Сънародниците ни в Калифорния посрещнаха пролетта


Сънародниците ни в Калифорния посрещнаха пролетта
Над 500 българи от района на Лос Анжелис се стекоха на тазгодишния Пролетен събор в американското градче Ървайн
22 Април 2014, Вторник


В началото на април в градчето Ървайн в слънчевия американски щат Калифорния се проведе Пролетен събор на местната българска общност

Автор: Георги Ваташки

и американските приятели на нашите сънародници. За празника бяха дошли над 500 българи, живеещи в района на Ървайн и мегаполисите Лос Анжелис и Сан Диего.
Събитието, което се провежда за трета поредна година, бе организирано от родолюбците от българското читалище „Единение"  и от патриотичното сдружение на сънародниците ни от Южна Калифорния „Махалата“. Концертната част на събитието бе открита от децата от българското училище „Св. св. Кирил и Методий“, които очароваха зрителите със своите изпълнения на Тракийска ръченица, Еленино и Пайдушко хоро.

Съборът продължи с представянето на дуета за народни песни Иван и Цветанка Варимезови от Сан Диего, който е изключително популярен сред местната българска общност. Богатата музикална програма продължи с концерт на талантливия гайдар Милен Киров и неговия оркестър за балканска етномузика „Мезе“.

Българският празник в Новия свят завърши с раздаването на годишните награди „Маскари“ . „Името звучи като „Оскари“, но пък е българско и така се възползвахме - живеем все пак в самия Холивуд“ – споделя ръководителят на „Махалата” Калин Крумов.
Традицията по връчване на призовете започва преди две години и има за цел да се отличат изявените със своите таланти наши сънародници, които правят живота на българската общност по-весел.

За цялостна дейност наградата получиха Цветанка и Иван Варимезови, които винаги са в центъра на българските събори. Със „Задочни Маскари“ бяха наградени писателят Захари Карабашлиев от Сан Диего и тенисистът Григор Димитров, който отскоро живее в Града на ангелите. Генералното консулство в Лос Анжелис също не остана без награда. На родните дипломати бе връчена специална грамота за „принос към съграждането на българска общност, разпространението и запазването на духа на родолюбие и просветност“. Призът бе придружен и от красив плакет, изработен от талантливата скулпторка Мария Бобева от Санта Барбара.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки