И у нас ще се прави анализ на растителни проби


И у нас ще се прави анализ на растителни проби
22 Април 2014, Вторник


Минералното хранене при растенията е динамичен процес. По своята същност представлява усвояване на хранителни елементи посредством кореновата система и зелените надземни части.


В растителния организъм процесите на поглъщане, транспорт и използване на хранителните елементи се влияят от особеностите на почвата и климата в местностите на отглеждане.
За установяване запаса и съдържанието на хранителните вещества, които осигурява почвата, е достатъчно да се направи анализ на почвени проби с добра представителност. Резултатите от почвения анализ са основа за определяне необходимостта от допълнително внасяне на онези хранителни елементи, които са в недостиг.

По своята същност анализът на растителна тъкан е химичен анализ на определени растителни органи, известни като „индикаторни“. В зависимост от фазата на развитие на растенията индикаторни органи могат да бъдат листата, стъблата и/или плодовете. Чрез jenkrs анализ се установява моментното съдържание на усвоените от растенията хранителни елементи.

Резултатите от анализа се съпоставят с експериментално установените оптимални нива на всеки хранителен елемент в растенията. Граничните стойности са изведени на база ботанически вид и фаза от неговото развитие. Тяхната специфика се дължи най-вече на способността на корена да усвоява хранителни елементи, която е различна за всеки ботанически вид, както и на преразпределението на хранителните елементи между органите по време на индивидуалния жизнен цикъл – това става в посока от листата към плодовете.

Тези анализи, които вече се правят и в нашата страна в лабораторията на „НИК Агро сървис“, намират практическото приложение при подхранването на растенията по време на вегетация с онези хранителни елементи, за които има доказан недостиг на база на полученити резултати от изследваните проби. Те служат и да се предотврати прекомерното внасяне на елементите, които са в оптимални или излишни количества. Тези решения са едновременно екологосъобразни и икономически ефективни.

На база резултатите от растителните анализи се изготвят препоръки за коригиращо подхранване както през същата година, така и за следващия вегетационен период, което е собено важно при трайните насаждения.
В лабораторията на „НИК Агро сървис“ се изследва съдържанието на следните ценни елементи: азот, фосфор, калий, калций, магнезий, натрий, сяра, желязо, мед, цинк, манган и бор. За получаване на резултатите обикновено са нужни около 5 работни дни от постъпване на пробата за изследване.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки