Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра с новини от света
Циганите във Франция основно са от Румъния и България
18 Април 2014, Петък


Балканите, Приднестровието и Старият континент се тресат от най-различни вълнения


Скандал във Франция заради ромите

Във Франция избухна голяма разправия около вътрешно разпореждане на парижката полицията да бъдат отстранявани ромските семейства, които живеят на улицата, предаде в сряда АФП.
В инструкцията, дадена на униформените, патрулиращи в луксозния Шести район на френската столица, се казва, че те трябва да преброят бездомните цигани и да ги отстранят от квартала, отбелязва в. „Фигаро“.

Случаят разпали отново дебата за ромите. Говорителят на френското правителство Стефан льо Фол заяви пред радио Ер Те Ел, че „трябва да се опитаме да ги върнем там, откъдето идват – в Румъния или България“. Това трябва да се направи в името на „политика, която трябва да запази човешкото си измерение“, както гласи мотото на социалистическото правителство по този въпрос. Припомняме, че новият френски министър-председател Манюел Валс е известен с твърдата си позиция по въпросите на миграцията.

Неправителствената организация „Ес О Ес – расизъм“ заяви, че е скандализирана от насилието срещу ромите или хората, сметнати за такива. Активистите й порицаха липсата на политическа воля за решаване на този спешен социален проблем.
Вътрешният министър Бернар Казньов уточни в комюнике, че служебната инструкция е била коригирана, за да съответства на „принципа, че не може да се осъществяват полицейски проверки съобразно действителната или предполагаема националност на дадено лице“.


Българка в листите за евродепутати в Гърция

Българката Костадина Кунева, която преди години бе залята с киселина, бе издигната като  кандидат за евродепутат от гръцката радикално лява партия СИРИЗА. В края на 2008 г. тя бе нападната от неизвестни лица и в лицето й бе хвърлена сярна киселина, от което пострада не само кожата на лицето й, но и едното й око, ларингса и дихателните й пътища.
Костадинка Кунева пристига в Гърция в началото на миналото десетилетие. По време на нападението си тя е изявен синдикалист и секретар на Съюза на чистачите и домашните помощници в област Атика.

Неотдавна се заговори, че Кунева наистина ще бъде издигната за евродепутат, но като част от листата на новото политическо движение „То потами“ (Реката) на журналиста Ставрос Теодоракис.
Сега обаче става ясно, че влиза в състава на листата на все по-набиращата влияние партия СИРИЗА. В списъка й с кандидат-евродепутати българката е поставена на престижното шесто място.

Очаква се тази гръцка политическа формация да стане първа на евроизборите. Анализаторите предвиждат битката й за първото място с консервативната „Нова демокрация“ да бъде много оспорвана. На трето място социолозите поставят движението „То потами“.


Сънародниците ни в Молдова искат особен статут

Кметът на молдовския град Тараклия Сергей Филипов съобщи тези дни, че утвърдената от парламента децентрализация на Молдова предвижда присъединяването на населеното място към район Кагул, където етническите българи ще бъдат малцинство.

Понастоящем те съставляват 72 % от населението на Тараклия, но ако се присъединят към Кагулския район, техният процент ще се намали до 6 на сто. Затова по думите на градоначалника, може би трябва в района да се организира референдум, както в Гагаузия. Там на 2 февруари т. г. бе проведено всенародно допитване, на което повече от 96 % от гражданите подкрепиха правото на вътрешно самоопределение на южното молдовско автономно териториално образувание.  
Ако парламентът в Кишинев не предостави на Тараклия особен статут, жителите му ще поискат да се присъединят към Гагаузия, заявява пред сп. „Журнал де Кишинэу" Сергей Филипов.

„Особен статут означава, че ако Република Молдова се обедини с Румъния, то Тараклия и Гагаузия ще могат да излязат от състава на Молдова“ - допълва също той.
Местните етнически българи поискаха миналата година административна и културна автономия и настояха българският език да стане втори официален език в региона.
Етническите руснаци от северния молдовски град Белци също поискаха автономия през 2012 г., припомня в. „Ромыния либерэ“.

След присъединяването на Крим към Русия възникнаха опасения от нарастване на напрежението около приднестровския конфликт и възможно оказване на натиск от страна на Москва върху Молдова преди подписването на споразумението за асоцииране в ЕС, което се очаква да стане през юни, отбелязва още румънското издание.


Тръбите за „Южен поток“ пристигат у нас в началото на лятото

На 15 април във Виксунския металургичен завод, влизащ в състава на руската ЗАО „Обединена металургична компания“ , бе произведена тръба номер едно за първата снадка от морския участък на газопровода „Южен поток“, съобщи в. „Комсомольская правда“.
От началото на април подготовка за производството на тези тръби върви и в ОАО „Северсталь“ към Ижорския металургичен завод, и в немската компания Europipe.
Доставката им в българските пристанища е планирана за началото на лятото на 2014 г., а първата заварка в морския участък на газопровода – за тази есен.

Уникалните тръби на „Южен поток“, които ще бъдат положени по дъното на Черно море, са дълги 12 метра. Техният диаметър е 813 мм, а дебелината на стените им е 39 мм. Изготвят се от стомана, марка SAWL 450, и са проектирани да издържат свръхналягане от 28,45 МПа, съобщава пресслужбата на „Газпром".


Полицията в Ню Йорк спря програмата за следене на мюсюлманите

Полицията в Ню Йорк обяви тези дни, че закрива секретната програма за следене на живеещите в града мюсюлмани, която бе пусната в ход след терористичните актове на 11 септември 2001 г. Създаденото за целта поделение, получило названието „Демографски отдел“, е разформировано, а влизащите в състава му щатни детективи са преместени на друга работа, съобщи в сряда „Ню Йорк таймс“, цитирайки представителя на органите на реда Стивън Дейвис.

В рамките на въпросната програма сътрудниците на нюйоркската полиция, преоблечени като щатски шерифи, посещаваха местата, където се събират изповядващите исляма, и ги наблюдаваха при посещението им на кафенета и джамии. 
Униформените обаче признават, че за няколкото години, през които са прилагали тази тактика, тя не е довела до никакви резултати. Детективите така и не са успели да научат нищо за нито един от подготвяните атентати, за да го предотвратят.

Нещо повече – точно в деня на годишнината от взива по време на финала на Бостънския маратон, местните полицаи унищожиха с контролиран взрив две подозрителни раници на същото място.
Недоволство от програмата изразиха и от ФБР. Според източници от Бюрото, тя е нанесла само вреда на националната безопасност на Съединените щати, всявайки недоверие между охранителите на реда и представителите на мюсюлманската общност.


Входът на молдовския град Тараклия, където живеят много етнически българи

В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки