Като шеф на МВР Миков отказал 25 кораба


Като шеф на МВР  Миков отказал 25 кораба
Като министър на МВР по време на тройната коалиция, Михаил Миков отказал 25 кораба – подарък за Гранична полиция. После купил един на старо за... 8 милиона евро
19 Април 2014, Събота


Плавателните съдове били подарък за Гранична полиция

Автор: Ани Петрова

Колкото и странно да звучи на „първо слушане”, но една от добрите страни на предизборните кампании е свойството им да действат като операция „Чисти ръце” (сещайте се за Италия, а не за Бареков – ще разберете защо). И да вадят на бял свят кога позабравени, кога новоразкрити далавери на настоящи и бивши управляващи. При всички случаи става въпрос за много пари; при повечето случаи иде реч за злоупотреба със служебно положение; почти винаги е ощетена държавата, а нейните висши чиновници продължават да шестват от пост на пост ни лук яли, ни с власт препивали.

По времето, когато бе министър на вътрешните работи, сегашният парламентарен и БСП шеф Михаил Миков възпрепятствал процедура, по която България е щяла да получи безвъзмездно от Италия 25 кораба за Гранична полиция.
Това съобщи неотдавна бившият главен секретар на МВР ген. о. р. Валентин Петров. Който, между другото, вече е сред активистите на АБВ. И като такъв претопли спомени и документи за афери на бивши партийни другари, понеже днес са в различни лагери, а борбата все така остава безмилостно жестока.

Справка на „Десант” показа, че в конкретния случай спомените на генерала от девоенизираното МВР са точни, конкретни и коректни. Поради което си струва да видят бял свят, защото в аферите за сметка на държавата трябва да се търси отговорност, а не обяснение с партийна принадлежност.
При едно посещение в Италия в началото на 2008 г. ние получихме това предложение от тогавашния директор на италианската гранична полиция генерал Русло – да ни бъдат дарени 25 кораба, носили служба в Средиземно море, спомня си Валентин Петров. По думите му, предложението идва като потвърждение за отличните отношения по онова време между италианската и българската полиция и ползотворното сътрудничество помежду им.

Бившият главен секретар е сигурен, че първоначално всичко е вървяло като по ноти. При завръщането си у нас българската делегация, в която е участвал и тогавашният шеф на Гранична полиция Красимир Петров, изготвя съответния доклад до министъра на вътрешните работи Румен Петков. Който на свой ред командирова експерти, които да преценят състоянието на тези кораби.

По думите на Валентин Петров, в Италия вече били подготвили процедура за гласуване от парламента им на това дарение и предстояло транспортирането на корабите до България.
Генералът си спомня, че между 20 и 22 от въпросните 25 плавателни съдове са били в отлично състояние и са щели да бъдат от голяма полза за Гранична полиция. Въпреки това дарението е отказано от Михаил Миков, който стартира поръчка за закупуването на други кораби на доста сериозни цени.

Валентин Петров казва, че за момента е абсолютно необяснимо с какви мотиви Михаил Миков отказва 25-те плавателни съда, особено предвид факта, че дарението би спестило огромен разход на държавния бюджет. Според бившия главен секретар на МВР документацията по предложението за дарение и последвалия отказ би следвало да се пази в архивите на МВР. Там може да бъде търсен и отговор на въпроса дали предложението е било отхвърлено и от наследника на Миков – Цветан Цветанов.

Петров твърди още, че след този случай българската  Гранична полиция купува плавателни съдове на старо, като казва, че не е сигурен дали това става още по времето на Михаил Миков или вече при Цветан Цветанов.
„Няма обаче логика в подобни действия. Тогава, когато имаш необходимост от такава техника и когато тя ти се предлага безвъзмездно, е безумие ти да откажеш подобно дарение, а след това да похарчиш една сериозна сума за закупуването на плавателни съдове на старо”, коментира бившият главен секретар на МВР.

Всъщност, ако човек се „поразговори” с „чичко” Гугъл и с архивите за аферите в доброто родно МВР, няма как да не открие, че този скандален случай е разказан още преди година – през март 2013-а – от сайта „Афера”. С две съществени допълнения. Едното е, че след като не се възползва от вече уговореното дарение, Михаил Миков като министър купува през октомври 2008 г. един кораб на старо за Гранична полиция, за който се плащат 7 милиона евро.

Второто уточнение е съвсем с предизборен вкус. Преди парламентарните избори през 2013 година знаещи за предложението на италианската страна запознават с него зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, който по това време – какво съвпадение – отново е шеф на предизборния щаб на ГЕРБ.  Цветанов в типичен стил предлага „казуса” да бъде използван по време на изборите с популистки политическа цел и хората отказват, припомнят колегите от „Афера”.

След като ГЕРБ взима властта и прави правителство, а Цветан Цветанов става вътрешен министър, уредилите изгодното дарение за България се обръщат пак към него, вече в качеството му на вицепремиер и министър на МВР. Той отказва, а след време Цветанов и правителството на ГЕРБ купуват 5 кораба на старо за 65 милиона евро, „за да усвоят европарите”.
Дали пък не става дума за „усвояване” на комисиони, които няма как да присъстват, когато става дума за дарение…



В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки