Вести от света на земеделието


Вести от света на земеделието
22 Април 2014, Вторник


Дърветата в ОАЕ ще са с цифров код


Повечето дървета, растящи на територията на Обединените арабски емирства, в най-скоро време ще получат уникален цифров код. Наличието на специалните табели с него  ще означава, че растението се намира под защита на държавата и има специален правен статут.

Най-напред ще бъдат маркирани вековните дървета.
Покрай визуалната информация, всеки цифров надпис ще бъде снабден с чип, който ще предава в информационния център данни за местонахождението на обекта.
Новият юридически статут на тези  растения ще означава, че не трябва да им се нанасят повреди, да се секат или пренасят на друго място. Нарушителите са заплашени от внушителни санкции в размер от 200 до 13 000 долара.


Китай превзема пазара на изкуствени торове

След като се очаква тази година Украйна чувствително да намали експорта си на минерални торове, се прогнозира Китай да го увеличи до 10 милиона тона.
Само преди няколко години ежегодният износ от Поднебесната империя бе от 1,5-2 млн. тона. В края на настоящата 2014 г. обаче най-вероятно той ще нарасне цели 5 пъти в сравнение с 2010-2011 г. 

И след като засега Русия запазва позициите си като експортьор и не се очаква износът й да нарасне тази година, се очертава именно Китай да се превърне в световен лидер на пазара на изкуствени торове.
По принцип близкоизточните, индонезийските, европейските и африканските производители основават експортната си политика в това направление върху рамкови договори.

Тази ситуация не беше трудно да се прогнозира още преди десетина години, но в момента е факт, че тя е провокирана от баналното спиране на производствата в Украйна. Така например там вече е спряно производството на селитра в Северодонецк, до минимум е сведено то и в другите предприятия в страната. Очаква се през април-май да спре не само  производството, но и износът на този минерален субстракт.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки