Тръгват нови траншове за подпомагане на фермерите


Тръгват нови траншове за подпомагане на фермерите
15 Април 2014, Вторник


ДФ „Земеделие” пуска субсидии за хуманно отношение към прасета и птици, за семена, лозя, растителна защита и други животни


Общо 40 милиона лева ще бъдат изплатени на земеделски производители, поели 5-годишен ангажимент за хуманно отношение към свине или птици. Бюджетът за първия транш по двете схеми  е 20 млн. лева.
Документи за подпомагане ще се подават от 14 до 30 април 2014 г. в областните дирекции на ДФ „Земеделие” по постоянен адрес за физическите лица и едноличните търговци и по адрес на регистрация на юридическите лица.

Срокът за сключване на договорите и реализиране на първия транш е до 15 май 2014 г. Субсидирането е на база броя декларирани птици или прасета за угояване. Кандидатите трябва да осъществяват постоянен лабораторен контрол на фуражите и да следят за правилното съхранение на зърното.

Всички допълнителни разходи, възникнали от изискванията за хуманно отношение, се компенсират от ДФ „Земеделие”. 11 млн. лв. ще отпусне държавата като първи транш по схемата на държавна помощ de minimis за изхранване на преживни животни едър и дребен рогат добитък от основно стадо - крави, биволици, овце-майки и кози-майки. Условието е животновъдите да запазят 75% от броя на животните, за които е получена помощта, до 31 декември 2014 г.

Документи ще се подават от 7 до 23 април 2014 г. в областните дирекции на ДФ „Земеделие”. Срокът за сключване на договорите и изплащане на помощта е от 8 до 23 май 2014 г. Условието е общият размер субсидии за земеделски производител, както и за едно и също предприятие, да не надхвърля левовата равностойност на 15 000 евро за период от три данъчни години (2012 – 2014).
Започва приемът на заявления и по схема „Помощ за водене на родословна книга и за определяне продуктивността и генетичните качества на животните” през 2014 г. Финансовият ресурс възлиза на 3 млн. лв.

Средствата се предоставят на два транша – в първия се изплаща 70% от полагаемата сума, а във втория - останалите до 30%.
Дейността за водене на родословна книга включва регистриране произхода на животните, поддържане на актуален опис на техния брой, вписвания на датите на заплождане и раждане и др.

По нея за говедо се дава 6.6 лв., за бивол – 7 лв., за свиня - 5.4 лв., за овца и коза  – по 3.3 лв., за кон – 33.3 лв., за пчелно семейство - 1.8 лв., а за птица – 0.04 лв.
По другата дейност – за определяне продуктивността и генетичните качества на животните, се контролират млечната и месодайната продуктивност, вълнодайността,  работоспособността на конете и др. За нея се отпускат по 15.6 лв. за говедо, 17.7 лв. за бивол, 2.7 лв. за свиня, 3.9 лв. за овца, 3.1 лв. за коза, 14.8 лв. за кон, 4.9 лв. за пчелно семейство и 0.05 лв. за птица.

Срокът за кандидатстване и за сключване на договорите е до 31 май 2014 г., като документите се подават в областните дирекции на ДФ „Земеделие” по адрес на регистрация на развъдната организация.

Първият транш от помощта ще бъде изплатен до 13 юни 2014 г. Кандидатстването за втори транш е от 18 до 29 август 2014 г., а средствата ще бъдат преведени до 12 септември 2014 г.
1 000 000 лв. ще бъдат отпуснати по схемата „Помощ за насърчаване производството и използването на висококачествени семена“ през 2014 г. Те са за малки и средни предприятия в растениевъдството, получили разрешение за производство на посевен материал, под формата на  субсидирани услуги от Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС). възстановяват се до 100% от разходите за извършените от ИАСАС услуги.

Средствата се изплащат на 3 транша за една календарна година. Първият в размер на 50% от помощта се отпуска  до 30 май на текущата година. По време на втория се изплащат още до 40% от парите, съобразно прогнозната заявка от ИАСАС и представения от нея междинен отчет. Те пък се превеждат на агенцията до 30 октомври. Последното плащане е до 16 декември след предоставяне на окончателния отчет.

По схемата „Помощ за компенсиране разходите на земеделски производители, свързани с изпълнение на мерки по „Национална програма от мерки за контрол на доматен миниращ молец" тази година са заделени 1 800 000 лв. С тях ще се компенсират част от разходите за растителна защита, феромонови уловки за улавяне на молеца, агенти за биологичен контрол, както и инсектициди за химичен контрол.

Субсидията е до 250 лева на декар.
Могат да кандидатстват малки и средни предприятия - земеделски производители, отглеждащи над 10 дка зеленчукови култури (полско или оранжерийно производство).
Заявленията за подпомагане се подават в областните дирекции на ДФЗ, а документите ще се приемат от 15 април до 1 октомври 2014 г. Срокът за сключване на договорите е до 15 октомври, а за изплащане на средствата – 28 ноември 2014 г.

Миналата седмица бе обявен и бюджетът на новата Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор в периода 2014 - 2018 г. Общата сума е близо 134 млн. евро. Предвидени са четири мерки за кандидатстване - „Преструктуриране и конверсия на лозя”, „Популяризиране на пазарите на трети държави”, „Събиране на реколтата на зелено” и „Инвестиции в предприятия”.

Финансирането с европейски средства е 75%, а самофинансирането –  25%. "В момента 81 000 хектара е лозарският потенциал на държавата. Реално засадените лозя са 68 000 ха, значи имаме още 13 000 ха с права за засаждане, което може да стане по европейските програми ", обясни инж. Красимир Коев, директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното.

Бюджетът по мярката за преструктуриране и конверсия е 80,8 млн. евро. Само за 2014 г. по нея трябва да се изплатят над 16,1 млн. Предвидена е и възможност за финансиране на разходите на лозарите и винарите за събиране на реколтата на зелено. Там се заложени 3 млн. евро за целия програмен период.

ДФЗ ще подкрепи и инвестициите в предприятията - в нови машини за преработка на грозде, в оборудване за контрол на ферментацията, в управление на отпадните води или софтуер за управление на избите. Бюджетът за тези дейности е 42,5 млн. евро.
До 31 март 2014 г. са договорени малко над 2 млн. евро по мярката за промоция в трети страни.

С парите ще се популяризират български вина в Сингапур, Тайланд и Виетнам. От 2014 до 2018 г. за тази цел ще бъдат отпуснати 7,5 млн. евро за рекламни кампании в чужбина, организиране на срещи с вносители, дистрибутори, търговци и други.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки