Срещу обездвижване, вместо лекарства – коприва


17 Април 2014, Четвъртък


Нашият редовен читател Людмил Стратев от Враца споделя своя и на съпругата си опит при лечение с безценното растение


Аз съм на доста почтена възраст – над 70-те, споделя Людмил Стратев в писмо до „Десант“. „Като бивш спортист обаче не мога да се примиря с недостатъчната си подвижност на тази възраст и усещането, че състоянието на тялото ми вече не ми позволява да извършвам тези движения, които някога можех, а и сега ми се иска да правя. Като например бягането, гимнастиката с различни уреди, дългото бързо ходене.“

След дълго ровене в литературата по въпроса той установил, че има начин, ако не да се възвърне напълно еластичността на скелетно-мускулния апарат на човешкото тяло, то поне да се забави неговото износване, завършващо често с почти пълно обездвижване. Едно много ефективно средство за това Стратев открил в многобройните свойства на копривата.
Започнал сутрин на гладно, половин час преди закуска, да изпива на глътки една чаша чай, направен чрез запарване на младите леторасли на копривата. Също така през деня изпивал още една до две чаши, пак на глътки.

Десет дни, след като започнал редовно и стриктно да прави това, се почувствал невероятно добре. Енергията му била такава, че вече можел да свърши три пъти повече работа, отколкото преди.
Успял да убеди същото да прави и съпругата му, при която по-късно се получил същият благотворен ефект. Двамата, споделя читателят ни, вече не се нуждаем от медикаменти и се чувстваме подвижни и млади.

Според неговото твърдение чаят всъщност няма лош вкус, както би предположил някой.
Трябва да се пие без захар, но по-капризните могат да добавят малко лайка или мента за подобряване на усещането в устата.
След продължителни проучвания Людмил Стратев установил, че чаят от коприва се препоръчва и при болки в черния дроб и жлъчката, заболявания на далака, та даже и при тумор там, добре повлиява и когато се образува слуз в стомаха и дихателните органи, помага много за лечение на стомашни спазми и язви и редица белодробни заболявания.

Той препоръчва, за да се извлекат полезните вещества, чаят само да се запарва. И да се пие през цялата година - всеки ден по минимум една чаша – и при болки, и за профилактика.
Според него копривата помага чудесно и при вирусни заболявания. На определена възраст количеството желязо в организма рязко спада и това води до редица болестни състояния, характеризиращи се с умора и отпадналост, от които човек се чувствува стар и по-малко трудоспособен. В този случай Стратев, базирайки се изцяло на своя практически опит, препоръчва да се използва съдържащата желязо прясна коприва, за да се преодолее това критично в някои случаи състояние.

Всеки спазъм, продължава да обяснява в писмото си нашият читател, без значение откъде идва, говори за смущения в кръвоснабдяването. В този случай копривата също помага, като се правят бани или миене с нея.
След консултация с личния си лекар Стратев твърди, че това важи особено при стеснявания на околовръстните артерии на сърцето. Рецептата е следната - горната част на тялото се надвесва над ваната или мивката и с хладка отвара от коприва се мие сърдечната област, като мястото същевременно се и масажира леко.

Той иска да обърне нашето внимание и върху още нещо, до което достигнал при няколкогодишните си вече наблюдения върху това невероятно полезно растение. При ишиас, лумбаго и възпаление на нерв на крайниците местата, където боли, се натриват съвсем леко с прясна коприва.

При ишиас например прясното растение се прекарва съвсем бавно по външната страна на краката, като се започне от кокалчето и се върви към ханша; после обратно по вътрешната страна на крака надолу до петата. Това се повтаря два пъти и накрая се минава от ханша надолу през седалището. По подобен начин Стратев препоръчва да се процедира при други пострадали места. Най-накрая съответните места трябва да се намажат с крем „Здраве“ или да се покрият с тънък пласт бебешка пудра.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки