А панагюрци – донски казаци…


А панагюрци – донски казаци…
Портрет на Крайчо Самоходов, худ. Николай Радулов
21 Април 2014, Понеделник


Всеки път, когато се връщам в Панагюрище, изпитвам вълнение. Не мога да минавам с безразличие покрай тези места, където е проливана кръвта за свободата на България.

Автор: Гео Нешев

В нашия дом още се говори за подвизите на дедите ни. Искам да споделя спомените, които съм слушал от моята баба Нена Рашкова Гуджова – Нешова, дъщеря на съратника на Левски и Бенковски от село Стрелча Рашко Гуджов, както и част от проучванията на панагюрските културни дейци.

От имената на априлци, които се нашепват като легенда, изпъква името на байрактаря на Хвърковатата чета – Крайчо Самоходов. Кой е този прославен герой, който е поел знамето, ушито от учителката  Райна Попгеоргиева, и го е носил гордо над главите на юнаците? Като един от доверените хора на Бенковски, именно на Крайчо Самоходов е поверена охраната на първото българско Велико народно събрание. По-късно, вече произведен в чин стотник, бива избран за знаменосец.

След погрома на въстанието Крайчо не скланя бунтовната си глава и организира чета  в Средногорието. През 1877 г. тази чета повежда стотната на капитан Галперт от освободителния отряд на генерал Дандевил в гърба на турците и ускорява освобождението на Панагюрище.
Друга, не по-малко колоритна фигура е Орчо войвода – Иван М. Парапулов. По време на Старозагорското въстание през 1875 г., заедно с Бенковски и други патриоти Орчо бил натоварен да пали Цариград и се намирал в групата, която трябвало да убие султана. През въстанието Бенковски го прави стотник и началник на охраната на революционния комитет.

Той разбива башибозука при с. Стрелча, заминава веднага за Копривщица и като победител се връща в Панагюрище при връх Бунай. Посрещат го с биене на камбаните.
Орчо е един от героите в сражението при село Петрич, където преплува река Тополница, убива водача на златишките османлии и дава път на Хвърковатата конница, предвождана от Крайчо Самоходов.
Преминал през занданите, но издържал мъченията и оцелял, Орчо войвода и след Освобождението е на своя пост.

Но не само с храброст се отличават хората от Панагюрския край. Една малко известна история говори за техния морал. По време на въстанието Стрелча горяла в кървави пламъци. Башибозуци, черкези, цигани подложили на сеч всичко живо. Които успели да избягнат безмилостния ятаган, побягнали. Пенка Гуджова, жената на четника от Хвърковатата чета Р. Гурджов, била с пет деца. Генчо, най-големият от тях, казал: „При тате“. Грабнали една малка бохча със самун хляб и 2-3 ризки за децата. Това било всичко. Рашковица тръгнала с още няколко свои съселяни.

Малката групичка бързо преминала височината Господа, прегазила Чиряшка река и някъде към Цареви сливе спряла да си поемат дъх. Рашковица прибрала децата около себе си и само най-големият, Генчо, се шмугнал в храсталаците. Но след малко дотичал развълнуван: „Мамо, ела бързо да видиш!“. Рашковица с двама съселяни го последвала.
Там, сред камъните, безпомощно лазело момиченце на около една годинка. Рашковица се спуснала към него, то протегнало ръчички към нея и на турски извикало: „Мамо“. Било облечено в шалвари и елече, тук-там прокъсано. Селяните се спогледали и един инстинктивно посегнал към ножа. 

Рашковица обаче сграбчила детето и го притиснала в обятията си. „Ела, ела маминото, какво си виновно ти? Ще те взема с мен“. Момиченцето се притиснало към новата си майка и престанало да плаче. „Господи – прекръстил се един от селяните, – и то е живинка като нас и си няма дом. Вземи го, булке“.

По-късно, след кървавото потушаване на въстанието, Рашковица с децата се укрила в Пловдив. Разбира се, и туркинчето останало с тях. Научило български и играело с децата. Когато Рашко Гуджов, по силата на наложената амнистия, бил пуснат от затвора, приел новата си дъщеря без да каже нито една укорна дума на жена си. Изгледали я да порасне, оженили я…
Такива били нашите прадеди – „донските казаци“ от Панагюрския край. А случката е истинска. Става дума за моята прабаба от Стрелча.


Орчо войвода

В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки