Чудният път на сусама от полето до таханджийницата


Чудният път на сусама от полето до таханджийницата
Руска Зафирова и Христо Атанасов са от малкото, които отглеждат сусам и добиват тахан в с. Бориславци, община Маджарово
14 Април 2014, Понеделник


Отглеждано от хилядолетия, днес растението дава препитание само на шепа възрастни хора в Ивайловградско

Автор: Камен Колев Снимки: Авторът

Докато носи в ръце пръстена купа с вълшебен сусамов тахан, примесен с мед, леля Руска Зафирова от село Бориславци, община Маджарово, разказва: „Сусамът се засява само по залез слънце, много е капризен, докато поникне". Побелялата жена е сред малкото у нас, които познават тънкостите по отглеждането на сусамовите семенца и стриването им до пастата, наречена тахан.

„Познавам сусама от малка - като ожънехме ечемика, тогава го сеехме. А трябва да е по заник слънце, за да има достатъчно влага в почвата, иначе няма да поникне“, продължава жената и горчиво отбелязва, че по нейния край с традиционното някога отглеждане на растението се занимават не повече от 200 души, и то все възрастни хора.
Таханджийниците в Ивайловградско, като тази на Руска и 79-годишния Христо Атанасов, и като създадената по българо-холандски проект в с. Кондово, се броят на пръсти, а интересът към тахана като лечебна храна и екзотична съставка в кулинарията става все по-голям.

Маслодайната култура сусам се отглежда в света от 1600 г. пр. Хр.  Увековечена е и в приказките на Шехерезада - прочутата реплика „Сезам, отвори се!“ е свързана със сусама, чието английско наименование е sesame. Това алегорично отразява свойството на растението да разтваря пълните си със семенца кутийки, когато узрее. Древните вавилонци смятали, че сместа от сусам и мед запазва младостта и красотата, а римските войници похапвали от нея за енергия и повече сила.

Макар някога отглеждането на сусам у нас да е било традиционен поминък, днес то се практикува едва в няколко села в Ивайловградска област.
Въпреки че е близък до българския вкус, таханът също не е много популярен у нас. Мнозина го свързват с известната тахан халва, която обаче често се приготвя не със сусамова, а със слънчогледова паста.

А истинският сусамов тахан със своите аминокиселини, силиций, фосфор, мед, калий и магнезий и витамините Е, РР, В1, В2 и В6 минава за супер храна. Той е незаменимо средство за подсилване на организма и лечение на много заболявания. А тъй като калцият в него е пет пъти повече, отколкото в кравето мляко, се дава и за подсилване на деца. Сусамовият тахан съдържа и много повече белтъчини, отколкото сиренето, соята и дори някои меса. Препоръчва се за доброто състояние на кръвоносните съдове, а за жените в менопауза таханът е направо задължителен – той ограничава разреждането на калция в костите и така предпазва от остеопороза.

Таханът действа успокояващо на лесно възбудимите нерви. Тъй като ядковият му вкус е много пикантен, може да се консумира в комбинация с мед. Като добавка към овесените ядки с мляко за закуска е полезен за хора на физическия труд и спортисти.
Малко популярно е у нас и сусамовото масло, което е отлична алтернатива на олиото, тъй като не променя структурата си при нагряване и не гранясва, а се усвоява напълно от организма.

То е било познато още на египтяните, които са описали употребата му в папируса на Елберс, който е на повече от 3600 години. Известно е като природно лекарство за гастрит и язва, при възпаление на гърлото, за изгаряния на кожата, смята се дори, че предпазва от рак. Малцина обаче знаят колко дълъг и труден е пътят на сусама от полето до вече готовата сусамова паста, известна като тахан. От всички култури, отглеждани у нас, това е най-топлолюбивата. Издържа на суша, но пък когато цъфти и оформя семенните си кутийки, има нужда от много влага. Затова трябва да се отглежда на топли и рохкави почви, които имат възможност за напояване.

Вегетационният му период варира от месец до 90 дни. Като поникне, расте бавно и не понася сянка. Цъфти около 45 дни, толкова продължава и периодът между оплождането и узряването.
Прибирането му също е деликатна и трудна работа, защото кутийките се разпукват бързо и малко закъснение при обирането им води до огромни загуби. „Опитват се по нашия край да го жънат с комбайни, но е трудно", разказва Руска. После следва изсушаването на семената на слънце.

"След това се промива с вода и се пече в специална пещ в продължение на 7 часа при температура 40-42 градуса", допълва Христо Атанасов. Ако се махнат люспиците им, се получава бял сусам. Натуралният е кафяв на цвят и по-пикантен и горчив на вкус, но пък съдържа повече полезни вещества.

В някои райони на Ивайловградско, като село Кондово, изпеченият сусам се стрива до паста с помощта на камъни. В Бориславци са загърбили древния способ и използват машина. Чудото на сусама и сусамовия тахан кара преди 4 години седмина земеделци от Ивайловградско да се заемат с традиционния за своя край поминък и да се обучат в отглеждането на маслодайната култура по биологичен начин. По българо-холандски проект им отпускат 150 000 лв. да купят машини за обработка на почвата против плевели, комбайн за подобряване качеството на реколтата и оборудване за преработка на сусама в биотахан.

Групата земеделци през май миналата година отварят първата у нас биотаханджийница в с. Кондово. В момента бурканче от 330 мл биотахан от Гърция струва 24 лева, не може цената на българския биотахан да е 2-3 пъти по-ниска, казва координаторът на проекта доц. Владислав Попов, който ръководи и Агроекологичния център на Аграрния университет в Пловдив.
Иначе в момента в Ивайловградския край голям буркан с чист сусамов тахан върви по 9-10 лева, но някои производители, притиснати от кризата, го продават и по 6 лв.


Сусамовото растение е капризно и е най-топлолюбивото от всички култури у нас Натуралният сусамов тахан е полезен за подсилване на организма и предпазва от много заболявания Белият сусам се добива след премахването на люспиците Центрофуга, през която минава сусамовата паста Руска гощава гостите в дома си с тахан и им показва как изглеждат сусамовите семенца 79-годишният Христо показва стрък с узрял сусам Сусамът първо се пече на слънце, после се промива, а накрая се пече в специална пещ

В категории: Репортажи , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки