Чудотворната икона от Бачковския манастир


Чудотворната икона от Бачковския манастир
Литийното шествие с иконата се отправя към Клувията Снимка: vsekiden.com
09 Април 2018, Понеделник


Вярва се, че тя помага на бездетните жени да се сдобият с чада, понякога неизлечимо болни и сакати са били изцелени от нея за една нощ

Автор: Янко Георгиев

Според предание, чудотворната икона „Света Богородица Умиление“ е подарена на монасите в Родопите от братята грузинци Игнатий и Атанасий. Според друго пък тя сама прелетяла от Грузия, където не срещала полагащата й се почит, и кацнала в малка скална пещера над манастира, в местността Клувията.

Две овчарчета, които пасели стадата си в близост, забелязали, че няколко дни поред пещерата излъчва необикновено сияние. Влезли вътре и намерили иконата, а после съобщили за това в светата обител.

Монасите веднага отишли в пещерата, взели светинята и я поставили в олтара на манастирската църква.

Каква била обаче изненадата им, когато на следващата сутрин тя не била на мястото си! Съобразителните божи служители отишли веднага в пещерата и действително открили иконата отново там, на старото й място. Пренесли я пак и я поставили отново в олтара на църквата.

Иконата обаче всяка нощ бягала в пещерата, където намерила прибежище за пръв път, откакто се появила по нашите земи, а на следващия ден я връщали. Не помогнало и завързването й с вериги за олтара – отново изчезвала през нощта.

На четвъртата нощ в съня на един от монасите се явила света Богородица и казала да поставят иконата вдясно от входа на църквата, за да вижда кой влиза с чисто сърце в Божия дом. Така и направили и светинята от този момент останала на мястото, на което е и днес. И започнала да прави чудеса за всеки, който искрено се нуждаел от тях и дълбоко вярвал в Бога.

Според легендата намирането на иконата станало на втория ден на Великден, което обяснява и избора на дата за храмовия празник. На този ден чудотворното изображение на божията майка се изважда от манастира и се носи до местността Клувията, където има изграден скален параклис.

Съществува поверието, че който носи иконата този ден, ще се изцели от болестите, които има в себе си, и ще получи опрощение на греховете си. Затова всеки от присъстващите се опитва да я поноси малко, а ако това не е възможно, поне да я докосне.

Вярва се и че цветята и зеленината, с които е обкичена носилката с иконата, също имам чудодейна сила, затова всеки богомолец не пропуска да отнесе със себе си стръкче цвете от нея.

Хората от цяла България пристигат на този ден, за да запалят свещ за здраве в манастирската църква. Повечето от тях обаче идват поради здравословни проблеми, защото, както се разказва иконата е помагала на мнозина да се отърват от тях. Особено се вярва, че тя помага на бездетните жени да се сдобият с чада, понякога неизлечимо болни и сакати са били изцелени от нея за една нощ.


Чудодейната икона от Бачковския манастир „Света Богородица Умиление“ Снимка: lentata.com

В категории: Новини , Духовни средища , Църкви и манастири , Църковни празници

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Даниела и Ваньо
15.09.2018 16:03:19
0
0
Днес бяхме на това свято място което ни накара да се почувстваме неописуемо отпочинали и заредени с енергия бихме отишли още много пъти
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки