Подвизите на Хвърковатата чета


Подвизите на Хвърковатата чета
Хвърковата чета на Бенковски
18 Април 2014, Петък


Преди 138 години
На 20 април 1876 г. група от 7-8 панагюрски въстаници на коне, начело с Георги Бенковски


Автор: Доц. Йордан Василев, д-р по история

(Гаврил Хлътев), обикаля селата Мечка (днешно Оборище), Поибрене, Мухово и Махалите, за да ги разбунтува. Още младежи с неспокоен дух също яхват конете и така групата нараства на 60 души.
На 22 април тя присъства на освещаването на знамето в Панагюрище. Тогава към нея се присъединяват още 50 конника и от този момент започва да се нарича Хвърковата чета, а впоследствие съставът й се увеличава на 200 души. Четата обикаля селата и повдига бойния дух на въстаниците.

Бенковски създава укрепени лагери в селата Петрич, Сестримо и на връх Еледжик. Когато турците ги нападат, той им се притичва на помощ. Най-голямата битка става при връх Еледжик, където въстаниците от укрепения лагер и Хвърковата чета отблъскват и унищожават по-голямата част от башибозушката орда, която се е настървила да коли бунтовниците.

Четата наистина е хвърковата. По подаден към нея сигнал за помощ, тя пристига бързо, като за броени часове изминава по 30-40 км, явява се неочаквано за турците и им нанася сериозни поражения. За съжаление силите се неравни. Османците докарват редовна войска от Пловдив и Одрин с оръдия. Едно след друго са превзети въстаналите селища. Многобройни башибозушки банди нападат дори невъстанали села, плячкосват ги, убиват жителите и опожаряват къщите. Но когато срещу тях се изправя Хвърковатата чета, предпочитат да бягат, защото славата й се е прочула на длъж и на шир.

Когато 300 башибозуци нападат село Поибрене, жителите му, сред които няма нито един въоръжен, казват на водача им Хатун ага: „Бягайте, защото Бенковски идва“. И наистина те се оттеглят, като по този начин селото оцелява. На повечето обаче е вече ясно, че въстанието е неуспешно.
Много селища са опожарени, хиляди българи са избити. Хвърковатата чета се изтегля в Стара планина. До Бенковски достига слух, че българска войска, организирана в Румъния, идва на помощ (става дума за четата на Христо Ботев). Затова решават по билото на Стара планина да стигнат до Дунав и да се присъединят към нея. По пътя обаче четата се разпръсва.

Бенковски се укрива в овчарска колиба в Тетевенския Балкан, но е предаден и при завързалата се престрелка с турците е убит. Един от малкото оцелели четници се добира до Лозен планина, но е открит и срещу него турците изпращат потеря. Той
изстрелва последните останали му три патрона, после със сабята си връхлита срещу турците. Покосен е от залпа на техните пушки.
До преди 20 години на лобното му място, под връх Безбог, местни родолюбци бяха направили и поддържаха малко паркче в негова чест, до което водеше пътека, наречена „Свобода или смърт“.


Патриотичен календар

18 април 1877 г. — Командването на българското опълчение се поема от ген. Николай Столетов

19 април 1332 г. — Състои се сватбата на Стефан Душан и Елена Българска

19 април 1944 г. — Под могилен насип войници, копаещи окоп в североизточната част на Казанлък, случайно откриват Казанлъшката гробница

19 април 2007 г. — С държавни почести в църквата „Свети Четиридесет мъченици“ във Велико Търново тържествено е препогребан цар Калоян

20 април 1856 г. — Роден е ген. Кирил Ботев, брат на Христо Ботев

20 април 1876 г. — Избухва Априлското въстание, насочено срещу османското владичество в България

22 април 1876 г. — В Панагюрище е осветено въстаническото знаме на Априлското въстание, изработено от Райна Княгиня

22 април 1915 г. — От засада край Мелник е убит Яне Сандански

23 април 1856 г. — По инициатива на Кръстьо Пишурка в Лом е създадено българско читалище

23 април 1876 г. — В рамките на Априлското въстание въстава и Перущица

24 април — Международен ден в памет на жертвите на Арменския геноцид. На тази дата през 1915 г. с ареста и депортирането на стотици видни арменци в Константинопол (дн. Истанбул) започва геноцидът над арменците в Османската империя


В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки