Смелият опълченец Атанас Иванов – Комитата


Смелият опълченец  Атанас Иванов – Комитата
Битката за Самарското знаме при Стара Загора, худ. Пe-тър Морозов
21 Април 2014, Понеделник


Забравеният днес герой получава първото си бойно кръщение в редовете на предния отряд на ген. Гурко

Автор: Василка Равалиева

Много страдало населението от агите и осяните, които се обявяват против централната власт, а враждите помежду си превръщат в жестоки, кръвопролитни местни войни. В тази обща анархия животът и хомотът на селяните не са  били сигурни и те трябвало да грабнат оръжие и да потърсят дружина.

Като отглас от Априлското въстание започват зверствата на башибозуци и черкези – отсечени глави на убити четници се разнасят из градовете и селата със зурни и тъпани за бакшиш. Дунавът влачи трупове. През запустелите  чаршии преминават тумби въоръжени тълпи. Селата са се смълчали. Носят се вести за убитите по нивите и пътищата…
На 26 май 1876 г. една тълпа черкези от Тюрк Смил (сега Нова Черна) нападат  Старо село „и захванаха да чупят врати и прозорци и що намериха из къщите, усвоиха го“.

С царски манифест на 24 април 1877 г. е обявена Руско-турската война. В нейното навечерие много българи от Тутракан и околните села пожелават да се влеят в редовете на Опълчението. Пред българското общество в румънския град Олтеница се явяват около 150 души, които настояват да бъдат въоръжени, за да вземат участие във войната срещу турците.

В епичните боеве през Руско-турската война при Шипка, Шейново и Стара Загора се сражават редом с руските воини и неколцина опълченци от с. Старо село. Един от тях е фотографиран на общоселското хоро на селския мегдан, а снимката е от 1892 г.
Другият, за когото знаем повече, е Атанас Иванов – Комитата. За него ми разказа неговият внук – осемдесетгодишният Асен Русанов. За своя дядо (баща на майка му) той знаеше, че още преди войната е ходил по селата да подбужда хората за борба, а зверствата, извършени по време на Априлското въстание, още повече разтърсват неспокойната му душа.

Дотяга му и кърската работа под турския щик и меч. За друга, свободна земя жадува душата му. „Стига си скитал! – подвиквала младата му булка Доца. – Ще те убият”.
Но Атанасовото сърце не мирясвало. Ходенето из околните села продължило. Често той наобикалял и до Русе. През 1875-76 г. не се прибрал в родното си село Юпер, Разградско. Любовта му към поробеното отечество го подтиквала към революционна дейност. За него се говорило из цялата околност, а турците започнали да го наричат Комитата.

На 5 май 1877 г. Атанас оставил младата си булка с две малки деца и постъпил в предния отряд на генерал Гурко, в състава на който влизало и Българското опълчение. За три дни отрядът бил във Велико Търново и освободил старата българска столица.
За тези боеве офицерът Кисьов пише: „Те, българите, целуваха ръцете на офицерите и засипваха с цветя конниците“.

Разузнаването донася на генерал Гурко, че Шипченският проход е укрепен и пазен от значителни турски сили. На път към него командването на турския отряд два пъти си служи с измама и нанася значителни загуби на руския пълководец. Ето защо на 19 юли 1877 г. през нощта отрядът на Гурко се оттегля към Карлово и изоставя прохода. Тук нашият опълченец получава първото си бойно кръщение, което е отбелязано в свидетелството му „за проявена храброст и добро поведение“.

Срещу неприятелските войски във военните походи при отбраната на Шипка от 9 до 15 август Атанас е ранен, но и контузен продължава да се сражава храбро. За това страшно време той разказва: „Ужасни боеве бяха. По руски и турски трупове газихме...“.
Опълченецът взима участие и в боевете при Стара Загора, а на 28 юли в Пловдив е награден със сребърен медал, свидетелство за храброст и 40 дка нива.

Когато България вече е свободна, Атанас е отново при семейството си. Но поборникът се налага да промени селището си, за да се прикрие от врагове и преследвачи. Прави си къща в двора на общинския съвет и си отваря бакалница, но продължава да е трън в очите на турците.
„Този човек ще си отвръща на нас и трябва да го премахнем“ – заканват се по негов адрес.

През 1886 г. на Заговезни Атанас излиза по-рано от бакалницата, за да обиколи приятелите си из селските кръчми. Няколко турци го преследват до собствения му дом, вмъкват го в обора и започват да го измъчват, за да им покаже парите си. Взимат едно гърне с малкото събрани от него златни монети, убиват го, поставят го в седнало положение с калпака на рамото, а пушката му насочена към гърдите. После започват да подкопават къщата му, за да направят обира, но жена му ги усеща, грабва пистолета и изпраща два изстрела през прозореца. Изплашени, още същата нощ турците се прехвърлят с лодки в Румъния.

Страшно е за младата жена да остане в селото. Тя се омъжва за староселеца Георги Стоянов Коев, с когото заживява с двете си дъщери. Голямата щерка на опълченеца – Тодорица, която е майка на Асен Русанов (внука на опълченеца, който разказва спомените за него), доживява в Старо село 84-годишна възраст, а другата – Петрана, умира през 1973 г. в румънския град Олтеница, където забягва със семейството си при окупацията през 1912-13 година.
Трябва да се отбележи, че през целия период на турското робство и след него с. Старо село е в състава на Тутраканската каза, Русенска област.


В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки