Великден отваря сърцата за добри дела


Великден отваря сърцата за добри дела
Жени от НЧ „Просвета", с. Люляково, показаха на бургазлийчета автентични ритуали и техники за боядисване на яйца в организираната на Велики четвъртък от бургаския музей Великденска багрилница
18 Април 2014, Петък


В дните около Христовото Възкресение обикновените хора и различни организации  традиционно разтварят сърцата си за добри дела и милосърдие.

Автор: Десант

Навсякъде из страната вървят благотворителни изложби, концерти и кампании в помощ на някой страдащ от тежко заболяване или изпаднал в нужда.
Много публични прояви са предвидили в програмата си и децата от Младежкия православен център „Чисти сърца“ към катедралния храм „Св. Висарион Смоленски“ в Смолян. В дните преди Великден малките християнчета изработиха 1000 букетчета, които бяха осветени и раздадени на вярващите. А на Велики четвъртък множество смолянчета и  деца със специални потребности боядисваха заедно великденски яйца пред храма, поканени от връстниците си от „Чисти сърца“.

Багрилница за великденски яйца бе организирана на Велики четвъртък и от регионалния исторически музей в Бургас, съвместно с общината. На децата от ОУ „Любен Каравелов“ в морския град жените от читалището в с. Люляково и специалистие от бургаския музей разкриха тайните на старите български традиционни техники за боядисване на яйца с природни багрила.

Милосърдна великденска благотворителна акция урежда на 19 април Сдружение „Възход за Варна”, съвместно с църковното настоятелство на храм „Св. Атанасий” и с участието малките изпълнители от църковния хор „Ангели”. Те ще набират спомоществования за социалната кухня на ул. „Драва Соболч”, където този ден около 500 души от нейните постоянни клиенти ще получат към порцията си и пъстро яйце и козунак, закупени от сдружението.

На Велики четвъртък, във Военния клуб в Пловдив се състоя  благотворителен концерт на Младежка академия „Творчески искри“, чиято кауза бе чрез изкуство деца да помогнат на деца с редки заболявания.
В същия ден стана ясно, че Българската патриаршия е получила съгласието на правителството да открие именно в града под тепетата Православна духовна академия "Св. св. Кирил и Методий". Висшето училище ще подготвя свещенослужители, учители по религия и кадри за други общественополезни дейности с християнски характер.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки