Агрокалендар за производителите на зеленчуци за месец април


Агрокалендар за производителите на зеленчуци за месец април
15 Април 2014, Вторник


Средната месечна температура за страната е между 11 и 13°С, по Черноморието и високите полета 9 - 11°С. Месечната сума на валежите за страната е 40 - 60 л/кв. м.


Дните, позволяващи работа на полето, са 21. До края на месеца са възможни слани и отрицателни температури, но метеорологичните и почвените условия благоприятстват развитието на по-студоустойчивите култури и болестите и неприятелите по тях.
През април продължават грижите за пикирания разсад и за гъстите разсади. Закаляваме разсада, изнасяме го на постоянно в полиетиленови оранжерии, тунелчета. В по-топлите райони разсадът може да се изнесе в градината и на полето.

Към средата на април се сеят краставиците корнишони, които ще се отглеждат на телена конструкция. Сеят се също на открито морковите, копърът, магданозът и чубрицата. Към края на април е посяването на дините и пъпешите.
Затоплянето на времето е предпоставка за ускорено развитие на уплътняващите есенно-зимни и зимно-пролетни култури, каквито са зеленият лук, зеленият чесън, спанакът, репичките и салатите.

Към края на април трябва да започне прибирането на продукцията от засетите през пролетта (първата половина на март) спанак и репички.
При засаденото през пролетта (25 - 30 март) ранно главесто зеле в началото на април се извършва подсажданe. В началото на април зеленият грах достига фаза първи - втори същински лист и ако не е подхранен с азот, да се направи това с 12 - 15 кг/дка амониева селитра. Същото се прави и при ранните картофи при височина на растенията 15 - 20 см едновременно със загърлянето.

Пръска се срещу маната по лука, луковата муха, листните въшки по краставиците и доматите. Обработват се с подходящи хербициди срещу всички плевели в градината. Трябва да се води борба с телените червеи, поповите прасета и др.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки