Френска фрегата ще дебне подводниците в Черно море


Френска фрегата ще дебне  подводниците  в Черно море
Фрегатата Dupleix
18 Април 2014, Петък


За последно голям брой кораби на НАТО са се събирали в региона по време на конфликта в Южна Осетия


На 14 април към групата бойни и спомагателни кораби на Франция, кръстосващи акваторията  на Черно море, се присъедини и фрегатата за борба с подводници Dupleix. Тя ще изпълнява поставените й задачи най-малко до 1 май. За това съобщи „Дойче веле“, позовавайки се на френския Научен комитет за стратегически и отбранителен анализ. „Военноморските сили на Франция разгръщат съществени средства за разузнаване в Черно море, докато военноморският флот на Русия мобилизира значителни военноморски активи в близост до Украйна“ - се казва в съобщението на Комитета.

Припомняме, че на 28 март френският спасителен кораб FS Alize навлезе през Босфора в Черно море за участие в учения край Варна и остана в района. На 10 април в черноморската акватория пристъпиха и американският есминец „Доналд Кук", явяващ се основен ударен елемент на американската система за противоракетна отбрана в Европа, както и френският разузнавателен кораб Dupuy de Lome, снабден със системи за радио- и радиотехническо разузнаване Comint и Elint и безпилотни летателни апарати. В турското пристанище Мармарис пък е закотвен танкерът FS Var.

Тези дни изтече информация и че навръх Гергьовден още един щатски боен кораб – трети за последния месец, ще пристигне в региона, но засега не се знае кой точно ще е той.
Както отбелязахме в предишния брой на „Десант“, обяснението на американските военни бе, че мисията на  „Доналд Кук" е да успокои съюзниците на САЩ и НАТО, че ВМС на Съединените щати изпълняват ангажиментите си за „усилване и подобряване на взаимодействието в посока на постигане на общите цели в региона“.

Както съобщават информационните агенции, френският Dupleix е от по-стария клас фрегати на военноморския флот на Франция, наследени от новите многоцелеви кораби клас FREMM. Те са известни като Тип F70 или клас Georges Leygues и от тях в момента са активни шест подобни кораба.Този тип фрегати не се използват само за борба с подводници Те са снабдени и с ракети Exocet и Crotale, което ги прави подходящи за отбрана на стратегически позиции, операции за демонстриране на сила и ескорт в открито море.

Отделно от това, по границите на Полша и Украйна дежурят френски разузнавателни самолети.
Световните медии информират още, че главнокомандващият Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа ген. Филип  Бридлав не изключва разполагането на войски, включително американски, в страните от Източна Европа.

Бившият съветник на НАТО за Русия и директор на Оксфордския институт по държавно управление Крис Донъли заяви пред „Ройтерс“, че засилването на групировката позволява „да се окаже натиск върху богатите и силни лица около президента Владимир Путин, които да го подтикнат навреме към по-миролюбив подход“.
Средствата за масова информация по света отбелязват, че за последен път толкова голям брой кораби на Алианса са се събирали в Черно море по време на южноосетинския конфликт през 2008 г.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки