Учени създадоха четири нови сорта пшеница


Учени създадоха четири нови сорта пшеница
22 Април 2014, Вторник


Четири нови сорта пшеница, които гарантират високи добиви, създадоха учените от Института по растителни и генетични ресурси в Садово.


Това са "КМ 135", "Гизда", "Николай" и "Никибо", съобщи директорът на института доц. Тенчо Чолаков. 
Сортовете са разработени по проект, който има за цел създаване на пшеници с добив от над 1200 кг от дка. Акцентът е върху качеството на зърното, по-голямата му екологическа пластичност и устойчивост на суша и студ.

"КМ 135" е високопродуктивен нисък сорт, който не поляга. По шийката на стъблото и флаговия лист има силен восъчен налеп, който прави зърното студоустойчиво. Пшеницата е средно ранна, а първите резултати със семена са обнадеждаващи.
Нов е и "Гизда".
Той издържа на суша и е  икономичен и пластичен. Подходящ е за засяване върху по-слаби почви, тори се с по-ниски дози. Не е взискателен към условията на отглеждане. Дава добиви от над 850 кг от дка, но е подходящ и за биологично производство.

Много висок потенциал за добиви има сорт "Николай". Резултатите от него са над 800 кг от дка. Устойчив е на студ, както и на причинителя на кафява и стъблена ръжда. Удачен е и за екологично земеделие.
"Никибо" е най-новата иновация на института в Садово, признат през 2013 г. Той е много високопродуктивен. Има добра братимост и формира плътни посеви. Зърното не прораства на клас.
Средно устойчив е към причинителите на кафява и стъблена ръжда, но издържа на суша. Подходящ е за богати почви при балансирано торене, а високите добиви са гарантирани.
Четирите нови сорта ще се появят на пазара до 1 - 2 години, увери доц. Чолаков.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки