Подготвят регистър за децата и младежите с диабет


Подготвят регистър за децата и  младежите с диабет
На 2 април в Пловдив беше открит първият Център за обучение на деца и млади хора с диабет
18 Април 2014, Петък


Регистър за болните от диабет деца и младежи ще бъде създаден и предоставен на здравното министерство. Инициативата е на Националната асоциация на младите хора

Автор: Камен Колев

 с диабет, тъй като такава база данни до момента не е събирана.
Най-обезпокоителното е, че възрастовата граница на хората със захарна болест пада драстично през последните години. Вече има случаи и на бебета с коварното заболяване.  По данни на неправителствената организация, у нас пациентите с диабет са половин милион. От тях болните деца до 18-годишна възраст са 1328, а от 18 до 25 години са 1238 души, казва Елисавета Котова, председател на асоциацията.

Тя и колегите й настояват да бъде увеличен двойно броя на отпусканите тест ленти за пациентите с диабет, каквито са били обещанията на Националната здравноосигурителна каса в края на миналата година.
"Държавата не осигурява на диабетно болните консумативи като глюкомери и тест ленти, затова много от хората с високи стойности и давност на болестта не могат да следят нивата на кръвната захар и да предприемат адекватно лечение. Тези, които са на хапчета, въобще нямат апарати, ако не си ги купят, а пациентите на инсулин имат 150 тестленти на година, което е абсолютно недостатъчно. А проследяването е важно, защото следствие на неконтролируемите захари настъпват много усложнения", обясни Котова.

От 10 години асоциацията се бори броят на тест лентите за пациентите, навършили 18 години, да  бъде завишен от 150 на 300. От НЗОК обещали увеличението в началото на тази година, но и до днес това не е станало.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки