководство на комунистическата партия на Югославия е овладяно от английското разузнаване.

От друга страна, ръководената от Трайчо Костов партия на българските комунисти имала остър сблъсък с Москва след сключването на пакта Рибентроп-Молотов. Все в полза на Дълес работи и разгорялата се след филма "Партийният билет" шпиономания - навсякъде се търсел врагът с партиен билет. За трите последващи години са арестувани 1089 чужди шпиони.

Най-много са агентите на Тито - 422-ма, за „Сикрет сървис” работели 124, за ЦРУ - 122-ма, за Франция - 80 и за Турция - 76. Останалите - за различни други държави, като дори имало и 52-ма шпиони на Ватикана. За агенти били обявявани министри, заместници, секретари на Партията, ръководители на отдели на тайните служби... Из страната се шушукало, че каква ще е тая държава, щом министрите и шефовете на тайните служби били чужди агенти...

В тая атмосфера Червенков отървава въжето, но мерникът на ЦРУ си остава вдигнат.
В края на 1953 г. в ход е операция на ЦРУ за ликвидиране на Вожда. От гръцкия филиал на разузнавателното управление в България е изпратен терористът Ангел Чалев. Неговият брат Георги работи в гаража на правителството. Ангел му предава малък пакет - свръхмощна адска машина. Трябва да я постави в ЗИС-а  на Червенков. Специален механизъм ще я взриви няколко минути след потеглянето.

Бомбата е поставена. Появява се Червенков, но не сяда в ЗИС-а. Мълчаливо наблюдава как контраразузнавачите слагат белезниците на Георги Чалев. На улицата други правят същото с Ангел. После сапьори обезвреждат адската машина. След което Червенков отпрашва за Врана. Пътьом се отбива при главния прокурор и настоява за двамата младежи да не се иска смъртно наказание.

Случаят е безпрецедентен. Само преди няколко години за уж намерена бомба в гражданин по време на първомайската манифестация му е предявено обвинение, че готвел атентат срещу Георги Димитров, осъден е по късата процедура и разстрелян. Тайната е, че Червенков е изпитвал някаква любов необяснима към терористите.
В миналото - през 1924-25 г., е ръководел терористичната организация, наречена Чека, а по време на въоръжената съпротива винаги препоръчвал терористични акции пред мижавото партизанско движение.

Колкото до тайната на бързото разкриване на Ангел и Георги Чалеви, тя е, че втори отдел на Първо главно управление (за работа в Гърция) е имал широко разклонена агентура в шпионските служби на Запада в южната ни съседка. В различните години – от 1951 до 1968 г., там са действали над 80 наши агенти, а вербуваните гърци са стотина. Агенти на Първо главно работят дори в радиостанцията "Горянин", която първоначално Червенков имал намерение да бъде взривена, но попаднала в ръце на наши разузнавачи, тя била вече под пълен контрол.


Трайчо Костов Чехословашкият лидер Рудолф Слански със семейството си

В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки