Бутафорни проекти съсипват туризма


Бутафорни проекти съсипват туризма
Перничани се оплакват, че крепостта Кракра денем дори не става за гледане
19 Април 2014, Събота


Над 200 милиона лева европейски пари и средства от местните хазни похарчиха с лека ръка няколко общини.

Автор: Здравка Христова

Или по-точно ги насочиха към близки частни фирми, които трябваше уж да обновят знакови исторически обекти. Вместо това обаче, строителните предприемачи ги превърнаха в срамни бутафории.
Културният туризъм у нас е тръгнал към провал - за това предупредиха във Велико Търново от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА). Те бяха подкрепени от университетски преподаватели, признаха си го и някои от местнитешефове на туризма по места.

От асоциацията са направили и списък на най-нелепите изпълнения (за сметка на това пък щедро финансирани), който са кръстили „100-те бутафорни обекта“. Сред тях са такива приумици като балони над Мадарския конник, плексигласови навеси над древните римски забележителности в Нове край Свищов, китайски пластмасови тапети в църквата “Св. Марина” в Пловдив, крепостта Кракра в Перник, която денем дори не става за гледане.
Според членове на АБТТА резултатите от подобни приумици ще са плачевни.

Това, че някакви туристи ще минат през даден град и ще оставят пари за такси в културните обекти или че ще си купят сувенири, не е фактор за развитие на туризма. Хората, които остават в дадения град или село с преспиване, носят много повече приходи, коментират от асоциацията. От там настояват европарите да бъдат харчени разумно, с мисъл за следващите поколения.

Време е всеки по веригата да поеме своята отговорност, а не да се смята,че всичко е ангажимент за туроператорите. Местните власти при създаване на туристическите си продукти трябва да търсят различията в регионите си, а не да се копират, коментира Ирина Найденова от АБТТА и даде примери с нароилите се спектакли "Звук и светлина", копирали емблематичния спектакъл на Велико Търново, създаден преди повече от четвърт век.

Проектите на общините се оказаха и схема, обърната с главата надолу, осмели се да каже истината Цветомир Бояджиев, шеф на Общинската туристическа агенция във В. Търново "Царевград Търнов".

Някой си измисля лого и слоган, печели обществената поръчка на общината и започва да включва под измисленото си лого обекти, които от години дори не работят, не се търси контакт с туроператорите. Това води до разочарования между предлагането и очакванията, коментира Бояджиев. Стига се и до парадоксите PR компании по проектите да водят общините по международни туристически изложения, естествено срещу съответния тлъст хонорар, а те нямат нищо общо с профила им.

Преподаватели от НБУ констатираха, че различните лога по общинските проекти водят само до объркване на туристите. Според доц. Иван Марков от ВТУ голямата грешка идва от нарушеното триединство между ресурс – средства – услуги, което е връзката между общините и предприемачите. Туризмът не е само културно-историческо наследство, коментира той.

Думите му сериозно разсърдиха музейните специалисти, които се обидиха, че на тях се гледа като ресурс, а не като икономика на знанието, както те се възприемат.
Здравка Христова


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки