Публичен дебат за новите субсидии?


Публичен дебат за новите субсидии?
22 Април 2014, Вторник


Зърнопроизводителите се опасяват от тласък на сивия сектор, малките фермери контрират: доводите им са спорни


Министерството на земеделието и храните да организира предварително обществено обсъждане на правилата за прилагане на новите схеми за подпомагане по Общата селскостопанска политика (ОСП). За това настояха 15 браншови организации на заетите в сектор "Земеделие".

По време на среща, на която не присъстваха представители от аграрното министерство, те излязоха с общо мнение за въвеждането на Опростената схема за малките стопанства и настояха за прозрачност. "Неправителственият сектор изразява силно недоволство от начина, по който се взимат решения за прилагане на новата ОСП 2014 - 2020 и липсата на публичен дебат между МЗХ и НПО. Необходимо е всички схеми за подпомагане да са насочени към реални земеделски производители, които спазват данъчното законодателство и не са в сивата икономика", се казва в становището.

То е подписано от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), Националното сдружение на малките семейни фермери и преработватели (НСМСФП), БАТА АГРО, Национален съюз на говедовъдите в България, Съюз на птицевъдите в България, Българска асоциация "Биопродукти", Националната овцевъдна асоциация, Българската асоциация на консултантите по европейски програми, фондация „Биоселена”, Център за иновативно земеделие, Българската търговско-промишлена палата,  Националния съюз на градинарите, Национална селска мрежа, Българското дружество за защита на птиците и синдиката KT „Подкрепа”.

По време на срещата от Националната асоциация на зърнопроизводителите за пореден път посочиха доводите си против прилагането на опростената схема за малки стопанства от 2015 г. Тя ще доведе до нарушаване на основна цел на ОСП, а именно – устойчивото развитие на земеделието, ще се предизвика изкуствено допълнително раздробяване на стопанствата и ще даде силен тласък на сивата икономика, смятат в НАЗ.

Другите опасения на асоциацията са, че новата схема ще предизвика вълна от желаещи собственици да получават средства, без да обработват реално земеделска земя и да произвеждат продукция. От НАЗ предупреждават още, че населението от селските райони ще се маргинализира, а липсата на контрол ще застраши екологията и биоразнообразието.
"Опасенията от страна на НАЗ представляват по-скоро песимистично предположение със спорни доводи, които следва да обсъдим в присъствие на представители на Министерството на земеделието и храните", заяви председателят на НСМСФП Мъгърдич Хулиян.

"Считаме, че единствено и само облекчените принципи и правила за работа на Общата селскостопанска политика ще подпомогнат малките семейни ферми във възраждането на затихващите в България зеленчукопроизводство, овощарство и животновъдство", изтъкна Хулиян.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки