Американски кораби кръстосват Черно море


Американски кораби кръстосват Черно море
Ексминецът „Доналд Кук”
11 Април 2014, Петък


Така САЩ изпълняват задълженията си по поддържането на безопасността в  региона


На 8 април българските медии съобщиха, че американският ракетен крайслер „Доналд Кук” в близките няколко дни се очаква да застъпи на дежурство в акваторията на Черно море. От източници в българското Министерство на отбраната се съобщава, че са планирани съвместни учения на американските моряци и техните съюзници в региона, а също и посещение на щатския морски съд в редица пристанища по черноморското крайбрежие, в това число и в България.
ИТАР-ТАСС пък предаде, че допълнително по румънския бряг ще бъдат разположени 175 морски пехотинци от САЩ.

Преди това заместник-министърът на отбраната на Съединените щати, който отговаря за международната безопасност – Дерек Чолет  по време на изслушване в Комитета по работата на въоръжените сили в палатата на представителите в американския конгрес заяви, че освен това срокът на престой на кораба на военноморските сили на САЩ „Тръкстън” ще бъде удължен. Припомняме, че въпросният ескадрен миноносец кръстосваше Черно море от началото на кризата между Украйна и Русия, взимайки участие в съвместно учение между България, Румъния и САЩ, но уж отплава на 21 март. Поне така съобщиха средствата за масово осведомяване.

Чолет коментира, че изпълнението от страна на Съединените щати на техните задължения по поддържането на регионалната безопасност се явява много важен елемент на настоящата американска стратегия.
Миналата седмица пък официалният представител на Пентагона Стив Уорън потвърди, че Военноморските сили на САЩ в близките дни ще изпратят още един есминец в Черно море, „за да уверим нашите съюзници и партньори наоколо, че сме ангажирани в региона”.

При това той не скри, че това решение е „пряко следствие от сегашната ситуация в Украйна” и дори не изключи възможността от вероятно провеждане на съвместно учение с украинския военноморски флот. И докато медиите твърдяха по сведения на анонимен източник от Пентагона, че „Доналд Кук” ще пристигне в Черноморската акватория някъде към четвъртък, британският „Телеграф” информира, че още от вторник крайслерът вече е навлязъл в черноморските проливи. По-рано Си Ен Ен съобщи, че корабът е изпратен в знак на подкрепа за Киев и съюзниците от Алианса.

Миноносецът е въоръжен с ракети и противоракетна система „Иджис”, а също и с крилати ракети „Томахоук”. Той принадлежи към класа ексминци Arleigh Burke. Допреди два месеца крайслерът е бил разположен в испанската база Рота и е част от проекта за противоракетен щит на НАТО. 

Системата „Иджис” (Aegis combat system) подсигурява едновременното следене и поразяване на цели на сушата, във водата, под водата и във въздуха. Решението за нанасянето на удар по вражески кораб може да се вземе автоматично. „Иджис” контролира радиус от над 190 километра около крайслера, на който е монтирана, като може да открива цели във въздуха на височина около 320 км.

По данни на експерти, за разгръщането на американската система за противоракетна отбрана ще са нужни не по-малко от пет такива кораба. А очевидно работата върви натам с пристигането на тези военни морски съдове в Черно море да се демонстрира готовността на Щатите да удовлетворят желанието на Румъния, Полша и Черна гора да разположат на своя земя американската система за противоракетна отбрана.
В момента числеността на военния контингент на САЩ на територията на европейските държави наброява около 67 000 души.

Междувременно от българското Министерство на отбраната съобщиха на 9 април, че началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов заминава на официално посещение в Румъния по покана на началника на Генералния щаб на Въоръжените сили на Румъния генерал-лейтенант Стефан Данила. От прессъобщението на военното ведомство става ясно, че по време на визитата „ще бъде обсъдено сътрудничеството между армиите на двете държави и ще бъдат разгледани възможностите за неговото задълбочаване и разширяване”.

В същия този ден – 9 април, в София започнаха двудневните работни заседания на Изпълнителния комитет и подкомитетите към Съвместната българо-американска комисия. Забележително е, че от американска страна участват представители на Европейското командване на Силите на САЩ, командванията на Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Морската пехота и Инженерния корпус на САЩ в Европа, Офиса на аташето по отбраната и Офиса за отбранително сътрудничество към посолството на САЩ в България.

По програма на тези съвещания ще се обсъждат въпроси, свързани с мероприятията от плана за съвместна българо-американска подготовка и учения в страната и в чужбина за 2014 г., изграждането, използването и сигурността на съвместните съоръжения и други въпроси.

Както преди месец отбелязаха някои международни коментатори, САЩ не престават да се стремят към Черно море. Още повече сега, когато тяхната стратегия е насочена към създаването на световна система за противоракетна отбрана. По техните думи е достатъчно два кораба на американските военноморски сили да получат право да влязат в Черно море и целият регион да се окаже под ракетния чадър на САЩ.


Дерек Чолет

В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки