„Балкански игри” огласиха Чикаго с родния фолклор


„Балкански игри” огласиха Чикаго с родния фолклор
Трупата „Балкански игри“ представя шопска ръченица на сцената в Чикаго
22 Април 2014, Вторник


В мегаполиса се проведе 49-ият Пролетен фестивал за музика и танци на народите от Балканите и Източна Европа

Автор: Георги Ваташки

В последните дни на март в американския мегаполис Чикаго звучаха ритми и се виеха кръшни хора. От 29 до 31 март в столицата на щата Илинойс се проведе 49-ят Пролетен фестивал за музика и танци на народите от Балканите и Източна Европа „Балкански игри“.
Зала „Интернешънъл хаус“ на Чикагския университет отвори вратите си за тазгодишния форум, на който, освен богатата музикална програма, бяха проведени лекции и семинари за историята и традициите на фолклора на народите от Източна Европа и Средиземноморието, водени от опитни европейски хореографи. Много участници събраха и практическите занятия за изучаване на народни танци.

В концертната част на феста взеха участие близо 20 ансамбъла, оркестри и състави от България, Гърция, Македония, Румъния и Сърбия. Почетни гости на събитието бяха чикагският кмет Рам Еманюъл и множество дипломати от Стария континент, сред които бе и почетният български консул Симеон Стоилов.
Кулминацията на празника бе на втората фестивална вечер, когато на сцената излязоха фолклорните групи, съставени от емигрантските балкански общности в САЩ. Програмата бе открита от едноименния български ансамбъл „Балкански игри” с ръководители Джон и Галя Куо.

Те го създават през далечната 1962 г., когато на варненката Галя й хрумва след поредното й посещение в България да пренесе красотата на нашенските народни танци отвъд Океана. След завръщането си в Чикаго заедно със съпруга си основават трупата „Балкански игри“, чиято популярност расте от година на година и за кратко време събира над 150 последователи. Освен с музика, семейство Куо започва да се занимава с научни изследвания, преподаване и изпълнения на народни танци и от другите балкански държави.

На сцената в Чикаго тази година се качиха и други български участници, сред които ансамблите „Верея”, „Изгрев“, „Български ритми“, както и танцовите състави „Митрония” и „Нашенчета”, които от години радват сънародниците ни, живеещи далече от родината.
С бурни аплодисменти публиката посрещна изпълненията на майсторите на гъдулката Ангел Добрев от Чикаго и Люпчо Миленковски от Отава, виртуозите на кларинета Джеймс Стоянов от Лондон и Петър Воденов от Сан Франциско и не на последно място талантливите гайдари Юлиян Йорданов и Ахмет Люлеци, пристигнали специално за празника от Виена.

Освен нашенците на сцената на чикагския пролетен фестивал се представиха достойно и гостите от съседните балкански страни. Най-голям интерес сред американските зрители предизвикаха сръбските ансамбли Soko и Veselo Selo – Tamburashi, румънският Romanasul, както и гостите от съседния щат Индиана – македонският ансамбъл Кitka и гръцкия Еllas.
Празникът на балканския фолклор завърши на третата вечер с импровизиран гала концерт, в които присъстващи, участници и гости танцуваха с часове под звуците на оркестъра.


Изпълнение на ансамбъл „Верея“

В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки