В отговор на вашите въпроси


17 Април 2014, Четвъртък


Страдам от остеопороза, ходя непрекъснато по лекари, но досега облекчения нямам.



Обръщам се към вас с молба да ми помогнете с някоя билкова рецепта.
Гергана Михайлова,
Велинград

Остеопорозата e прогресиращо метаболитно заболяване на скелета. В резултат от разрушаване на колагеновата матрица костите изтъняват и губят плътността си. Нарушава се равновесието между процесите на изграждане и разграждане на тъканта в посока на разграждането.
Това довежда до по-чести счупвания - особено в областта на китките, гръбнака и тазобедрените кости. С най-драматични последици е това в областта на бедрената шийка, тъй като 20% от пациентите умират до 6 месеца поради принудителната имобилизация (обездвижване) и развитието от това на пневмонии.

Голяма част от останалите остават трайни инвалиди с необходимост от чужда помощ и грижи. Поради голямата си разпространеност остеопорозата е обявена за третото по значимост социално заболяване след сърдечносъдовите и онкологичните, а в средата на века се очаква да заеме първо място поради увеличената продължителност на живота и застаряването на населението.

Тази болест се нарича „тиха епидемия“, защото не е съпроводена с болки и може да остане незабелязана в продължение на години. Първите счупвания настъпват обикновено около 60 - 65-годишна възраст в областта на гръбначните прешлени. Един или повече от тях се сплескват и се появява гърбица, придружена с болки в гърба и намаляване на ръста.
Последващото развитие на остеопороза вече носи риск от фрактури дори и при слаби натоварвания. След изгубването на костната тъкан може да се направи твърде малко, но по-рано може да се предотврати.

Факторите, които влияят за развитието й и могат да се контролират, са повишена функция на щитовидната жлеза, неправилно хранене, особено в детската възраст, теглото и физическата активност. Отбелязва се, че остеопорозата е по-често срещана при жени с наднормено тегло. Развитие на болестта се наблюдава по-рядко и при жени, които имат физическа активност или упражнения през пет от дните на седмицата.
Ето няколко начина как да се борим с това заболяване.

Рецепта 1 (Йордан Йорданов от В. Търново): 1 с.л. пресен дивисил се вари 1 минута в 500 мл вода. Може и сух дивисил – пак 1 с.л. се вари в същото количество вода, но 10 минути. Прецежда се и течността се пие на 6 порции.

Рецепта 2 (Димитрина Колева от Крумовград): Взема се една средно голяма глава стар лук с люспите и само люспите от втора глава лук. Измиват се и се заливат с 500 мл вода. Слага се да ври за около 7 – 8 минути, кисне още 15 – 20 минути, след което се прецежда. Течността се разделя на три приема за през деня. Пие се един месец 20 минути преди хранене. Следващия месец се почива и пак се изпълнява рецептата още един месец.

Рецепта 3 (Екатерина Ялова от Панагюрище): Смесват се добре 100 г сминдух, люцерна, червена детелина и салвия. 1 с.л. от тази смес се залива с 2 ч.ч. вряла вода. Оставя се да кисне 1 час. Пие се сутрин на гладно топла в продължение на един месец. Следва почивка от три месеца, после курсът на лечение може да се повтори за траен ефект.

Рецепта 4 (също от  Екатерина Ялова от Панагюрище): С 300 мг ябълков оцет се заливат 100 г настърган хрян, прибавят се 200 г вермут. Оставя се да кисне 5 дни, като се разклаща често. Сместа се използва за мазане на болните места сутрин и вечер.

Прилагането на рецептите не изключва
консултация с медицински специалисти


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки