Билколечение в детска възраст


Билколечение в детска възраст
17 Април 2014, Четвъртък


Аз съм голям привърженик на народната медицина и често прибягвам до нея за лечението на различни заболявания. Много ми се иска да използвам билколечение и за изцеление


Автор: доц. д-р Гео Нешев

на  здравословни проблеми на малкия ми внук. Подходяща ли е терапията с лечебни растения за малките деца, има ли противопоказания и в какви случаи е добре да се прилага?
Добри Георгиев,
Нова Загора

Често пъти необоснованото прилагане на химиотерапевтични препарати води до появата на многообразни усложнения в организма на детето. Честотата на лекарствените усложнения при подрастващите е около 7%. От друга страна в много случаи само фитотерапията може да окаже положителен ефект и е способна да намали усложненията на химиотерапията. Лекарствените растения притежават способността да извеждат токсичните вещества и продуктите на метаболизма посредством пикочогонното си действие, могат да повишат антитоксичната функция на черния дроб и т. н.

Една голяма част от децата, които са подходящи за билколечение, са страдащите от алергични заболявания. При това те и техните родители са изминали дълъг път по болнични заведения, безуспешно прилагайки методите на химиотерапията. Освен това за съжаление съществува мнение, че прилагането на билколечението при алергични заболявания е противопоказно. През 1984 в Киото, Япония, се състоя ХVІІ-ят международен конгрес на терапевтите, на който бяха представени много доклади за лечение на бронхиалната астма у деца с помощта на лекарствените растения. Този факт свидетелства за големия интерес на лекарите по света към фитотерапията на алергиите, още повече, че народната медицина традиционно използва билките за лечение на бронхиална астма и у деца, и у възрастни.

Възможността за развитие на чести нежелани реакции във връзка с продължителното прилагане на химиотерапевтични средства при деца със заболявания на бъбреците оформя втората група малки пациенти, които са подходящи за прилагане на фитотерапевтични средства. Ефективността на лечението с билки в случая се определя от съдържанието в тях на фармакологично активни вещества. В това отношение се използват няколко основни свойства на лекарствените средства, които се използват успешно в неврологията:

* пикочогонни – обуславят се главно от съдържанието на етерични масла, сапонини и силикати (хвойна, магданоз, кори на бреза);
* антисептични, зависещи от съдържанието на арбутин, танин и други (листата на крушата, червени боровинки, мечо грозде);
* разрушаващи някои пикочни камъни (роза, коприва);

Фитотерапията може да се прилага като самостоятелен метод на лечение при деца, болни от пиелонефрит в 0-1 степен на активност, които предварително са били лекувани от 3 до 6 месеца непрекъснато с химиопрепарати. При по-голяма изразеност на възпалителния процес в бъбреците билковите средства трябва да се прилагат съвместно с химиотерапия. Лечението трябва да започне с билкови комбинации, които притежават антисептични и противовъзпалителни свойства, след което следва да се премине към билки с тонизиращо и възстановяващо действие. Горещо се препоръчва съчетаването на фито- с балнеолечение.

Лекуването на децата с билки трябва да бъде подчинено на редица правила: лекарствените растения трябва да се назначават на детето  строго индивидуално с отчитане на лечебното действие; трябва да се отчита не само основното, но и евентуалното съпътстващо заболяване; в началото на лечението е целесъобразно да се използват отделни билки или сборове най-много от 2-3 съставки, след което (особено при хронически страдания) се преминава към сборове с по-сложен състав; при хронични заболявания са необходими профилактични фитотерапевтични курсове, които се дават в периодите на сезонното обостряне на съответното заболяване, а също и след прекарани остри заболявания като дихателни и детски инфекции; при започването на фитотерапията трябва да се има предвид възможната непоносимост към някои растения, която е строго индивидуална (особено при деца с алергични заболявания). На децата не трябва да се дават силно действащи билки, а също и такива, които в големи дози могат да предизвикат появата на токсични усложнения.

Билколечението на децата се провежда също с класическите лекарствени форми запарка, отвара, настойка. На тук се приготовляват 1%, 3% и 5% отвари и настойки. Тази концентрация е индивидуална и зависи от възрастта на детето, характера на заболяването и активността на билката. Общо е обаче  правилото, че за деца до 3 години се приготовляват 1-3% отвари и настройки, а за по-големите – концентрацията е 3-5%.
Отвара с по-голямо количество течност, т. е. с по-малка концентрация се използва при фитотерапията на деца с остри дихателни заболявания (особено с повишена температура), а също и при инфекциозно-възпалителни заболявания на отделителната система и храносмилателния тракт. Ограничава се течността при сърдечносъдови заболявания и гламерулонефрити.

За лечебни билкови вани се вземат 30-50 грама изсушени билки и се приготовлява отвара в обем от 1-2 литра. Полученото се изцежда във вана с температура на водата 37-38 градуса. Продължителността на лечебната вана за деца е от 10 до 15 минути, а курсът на лечение 5 до 10 вани. За децата се прилагат лечебни вани от хвойна, листа от бреза и дъбови кори.

При дозирането на билките може да се използва следният разчет: възрастни – 1 доза, деца от 7 до 14 години – 1/2 от дозата за възрастни, от 4 до 7 години – 1/3 от дозата за възрастни, от 3 до 4 години – 1/6 до 1/4 от дозата за възрастни, 2-годишни деца – 1/5 до 1/10 от дозата за възрастни, едногодишни деца – 1/2 до 1/8 от дозата за възрастни. При изчисляване на дозата да се има предвид, че една пълна чаена лъжичка с цветове, листа или стебла съответства средно на 4-5 грама, а ако е пълна с корени, кори или плодове – 6-8 грама. Ние препоръчваме за децата да се приготовляват настойки и запарки със следната денонощна доза от съответните билки: до 1 година – 1/2 до 1 чаена лъжичка, от 1 година до 3 години – 1 чаена лъжичка, от 3 до 6 години – 2 чаени лъжички, от 6 до 10 години – една супена лъжица, за по-големите от 10 години – 1-2 супени лъжици.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки