Рицин


Рицин
17 Април 2014, Четвъртък


Растението, известно и като кърлеж (тъй като семената му наподобяват това насекомо, след като се насмуче с кръв), често се използва за декоративни цели.


Но то е култивирано още в древността заради извличаното от семената му рициново масло, което тогава първоначално се използвало за осветление. По-късно от него се получава медицинско рициново масло, което представлява фракция, добита чрез студено пресоване на семената.

То се прилага при възпаления на стомашно-чревния тракт, колити и трескави състояния. Външно маслото се използва за лечение на язви, изгаряния, а също и като помощно средство при премахване на брадавици. То е популярно слабително средство.
Намира приложение и в козметиката за избелване на пигментни петна и стимулиране растежа на косата и миглите.

В гинекологията пък се прилага за стимулиране на маточните контракции. Освен това с настойка от билката се лекуват възпалителни заболявания на матката и ендометриоза, а при простуда и бронхит с нея се разтриват гърдите. Тя се приготвя като 10 г смлени листа от растението се заливат с вряла вода и се оставят да престоят 15 минути на вряща водна баня. След това се охлажда и прецежда. Пие се три пъти на ден по 1 с. л.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки