200 нови пункта за мляко и 3 животински пазара у нас


200 нови пункта за мляко и 3 животински пазара у нас
15 Април 2014, Вторник


Аграрното министерство има идея у нас да бъдат изградени 200 нови пункта за изкупуване на мляко по подмерките на новата Програма за развитие на селските райони 2014 - 2020 г.


Общините ще имат 20% участие, като поемат част от разходите и предоставят терен, а на пунктовете ще оперират неправителствени организации, на 100% финансирани по ПРСР, обясни в Пловдив зам.-министърът на земеделието Явор Гечев.
В тези организации ще влезе всеки животновъд, който притежава под 50 крави, като целта е млечният сектор да излезе от сивата икономика, поясни Гечев. Ще се изкупува краве, овче и биволско мляко. Пунктовете ще са оборудвани с цистерни и техника, ще бъде гарантиран контролът по окачествяване на млякото.

Друга идея на Земеделското министерство е да се изградят три животински пазара у нас. Единият от тях може да бъде близо до бургаското пристанище, за да има достъп до морски, железопътен и въздушен транспорт. Ще се използват и съществуващите бази на МЗХ, обясни Гечев. Целта е тези животински пазари да функционират и като депа за окрупняване и износ на животни, най-вече агнета.Трета идея на министерството е пак по ПРСР да се направят пазари за директни продажби на мляко, месо, млечни и месни продукти на производители на шестте борси у нас и по един в големите градове. Те ще бъдат оборудвани с хладилни витрини и камери, а качеството на предлаганите храни ще се контролира от Българската агенция по безопасност на храните.

Идеите на министерството бяха посрещнати обаче с резерви. "В момента има 4000 регистрирани и отговарящи на изискванията места за изкупуване на мляко", каза председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров. Той даде пример с община Ружинци в Северозападна България, където по данни на кмета във всяко село има по 1 - 2 пункта, но няма суровина, която да се изкупува.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки