Юбилейна олимпиада по български език в Молдова


Юбилейна олимпиада по български език в Молдова
Надпреварата по български език и литература в молдовската столица Кишинев бе открита с богата фолклорна програма
22 Април 2014, Вторник


На 31 март в столицата на Молдова Кишинев се проведе заключителният кръг на 25-ата олимпиада по български език и литература. В надпреварата взеха участие

Автор: Георги Ваташки

общо 50 български ученици от областите Тараклия, Кантемир, Льова, Каушани и Гагаузия, в които живеят хиляди наши сънародници. Организатори на надпреварата бяха образователното министерство на Молдова, Държавната агенция за българите в чужбина, Обществената асоциация „Научно дружество на българистите в Молдова“ и Българският културно-образователен център „Амбасадор” в Кишинев.

Юбилейното издание на състезанието бе открито с приветствено слово от посланика на България в бившата съветска република Валентин Радомирски. След това той връчи почетни грамоти на преподавателите с дългогодишен принос и комплекти български издания на учениците, заели призови места в олимпиадата.
Началото на надпреварата по знания за родната литература бе поставено с фолклорен концерт с участието на учениците от лицея „Васил Левски” в Кишинев и самодейни танцови групи към Българската община в Гагаузия.

По време на тържеството бе представен сборникът „Език свещен“, посветен на олимпиадата. Той съдържа статии и спомени на дългогодишни учители и българисти, както и специален очерк за молдовския образователен министър Мая Санду. Главен редактор на изданието е преподавателката по български език и литература в Българския лицей в Кишинев Цонка Христова.

За краен победител в олимпиадата бе обявена Галина Славова, която е ученичка в 12 клас в  Теоретичния лицей в град Твърдица. Тя получи право за обучение в български ВУЗ по избор без приемен изпит. Почетни грамоти и награди бяха връчени на професор Николай Червенков и ректора на Тараклийския държавен университет Мария Паслар.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки